Relationer

”Jag fick aldrig någon kram av min mamma”

När psykolog Alf B Svensson flyttade hemifrån började han reflektera över bristerna i sin egen barndom

Inte ens en psykolog är proffs i sina egna relationer, även Alf B Svensson har fått lära sig. Snart 79 år gammal vet han vad han saknade som barn och hur han och hustrun Kerstin ska ha det riktigt bra. Med boken Lev livet du längtar vill han hjälpa andra att hitta drömlivet

En flaskdiskborste. Det var anledningen bakom det första bråket som psykolog Alf B Svensson minns att han hade med sin hustru Kerstin. Paret var nygifta och hade flyttat från Småland till Köping. Oenigheten uppstod när de handlade till sin nya lägenhet:

– Kerstin var uppvuxen i ett fattigt pastorshem, och hon tänkte att hon gift sig med en rik akademiker. Hon tyckte att vi kunde unna oss en särskild flaskdiskborste. Jag var sparsam och tyckte att det gick lika bra att hälla lite diskmedel i flaskan, sätta tummen för locket och skaka.

Minnet av det lilla bråket får Alf B Svensson att le åt sig själv. Kanske, har hans fru då och då upplevt att hon varit gift med en snål smålänning, erkänner han. Dispyten om diskborsten blåste över snabbt, men frågor om ekonomi och inköp var något som ofta orsakade konflikter de första åren av makarna Svenssons äktenskap. Att han var psykolog hjälpte inte i det egna äktenskapet:

– Sanningen är att skilsmässor är vanliga i min yrkesgrupp. Vi är inte experter på relationer per automatik. Även jag har varit tvungen att lära mig!

Alf B Svensson har kommit upp till Stockholm för ett samtal om sin nya bok. ”Lev Livet du längtar efter”. Boken är en samling krönikor han skrivit och publicerat i tidningen Dagen de senaste åren, och den handlar om vad han ser som ingredienser till ett lyckligt liv. Ett liv fullt av mening. Han skriver om att prioritera rätt, vårda sina relationer, vara tacksam och lära sig av sina misstag. För att förklara vad han vill med boken använder sig Alf B Svensson av en bild:

– Vi är ofta så upptagna med att klättra uppför stegen som vi tror leder till lycka och framgång, att först när det är för sent upptäcker vi att vi lutat stegen mot fel vägg. Jag vill hjälpa människor att luta stegen mot rätt vägg innan det är för sent.

När jag hamnar i sammanhang med väldigt intellektuella människor kan jag känna mig underlägsen.

—  Alf B Svensson

Enkel livskunskap, ofta kombinerad med kristen tro. Så skulle man kunna beskriva Alf B Svenssons budskap.

– Jag har aldrig utgett mig för att vara intelligent och när jag hamnar i sammanhang med väldigt intellektuella människor kan jag känna mig underlägsen. Men jag har ett driv att skriva för vanliga människor. Många böcker om psykologi och relationer är svåra, för många, säger han.

Detta är Alf B Svenssons tionde bok, och trots att han fyller 80 i år ger han inget intryck av att vara på väg att växla ned. Drivet att skriva och kommunicera sina livsråd till andra verkar snarare ha tilltagit sedan han pensionerade sig från arbetet som skolpsykolog för några år sedan.

– Jag brukar säga att jag är en” late bloomer”. Jag var fyrtio när jag började kombinera jobbet som psykolog med att föreläsa och skriva böcker om relationer och föräldraskap. Nu tycker jag att det är så roligt!

Om våra satsningar i livet liknas vid en stege, är Alf B Svenssons stege, det han kämpat för, goda relationer och att människor ska klara av att leva tillsammans. Drivet bakom hans karriärsval, och böckerna han skrivit har ofta handlat om att han sett ett behov eller en brist.

Ibland har det börjat med något han själv saknat. Kanske, tror Alf B Svensson, var det bristerna i hans egen barndom som fick honom att utbilda sig till psykolog.

– Som liten fick jag aldrig några kramar av min mamma, hon var en känslomässig analfabet. Jag minns inte att jag längtade efter mammas kramar då, men när jag flyttade hemifrån började jag reflektera.

Alf B Svensson, psykolog och författare

Ett annat starkt minne som präglat honom bär han med sig sedan mellanstadiet.

– I min klass fanns en buspojke som alltid fick stryk av vår lärare. Han brukade bli beordrad ut ur klassrummet och tvingades ta med sig en pekpinne. Sedan kom han tillbaka blåslagen, med en avbruten pekpinne. Det kändes så fel och det där satte sig i mig. Jag tror att det bidrog till att jag ville jobba med barns psykiska hälsa.

Det blev uppenbart för mig att många av barnens problem hade kunnat undvikas om deras föräldrar fått stöd tidigare.

—  Alf B Svensson

Alf B Svensson utbildade sig till barnpsykolog och började arbeta inom skolan. Under många år fick han hjälpa barn som mådde dåligt. Det var tillfredsställande för honom, men i mötet med barnens föräldrar såg han fler brister.

– Det blev uppenbart för mig att många av barnens problem hade kunnat undvikas om deras föräldrar fått hjälp och stöd tidigare.

Alf B Svensson började leta efter ett material att sätta i händerna på föräldrarna. Helst ville han ha en bok som var skriven på kristen grund, men allt han fann var en amerikansk bok, där föräldrar uppmanades att aga sina barn.

– Jag är lösningsorienterad och när jag inte fann vad jag sökte satte jag mig ned och skrev boken själv.

Så kom Alf B Svenssons första bok om föräldraskap till. Även nästföljande bok ”Håll kärleken levande” kom ur ett behov. Den här gången var det en bok om relationer och samlevnad, där skrev Alf B Svensson ned de tips och råd han önskade att han och hustrun Kerstin hade fått i början av sitt äktenskap.

– Vi hade det ganska jobbigt de första åren. Det var inte bara konflikter om ekonomin utan det handlade också om att jag arbetade mycket och var trött när jag kom hem. Småbarnsåren var en stor påfrestning och det fanns inte någon bra vägledning.

Min kärlek till Kerstin är större än någonsin.

—  Alf B Svensson

Mobiltelefonen i Alfs läderportfölj ringer. Han plockar upp den och tittar på displayen:

– Det är min fru, så jag behöver ta det, säger han.

Rösten är varm när Alf B Svensson pratar med kvinnan han varit gift med i 56 år nu. Just denna eftermiddag är Kerstin på väg till en affär som hon inte riktigt vet vägen till. Alf gör sitt bästa för att guida henne över telefonen. När han avslutat samtalet börjar vi prata om hur paret har det i dag. Alf B Svensson beskriver en enkel vardag där han går upp och gör frukost till Kerstin, varje morgon.

– Sedan gympar hon framför tv:n medan jag passar på att skriva en stund. Efter det lagar jag lunch och hon diskar.

Alf B Svensson tycker att han och hustrun aldrig haft det så bra som nu.

– Min kärlek till Kerstin är större än någonsin.

De små dispyterna om ekonomi och annat som kunde ställa till det för dem tidigare har under de sista åren lagt sig.

– Mycket handlar om att vi har lärt oss acceptera varandra och att vi låter den andra vara som den är. Det är till exempel okej att Kerstin vill ha sex garderober och jag har två. Och hon accepterar mig.

En annan sak han har försökt bli bättre på är att vara lyhörd för hur hans hustru vill att han ska visa sin kärlek:

– Själv har jag alltid tyckt allra mest om när hon tar i mig, men under åren har jag förstått att för Kerstin är det allra viktigast att jag lyssnar på henne. Det försöker jag göra nu.

Så, hur är det nu, har Alf B Svensson själv ställt sin stege mot rätt vägg? Frågan gör honom eftertänksam och sedan medger att det funnits perioder då längtan efter bekräftelse, att arbeta mycket, synas, höras och bli läst kan ha fått honom att klättra lite fel och glömma det viktigaste. Men saker har blivit annorlunda, och med åren tycker han att han lärt sig att prioritera bättre.

– De sista åren har jag börjat fundera över vad jag vill att man ska säga om mig på minnesstunden på min begravning. Det är inte att jag skrivit ett tiotal böcker och föreläst för mer än 100 000. Jag vill att min fru ska säga att jag varit ett fint stöd för henne och att mina barn ska säga att jag varit en skapligt bra pappa.

---

Fakta: Alf B Svensson

"Lev livet du längtar efter" av Alf B Svensson.
  • Ålder 79 år
  • Bor: I Eksjö
  • Familj: Hustrun Kerstin och tre vuxna söner
  • Aktuell: Med senaste boken “Lev livet du längtar efter”

---

Fler artiklar för dig