Relationer

”Lycka är inte meningen med äktenskapet”

Artikelserie: I lust och nöd, del 3 av 3 • Hade Maggan och Erik J Andersson inte haft en syn på äktenskapet som livslångt är det inte säkert de varit gifta i dag.

Maggan och Erik J Andersson har varit gifta i 25 år, har två utflugna barn och två hemmavarande. I sista delen i Dagens äktenskapsserie ”I lust och nöd” delar de med sig av vad de anser vara viktigast för ett äktenskap, och berättar om den största utmaningen.

Både Erik J Andersson och Maggan Andersson var redan som unga helt inställda på att träffa en kristen partner att dela livet med. Att få dela den tro som är grunden för deras liv är ”väldigt viktigt” menar båda.

Lämpligt nog lärde de känna varandra på folkhögskolan Helsjön där de gick bibellinjen. Men de blev inte ett par under året – det var först när de båda flyttat till Göteborg och umgicks i samma krets av kristna ungdomar som det blev de två på riktigt.

– Jag fastnade för Maggans befriande skratt, hennes inställning att snabbt gå till handling: att ”bara göra det” var hennes stående fras. Hon är en varm person som ser människor – hon såg mig – och snygg förstås! konstaterar Erik J Andersson, distriktsläkare på Örkelljunga vårdcentral, och även predikant inom Evangelisk Luthersk Mission (ELM).

För Maggan (som egentligen heter Margareta, men kallas av alla för Maggan) var det Eriks omsorg som stack ut.

– Erik är nyfiken på människor och vill ofta veta hur det är, på riktigt. Han brydde sig om mig och andra, och det fortsätter han att göra.

Maggan och Erik J Andersson, Örkelljunga, har varit gifta i 25 år och berättar om sitt äktenskap.

Hon arbetar som lärare på grundskola, just nu i en förskoleklass. De bor i Örkelljunga i Skåne, men har även bott i Peru i Sydamerika där de levt som missionärer ett par omgångar, totalt 5,5 år. I Maggans släkt finns många missionärer och hon hade tankar på det när hon och Erik påbörjade sitt gemensamma liv. Men vad skulle hennes uppgift i så fall vara? Erik var ju både teolog och läkare.

– Jag kände det som att jag inte hade något att bidra med, och jag ville inte åka ut som ett bihang. Men Gud har ju alltid större tankar än oss!

Kallelse till Peru

Maggan berättar att när kallelsen kom, så var det hon och inte Erik, som fick frågan. Hon skulle undervisa en annan missionärsfamilj på plats i Peru. Makarna skojade sinsemellan om att det nu var Erik som fick följa med som bihang.

– Jag tror att det här var Guds sätt att säga till mig att jag också hade en uppgift, konstaterar hon.

På frågan om varför de valde att bosätta sig i Sverige igen efter åren i Peru får Erik något drömmande i blicken.

Jag tror att det här var Guds sätt att säga till mig att jag också hade en uppgift.

—  Maggan Andersson

– Ja, säg det … Dels var det oklart om kontraktet gick att förlänga, dels var det vår längtan att göra något ”missionskt” även i Sverige – det behövs ju här också.

– Det handlade också om barnen. Att de blev större påverkade så klart, tillägger Maggan.

Åter i Sverige fick Erik frågan om att bli missionsledare för ELM, vilket han var under åtta år. Det blev alltså inte den lokala missionssatsning som de först hade tänkt sig – det blev i stället resor runt om i Sverige och utomlands. Sammanlagt var Erik borta 30–40 nätter per år under den perioden.

Maggan och Erik J Andersson, Örkelljunga, har varit gifta i 25 år och berättar om sitt äktenskap.

Hur var den tiden för dig, Maggan?

– Jag blev ju ensam med barnen en hel del. Men jag tänker ändå att det var goda år. Erik hade ganska flexibla arbetstider och hade kontor här i Örkelljunga, så han kunde ofta hämta barnen och vara med på utvecklingssamtal och annat, när han var hemma.

– Men mot slutet blev det tuffare – Erik var borta mycket kvällar och helger och det är då det sociala sker, både inom och utom familjen.

I september i år firade paret 25 år som gifta. Maggans inlägg på Instagram från den dagen visar ett bröllopsfotografi taget i en fotostudio med suddigt filter. Hennes text under bilden lyder: ”Då 25 år gamla. Nu 25 år äldre och rikare. Inte alltid enkelt, men tacksam i dag!”

---

Relationsserien I nöd och lust

Del 1: Då ville hon inte välsigna sin make mer: “Det var inte sunt, som vi levde”

Del 2: De har satt husregler och strategier för ett bättre familjeliv

Del 3: “Lycka är inte meningen med äktenskapet”

---


Lovat att stå kvar

För det har inte alltid varit enkelt, och det är inte för den eviga lyckans skull som Erik och Maggan fortsätter vara gifta, det är de ärliga med.

– Hade vi haft en annan syn på äktenskapet är det inte säkert att vi hade levt tillsammans i dag, säger Maggan.

Den största styrkan i äktenskapet är väl just äktenskapet – att man lovat varandra att stå kvar.

—  Erik J Andersson

– I de svåraste och jobbigaste stunderna, då vill man fly undan på det snabbaste sättet. Men oftast är det inte den bästa lösningen – man kan behöva dra sig undan en stund för att ta reda på vad man kan göra för att hitta en lösning.

– Ja, den största styrkan i äktenskapet är väl just äktenskapet – att man lovat varandra att stå kvar. Vi är trygga i att det är vi två och då får vi lösa det som dyker upp, menar Erik.

Äktenskapet är något som kräver jobb och det kommer inte att vara lyckligt för jämnan oavsett hur mycket arbete man lägger ner. Maggan och Erik tycks ha en krass, i betydelsen realistisk, bild av vad ett livslångt äktenskap innebär.

En äktenskapshelg per år

Ett sätt att jobba på relationen har för makarna Andersson varit att åka iväg tillsammans minst en helg varje år där de fokuserar helt på relationen. Under sitt första år som gifta gick de kursen ”Förberedelse för äktenskapet” med den amerikanske missionären John Breneman. Sedan dess har de inbjudits till äktenskapshelger varje år.

– Där har vi fått möjligheten att dels prata med varandra, dels följa ett program med input som rör relationen. Det har varit jättebra att ta vara på dessa tillfällen, säger Erik.

– Vi har nog inte jättelätt att prata om vår relation, så det har varit bra att kunna åka iväg på detta. Ibland är det lite jobbigt när vi plötsligt har en hel helg tillsammans och ska hitta tillbaka till varandra, men efteråt känns det alltid positivt och hjälper oss att fortsätta samtalet.

Maggan och Erik J Andersson, Örkelljunga, har varit gifta i 25 år och berättar om sitt äktenskap.

Men man kan inte skjuta upp allt som rör relationen till en specifik helg varje år, då blir det outhärdligt menar makarna. Erik har något han försöker hålla fast vid i vardagen.

– Kommunikation tar ju tid, men det måste kanske inte alltid ta en timme. Jag försöker vara noga med att när jag eller Maggan kommer hem, att ta några minuter för att stämma av, kolla hur dagen varit, lyssna på varandra. Missar man det, då kan man hamna helt fel.

När är det som jobbigast i ert äktenskap?

– Jag är en person som lever mycket här och nu medan Erik tänker framåt och har långsiktiga projekt – det kan bli rejäla krockar. Du kan ju slänga ur dig saker bara för att testa en tanke och jag tolkar det som något vi ska göra – ”vadå, vill du flytta?”

– Ja, vi är ganska olika där. jag har lättare för att prova olika saker i huvudet och drömma om framtiden – det kan du känna dig hotad eller stressad av, säger Erik.

Maggan minns för några år sedan en situation där hennes svärföräldrar var oense om något. De som hade varit gifta så länge! Det blev en ögonöppnare.

– Det gick upp för mig att man aldrig fullt ut kommer förstå varandra, vi kommer alltid behöva jobba på vår relation.

– Men det är väl också det som är styrkan i äktenskapet, att det inte finns någon som känner mig så väl som Maggan gör. Är jag trygg i det är det inte farligt, även när hon vet alla mina svagheter, men det kan fortfarande vara jobbigt för det, när det finns saker man behöver jobba med eller förändra, säger Erik.

Livslånga löften

Att skilja sig finns inte som alternativ, menar de, även om de är ödmjuka för att det kanske finns situationer där det inte går, eller ens är bra, att fortsätta tillsammans. De återkommer till att de löften de gett varandra är livslånga.

– Om vi hade delat på oss, vad gör det med barnen? Det är inte bara jag som ska göra vad jag vill – det kanske låter inskränkt att jag tänker så, men det kan vara en hjälp för mig att fortsätta hålla fast och höra ihop.

Maggan och Erik J Andersson, Örkelljunga, har varit gifta i 25 år och berättar om sitt äktenskap.

– Meningen med äktenskapet är större än lycka. Det blir en tom jakt om det är vad man hela tiden söker. Det finns många saker som är djupt meningsfulla som inte är lustbetonade. Relationen växer ju genom att man tillsammans tar sig igenom svårigheter, det kan vara både yttre och inre. Det är svårt för en relation att växa utan prövningar, säger Erik J Andersson.


---

Fakta: Makarna Andersson

  • Bor i Örkelljunga.
  • Gifta sedan 1999, firar 25 år i höst.
  • Har barnen Lovisa, 22, Ester, 20, Jeremia, 17 och Betty, 9 år.
  • Maggan arbetar som lärare på grundskola och Erik som läkare på vårdcentral, samt 25 procent som predikant inom Evangelisk Luthersk Mission.

---

Fler artiklar för dig