Utrikes

Kamala Harris – baptist med koppling till tre världsreligioner

Blev historisk på flera sätt när hon blev vicepresident - nu på väg att bli demokraternas presidentkandidat.

USA:s vicepresident Kamala Harris talar om kristen tro som ett verb. Och hennes koppling till tre världsreligioner gör henne unik på den post som brukar beskrivas som “ett hjärtslag från presidentmakten”.

Kamala Harris blev historisk som den första kvinnliga vicepresidenten i USA och den första svarta kvinnan som nått den positionen. Genom sin etniska, religiösa och kulturella bakgrund skiljer hon sig från sina företrädare.

Med en mamma från Indien och en pappa från Jamaica har hon egen erfarenhet av vad det innebär att tillhöra en minoritetsgrupp. Det gör henne till en efterlängtad företrädare för afroamerikaner och andra grupper som är marginaliserade i USA, anser många amerikaner.

Sjöng i barnkören

Hon föddes in i den radikala universitetsmiljön i Berkeley, Kalifornien, på 1960-talet. När Kamala var sju år skildes hennes föräldrar. Mamman fick vårdnaden om Kamala och hennes syster Maya, och de flyttade till Oakland.

– På söndagarna tog mamma på oss våra finaste kläder och såg till att vi kom till 23rd Avenue Church of God. Vi sjöng i barnkören och därifrån har jag mina första minnen av bibelundervisning, berättar Kamala Harris för Religion News.

– Det var i kyrkan jag förstod att “tro” är ett verb, och att vi måste leva ut vår tro och visa den med våra handlingar. Tro är inte något som vi enbart gör i kyrkan utan den behöver påverka hur vi lever våra liv.

Mamman gav även döttrarna en inblick i och förståelse för hinduism, vilket gett Kamala – som för övrigt är ett annat namn för den hinduiska gudinnan Lakshimien – en förståelse för religionens betydelse i bredare bemärkelse.

Gift med jude

Men det stannar inte där. Under senare år har Kamala Harris koppling till religiositet stärkts ytterligare. Detta eftersom hon 2014 gifte sig med advokaten Douglas Emhoff som är jude.

Vid bröllopsceremonin krossade brudgummen ett glas under sin högra fot, som en hyllning till sin judiska uppväxt. Handlingen sägs påminna judarna om Templets förstöring samt att livet också innehåller sorg.

Med sin koppling till tre världsreligioner – kristendom, judendom och hinduism – vilket förmodligen är unikt för en politiker på en så hög nivå, har Kamala Harris valt kristen tro som sin personliga övertygelse.

Går till baptistkyrka

Hon beskriver sig själv som baptist och pastorn i Third Baptist Church i San Francisco intygar att hon regelbundet firar gudstjänst i kyrkan, rapporterar Deseret News.

På församlingens hemsida skriver pastorn Amos C Brown att han “inte skiljer mellan samhällsfrågorna och kyrkans uppdrag, eftersom församlingens medlemmar är direkt påverkade av ett system som är ont”. Om det föranleder Kamala Harris att ta itu med frågor om orättvisor i samhället återstår att se.

När hon intog rollen som vicepresident lovade hon att underlätta för kyrkor och religiösa organisationer och hävdade att antisemitismen ökat under Donald Trumps fyra år i Vita huset. Detta samtidigt som fler kristna och muslimska församlingar blivit måltavlor för terrorister, enligt Kamala Harris.

– Vi kommer att samarbeta med religiösa församlingar och organisationer genom till exempel förbättringar av säkerhetsanordningar och skärpta straff för hatbrott, säger hon till Religion News.

Hämta kraft i kyrkan

På frågan vad hon uppskattar med att gå till kyrkan, är hon tydlig:

– Ända sedan jag var en liten flicka har kyrkan varit den plats där jag hämtar kraft, en plats för reflektion och där jag kommer djupare in i Guds ord. Allt detta för att klara av livet i en komplex värld. Och fortfarande betyder kyrkan just detta för mig.

När det gäller hur hennes kristna tro påverkar hennes ledarskap är Kamala Harris tydligt med sin prioritering. Marginaliserade människor som inte själva kan göra sin röst hörd är hennes fokus.

– Jag tror på en Gud som älskar oss, som vill att vi tjänar andra och ger röst åt våra medmänniskor. Människor som inte har det gott ställt, som inte är i maktpositioner och som inte kan tala för sig själva, säger Kamala Harris.

---

Fakta: Kamala Harris

  • Är 59 år, gift med Douglas Emhoff.
  • Har indiskt-jamaicanskt påbrå.
  • Varit distriktsåklagare i San Francisco och justitiekansler i Kalifornien.
  • Blev 2016 invald i senaten.
  • Försökte bli Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet 2020, men hoppade av när stödet uteblev.
  • Utnämndes av Joe Biden till partiets vicepresidentkandidat. Tillträdde som USA:s vice president i januari 2021.

---

Fler artiklar för dig