Relationer

Han gjorde slut och har ny flickvän - men jag vill inte att han ska gå vidare

Relationsterapeut Christina Halldorf: Sluta följa honom på sociala medier!

Hej Christina. För drygt två år sedan bröt min fästman upp vår förlovning, eftersom hans känslor för mig hade svalnat. Det var fruktansvärt tungt, han var mitt livs kärlek. Sedan dess har jag försökt acceptera och gå vidare, men det är svårt. Mina känslor för honom finns kvar, och han finns i mina tankar varje dag. Nu har han träffat en ny tjej, men jag kan inte släppa honom för att bli kär i någon annan. Tänk om jag går så här, olycklig och ensam hela livet? Hur får man sitt hjärta att sluta hoppas på någon man vet att man aldrig kommer att få?

Relationsterapeut Christina Halldorf svarar: Ibland vill vi verkligen inte acceptera den verklighet som blir vår, särskilt inte en verklighet vi själva inte valt. Att bli lämnad av den man hoppats få dela hela livet med är förstås en riktigt tung erfarenhet. Att få sitt hjärta krossat måste helt enkelt få vara och kännas outhärdligt. Det tar tid att sörja och vänja sig vid att livet inte alls blev som man hade tänkt. Ibland lång tid, ofta längre än man kanske trott. Men så småningom måste man släppa taget om drömmen att få tillbaka det som var, för det finns en verklighet att ta sig an. Ett annat liv att leva.

Det innebär att också släppa taget om den andra personen. Om han gått vidare in i en ny relation och är glad över det, är det väl egentligen inte okej att du fortfarande går och hoppas på honom? Och även om den nya relationen skulle ta slut så har han varit tydlig med vad han vill och inte vill. Säkert tycker han det är jobbigt att han sårade dig så, men samtidigt ville han vara ärlig och inte stanna i en relation där han inte längre hade sitt hjärta, oavsett hur smärtsam separationen blev för er.

Ibland när någon oväntat lämnar en relation, kan den som blir lämnad uppfatta att uppbrottet mera beror på att den som vill gå mår dåligt än på att relationen varit dålig. Ibland är det precis så och ibland är skälen än mer komplexa. Men oavsett vilka skälen kan vara, behöver man respektera den andres val. Därmed inte sagt att man inte ska kämpa för sin relation, men frihet och respekt behöver alltid vara i centrum. En kärleksrelation bygger på att viljan att älska finns hos båda.

Ägna inte mer tid åt att läsa gamla sms-konversationer.

—  Christina Halldorf om hur man kommer över sitt ex

Hur gör man då för att vända blad? Mycket handlar om att vända sin blick mot det man har i stället för mot det och den man inte har. Ställa in sitt fokus mot nuet och framtiden i stället för att drömma bakåt. Vilka dörrar står öppna eller väntar på att öppnas av dig? Finns det nya mål att rikta in sig mot, andra vänskaper att ta vara på och fördjupa? Hur vill du utvecklas vidare som människa, vem vill du vara och bli?

Om du inte redan gjort det, finns också en annan viktig sak att göra: Sluta följa honom på sociala medier. Inte minst det indirekta följandet, där man kan se utan att bli sedd. Det är så vanligt att man inte kan låta bli trots att det egentligen bara gör ont, och det innebär ett fasthållande som inte alls leder dig framåt. Ägna inte heller mer tid åt att läsa gamla sms-konversationer eller fundera över vad du kunde skrivit eller gjort annorlunda. Tillåt nya vindar att blåsa och nya intressen att få din uppmärksamhet i stället.

Hur ser du i dag på den relation ni hade? Blir den idealiserad av dig eller ser du att det fanns sådant i den som kanske inte var så bra för dig heller? Finns det något du lärt dig om dig själv som kan vara värdefullt att ha med in i en ny relation? Att du ännu låter känslor och förhoppningar knytas till din tidigare fästman, hindrar dig så klart från att bli kär i någon annan. Men även om det är svårt att bestämma över sitt hjärta, kan man bestämma över sina handlingar. Tiden är nog inne för dig nu att våga säga ditt ja till den verklighet som råder och gå vidare in i den.

Fler artiklar för dig