Relationer

Min man porrsurfar men han får mig att skämmas för jag tittat i hans mobil

Relationseterapeuten Christina Halldorf: Att han tillåter att det hamnar skuld på dig när du tar upp saker gör att man befarar att han är fast i ett beroende.

Hej Christina, jag känner mig så vilsen. Sedan jag var ung har jag varit gift med en underbart fin man. Vi har mycket gemensamt, och både barn och barnbarn. Men det finns en sorg som jag inte vet hur jag ska hantera. Min man tittar på andra kvinnor och porr i sin mobil. Flera gånger har jag tittat i hans mobil och hittat allt ifrån bilder på lättklädda modeller till rena sexfilmer. När jag ser detta bränner det av skam och förödmjukelse i mig. Det är förstås fel av mig att titta i hans telefon och jag skäms, även över det. Jag har konfronterat honom flera gånger och varje gång känns det som om det är mitt fel. Att jag gör honom till en ”snuskgubbe”. Men jag tycker det känns hemskt att veta att han tittar på andra kvinnors kroppar. Vi har ett bra sexliv, så varför behöver han mer? Är det för att jag är ful och inte tillräckligt sexig? Jag är så är ledsen och uppgiven. Vad ska jag göra?
/ Ledsen hustru

Terapeut Christina Halldorf svarar: Så bra att du hör av dig och tar upp den här frågan, för det är många som berörs av den. För att börja med dina frågor i slutet av brevet, så är min erfarenhet från terapisamtal att det sällan finns någon koppling mellan det man har med sin partner och det man får ut av porrsurfandet. Surfandet verkar vara något ”vid sidan av”, det är sällan relationellt alls, utan mer av en egotripp. Däremot påverkar det relationer, inte minst på just det sätt du beskriver. Dels att du blir ledsen och dels att det gör något med hur du ser på honom.

Det är svårt för dig att få ihop bilden av din fina man med det han gör i hemlighet. Att han dessutom tillåter att det hamnar skuld på dig när du tar upp frågan med honom, gör att man kan befara att han är mer fast i ett beroende än han vill erkänna, vare sig för dig eller för sig själv.

Om han verkligen vill sluta porrsurfa, så behöver han följa de råd som finns för det. Om man har fastnat är det inte alltid så enkelt som att bara sluta. Ofta är det vid vissa tillfällen man börjat surfa, till exempel för att hantera upplevelser av ensamhet, stress, ångest eller tristess.

Du behöver inte skämmas för att du påtalar vad du sett, tvärtom, det handlar ju om ärlighet från din sida. Och uppriktighet är vad ni behöver.

—  Christina Halldorf, parterapeut

Om det blivit till en vana, så kan det uppstå ett oväntat kraftfullt begär som drar i en när man vill sluta.

Men allt måste börja med att man erkänner att man har ett problem. Både för sig själv och för den partner som konfronterar en. När det som dittills varit hemligt är uttalat, är vägen till förändring möjlig på ett helt nytt sätt. Men man behöver ha en plan för hur man ska hantera de situationer då begäret kan uppstå och hur man vill bemöta det.

Kanske är det att prata med någon, ta en promenad, träna eller be en enkel bön. Efter några veckor brukar beroendet ha klingat av, och många beskriver en känsla av lättnad och befrielse.

En viktig sak för din man att göra är att komma underfund med vad porrsurfandet fyller för tomrum i hans liv. Sedan behöver man fylla tomrummet med något som känns värdefullt i stället. Kanske ett ideellt engagemang av något slag, eller mer tid för nya och gamla vänner?

Även om din man fått dig att känna skam och skuld, så är det väldigt sannolikt att det är känslor han också bär på själv. Du behöver inte skämmas för att du påtalar vad du sett, tvärtom, det handlar ju om ärlighet från din sida. Och uppriktighet är vad ni behöver. Det krävs om ni ska ha konstruktiva samtal om vägen till förändrade vanor och en relation som båda mår bra i.

Den egna självrespekten brukar ta skada av att man håller på med något som till varje pris måste döljas för omgivningen, men kan återerövras när man på nytt har ett liv man kan stå för i sin helhet.

Fler artiklar för dig