Nyheter

Katolska kyrkan växer i Sverige - två nya kyrkor invigs i helgen

Katolska kyrkan i Sverige växer. Nu invigs två kyrkor, i Karlskrona och Motala – och det kan komma fler.

Katolska kyrkan i Sverige växer. I helgen invigs två kyrkor – och det kan komma fler.
– Många kyrkor är för små, säger Arkadiusz Skodowski, franciskanpräst i Motala kloster.

Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, inviger inte bara en utan två nya kyrkor i helgen. Först ut är Vår fru av Fatimas katolska kyrka i Karlskrona som flyttar in i Musikhuset, en lokal som tidigare har tillhört Svenska kyrkan.

På söndag kommer turen sedan till S:t Maximilian Kolbes kyrka i Motala. Här har verksamheten visserligen redan varit i gång sedan oktober förra året.

– Då var det en enklare välsignelse eftersom några saker ännu inte hade färdigställts. Nu sker den slutgiltiga invigningen. Det blir ett högtidligt tillfälle för oss alla även om det kommer att ske i begränsad skala, säger Arkadiusz Skodowski, franciskanpräst i Motala kloster och ansvarig för kyrkan.

Pater Arkadiusz Skodowski, franciskanpräst i Motala S:t Maximilian kyrka och kloster
S:t Maximilian Kolbes kyrka i Motala

Får inte plats i kyrkorna längre

Tidigare har kyrkan tillhört en Equmenia-församling, men den har nu anpassats till katolska gudstjänster.

– Själva formen och anpassningen har blivit bra och vi är jättenöjda med kyrkan, säger han.

Coronapandemin har temporärt lett till färre besökare, men över lag ökar tillströmningen av besökare till katolska kyrkor. Det innebär problem att hitta lämpliga lokaler.

– Vi ser generellt ett större intresse för gudstjänstlivet och fler människor vill komma till mässan. Det betyder att vi ofta antingen måste bygga ut eller hitta fler kyrkor för att alla ska få möjlighet att göra det. Många av dagens kyrkor är för små, konstaterar Arkadiusz Skodowski.

Läs mer: Katolska kyrkan har köpt Akalla kyrka

Fler invigningar

Anna Bieniaszewski Sandberg, kommunikatör på Katolska kyrkan i Sverige, säger att det lär komma fler invigningar framöver.

– Det finns allt fler katoliker på fler platser i Sverige och därför förvärvar vi nya kyrkor. Det är särskilt viktigt på platser där det inte tidigare har funnits möjlighet för alla att fira katolsk mässa, säger Anna Bieniaszewski Sandberg till Dagen.

Där är Motala ett bra exempel, säger Arkadiusz Skodowski.

– Det mest intressanta för mig är att människor får möjlighet att söka sig tillbaka till kyrkan. Att ha en kyrka i Motala gör det möjligt för katoliker att komma till gudstjänster och komma in i kyrkans liv som är grundläggande, säger han.

---

Fakta: Katolska kyrkan i Sverige

  • Antal församlingar: 44
  • Antal medlemmar: cirka 124 000
  • Biskop i Stockholms katolska stift är kardinal Anders Arborelius.

---

Läs också: Så lever den pensionerade påven Benedikt i dag

Fler artiklar för dig