Vaccin eller inte, frågan orsakar inte bara turbulens i samhället, utan även inom familjer. Psykoterapeut och sexolog Hanna Möllås har mött tonåringar som tycker tvärtemot sina föräldrar, makar där den ena vaccinerar sig och den andra inte och föräldrar som inte kan komma överens om hur man ska göra med barnen.
Frågan om vaccin och vaccinpass väcker starka känslor. Så är det också, när vaccinet diskuteras i samtalsrummet på Hanna Möllås mottagning i Huskvarna. Hit kommer enskilda personer, par och föräldrar med barn för att gå i psykoterapi och få hjälp att lösa problem i sina relationer. Det senaste året har vaccinet varit ett ämne som väckt mycket oförståelse och bråk i familjer.
– Det här är så otroligt känsligt att prata om, och när det finns olika åsikter i en och samma familj blir det extra svårt, säger hon.
Konstellationerna av familjemedlemmar som krockar i vaccinationsfrågan är olika. Hanna Möllås berättar om tonåringen som kom på samtal med sina båda föräldrar.
– Han var mycket upprörd över att föräldrarna inte ville vaccinera sig. Han menade att det var deras skyldighet, eftersom han behövde ha dem kvar i livet. Argumentationen var genomtänkt och han menade till och med att det här är barnmisshandel att inte vaccinera sig!
Ibland har det handlat om gifta makar som tyckt olika i frågan. Den ena har valt att vaccinera sig, men den andra vill inte.
– Om en person i en relation låter bli att vaccinera sig påverkar det ju även den andra. Då måste även den som vaccinerat sig fortsätta att isolera sig, för att skydda sin ovaccinerade partner
Men det allra vanligaste problemet kring den här frågan, är föräldrar som inte kan komma överens om huruvida barnen ska vaccinera sig eller inte:
– Det här är en svår fråga för det går inte att mötas halvvägs. Man kan inte vaccinera barnet lite grann. Det är antingen eller. Det kan bara lösas genom att en part ger med sig. Sådana frågor tenderar till att bli olösliga och därför är det nödvändigt att man söker hjälp.
[ Frida Park: Visst ökar frestelsen att ta till vaccinpass ]
Hanna Möllås berättar att hon möter många olika sorters vaccinmotståndare. Det finns de som känner en, enligt Hanna, rimlig oro över sådant som att vaccinet tagits fram snabbt. Man tycker inte att man fått tillräckliga svar på frågor man har.
– Ett sunt ifrågasättande, och olika åsikter måste få finnas, både i ett demokratiskt samhälle, och i en familj, säger Hanna Möllås bestämt.
Men hon möter också människor som hon uppfattar bär på konspirationsteorier. Sedan något år tillbaka driver Hanna Möllås podden Lustpodden tillsammans med teologen Leif Carlsson, där de diskuterar lust och relationer.
I de senaste två avsnitten pratar de just om konspirationsteorier och om hur man kan bemöta detta. Det är svårt att definiera vad som är en konspirationsteori, menar Hanna Möllås, men något som brukar känneteckna den som drivs av konspirationsteorier är att man har en allmän brist på tillit till den vedertagna forskningen och till samhället. Ofta finns också idén om att det finns en ond tanke bakom det som sker i samhället.
[ Bertil Swärd: Vi behöver inte veta allt om vaccinet ]
Hanna Möllås, som själv är kristen, har många klienter från kyrkliga sammanhang, och hon tycker sig se att ett sådant tankemönster, med möjligheten till en ond kraft kan ligga extra nära till hands för den som är uppvuxen i en kristen kontext:
– Tanken om att det finns en ond kraft finns ju även i Bibeln. Dessutom uppmanar Bibeln oss att se sanningen. Det kan trigga vissa. Vi människor har ofta en dragning mot mystiska tolkningar och Bibelns ord kan användas på många sätt.
När det gäller vaccinfrågan tar Hanna Möllås idén om att vaccinet innehåller ett chip som är del av Uppenbarelsebokens “vilddjurets märke” som ett exempel på konspirationsteorier bland kristna. Hon har genom åren mött många människor med den typen av idéer för enskilda samtal. Oftast söker man inte terapi för att man själv upplever att man bär på konspirationsteorier, utan för att man upplever att man mår dåligt och har tankar som ger en ångest. I möten med dessa personer är det otroligt viktigt att skapa ett förtroende mellan terapeuten och klienten, säger Hanna Möllås:
– Inom psykoterapin kallar man det för att man måste skapa allians. Klienten måste känna att vi jobbar tillsammans. Detta blir en extra utmaning när personer kommer för parterapi och det sitter två personer med diametralt motsatta åsikter hos mig. Då behöver jag få båda att känna att jag vill dem väl.
Något som hon är noga med i samtalen om vaccinet är att så långt det är möjligt undvika att själv lägga sig i sakfrågan.
– Om någon undrar brukar jag vara tydlig med att jag personligen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men målet med terapin är att parterna ska må bra och att de ska hitta en gemensam väg som fungerar för dem. Inte att alla ska tycka som jag.
Som ett första steg för familjemedlemmar som vill försöka mötas i vaccinfrågan brukar Hanna Möllås ofta intervjua parterna, en i taget inför varandra. När den ena berättar måste den andra vara tyst.
– Även om man hört den andres berättelse och argument massor av gånger hör man det ofta på ett nytt sätt när det berättas för mig.
När det gäller frågan om hur föräldrar ska göra med barnens vaccinationer brukar Hanna Möllås hjälpa dem att sätta ord på hur svårt detta är.
– Nu har vi två åsikter som går helt isär här i rummet, brukar jag säga. Det är bra att vara tydlig, för då blir det också uppenbart att båda parter måste anstränga sig för att vi ska komma någon vart.
Ibland har Hanna Möllås rekommenderat föräldrar att boka tid hos en barnläkare för att de ska få fakta och information om barnets vaccinering. Det har hjälpt vissa. Men om den ena parten har en stark skepsis mot hela läkarkåren är det kanske inte möjligt. Då måste man börja med att reda ut vad bristen på tillit kommer ifrån.
Något som alltid är viktigt för att man ska förstå varandra i vaccinationsfrågan är att båda parter får tala om för den andra vad som ligger bakom och hur man kommit fram till den ståndpunkt man kommit fram till. Ofta, menar Hanna Möllås, blir det då tydligt att frågan om vaccinet berör vår existentiella ångest.
– Det här handlar om sjukdom, liv och död, och vår längtan efter och önskan om att ha kontroll över det vi inte kan kontrollera.
Om båda parterna är villiga att för en stund släppa sina starka åsikter, komma ur sina skyttegravar för en stund och tillsammans fundera över vad man har för bakomliggande mål upptäcker man ofta att man innerst inne vill åt samma håll.
– Det alla egentligen vill är att kontrollera livet och döden. Man vill undvika att man själv eller någon annan blir sjuk och man vill göra det rätta för sina barn. Den ena har landat i att vaccination är räddningen, och den andra att räddningen är att undvika vaccinationen. Men båda har samma mål. Även om frågan fortfarande inte är löst med den insikten, kan det här samtalet bli början till ett möte och till ett samtal som i längden kan leda till att man hittar en lösning som alla kan acceptera.
---
Fakta: Lustpodden
- Lustpodden är en podd om lust och relationer i terapi.
- Podden drivs av psykoterapeut, barnmorska och sexolog Hanna Möllås och Leif Carlsson som är kyrkohistoriker och teolog
- Podden kommer ut varje tisdag och du hittar den där poddar finns
---