Livsstil

Talar vi för lite om demoner i svenska församlingar?

Anonyma frågeställaren saknar undervisning om demoner, och undrar varför det är så tyst om det i kyrkan. Dagens församlingsexpert Britta Bolmenäs: “Om någon pratar massvis om demoner: Bli skeptisk. Det är inte sunt.”

Hej Britta! När jag var yngre var jag med på en missionsresa i Tanzania. En sak jag minns från kyrkorna där är att man ofta talade om demoner. Man bad för människor som var besatta.
Detta är något som aldrig förekommer i min kyrka här hemma. Är inte det konstigt? Nya testamentet talar en hel del om hur demoner påverkar människor och Jesus går emot onda andar när de visar sig. Personligen tycker jag att vi som kristna bör bli mer medvetna om att demonerna är en verklighet. Vad tänker du?

Britta Bolmenäs svarar: Det finns kristna sammanhang som halkat snett och gett demoner mer fokus än Jesus. Människor som ofta redan är sköra eller sjuka har då utsatts för andliga övergrepp eller blivit utpekade som besatta. Både på grund av detta och för att det är komplext och svårt att tala om demoner så har det ofta blivit knäpptyst om demonologi (läran om demoner). Vi har överlåtit åt andra att tala om ondskans makter.

Ändå talar Nya testamentet (särskilt Markusevangeliet) en hel del om demoner. Finns andra makter än Gud? Bibeln svarar ja, till exempel i Ef. 6:12, 1 Kor 8:5–6, Jak. 2:19. Det första av Jesu under i Markus är just en demonutdrivning. Genom det bevisar Jesus från start att Han är starkare än ondskan.

Som jag förstår det, har andemakterna tre nivåer, tre strategier:

1. Det ondas allmänna inflytande över oss.

Vi blir ansatta, frestade att välja elakt, destruktivt och egoistiskt. Fienden är lögnens fader. Han vill lura dig att tro att du inte behövs, stoppa förlåtelse och odla konflikt och uppgivenhet. Tröttheten är en dörr som underlättar för detta att smyga sig in i våra val och vanor. När saker går väl i en församling eller en kristens liv, upplever man ofta hur det bubblar upp konflikter och motgångar. Det är fiendens brinnande pilar. Envist påminner Nya testamentet oss om att då välja fördragsamhet, vänlighet och tålamod. De vapnen får fienden att tappa greppet. Guds och vår strategi är Rom 12:21: ”Övervinn det onda med det goda”. Ef. 6:10-18 är en komprimerad handbok i hur vi hanterar ondskans angrepp. Läs det, bed det, lev det. Du kan vila i att Gud är ditt beskydd.

2. Direkta influenser av onda makter.

Våld och övergrepp, krig och utnyttjande av människor är direkta influenser av onda makter.

3. Besatthet.

Att vara besatt är att inte kunna styra sina handlingar, utan ledas av en makt som vill illa. Det är mycket ovanligt. De få som drabbas är oftast trasiga redan innan. Dessa behöver mycket själavård och omsorg under lång tid. Mitt tydliga råd är: Ägna dig inte åt demonutdrivning. Det du alltid kan göra är att visa kärleksfull omsorg och be för människor. Det räcker långt. Är du orolig för demoner, tala med en klok andlig vägledare, sök en ledare i vars spår det växer frid och hopp.

Du kan vila i att Gud är ditt beskydd.

—  Britta Bolmenäs

Vet att ondskan finns, men bli inte fixerad vid den. Be om urskiljning och vishet istället för att grotta ned dig i tankar om det onda. Om någon pratar massvis om demoner: Bli skeptisk. Det är inte sunt. Djävulen älskar uppmärksamhet: Ge honom inte den.

Evangelisten Carl-Ove Hultby sa en gång: “Ser du djävulen överallt? Vänd dig då om och se på Jesus istället!”! När lärjungarna i Luk. 10 är speedade därför att de kan driva ut demoner säger Jesus till dem att istället glädjas att deras namn är skrivna i himlen.

Om tankarna snurrar kring onda makter: Fastna inte där. Istället: Lovsjung Jesus, tacka Gud eller gör något helt annat. Då visar du fienden att du litar på Guds ord i 1 Joh. 4:4: “Han som är i er är större än den som är i världen”.

Eller som det heter i sången Namnet Jesus vill jag sjunga: “För namnet Jesus våldet viker, för det namnet hatet flyr. I det namnet ska Guds rike bryta fram när dagen gryr.”


Fler artiklar för dig