Relationer

”Jo, ni kan ha sex även när barnen är hemma”

Dagens relationsexpert: Att avstå sex i väntan på ett perfekt tillfälle som aldrig kommer, kommer bli en långsiktig förlust för relationen.

Hur får man till sexlivet när alla är hemma hela tiden? Det är en fråga som många föräldrar ställer sig. Sexolog Hanna Möllås menar att svenska föräldrar oroar sig i onödan. Barn tål att förstå vad som pågår. Hennes tips är att låsa dörren och sätta upp en skylt!

Visst är det mysigt när alla är hemma? Eller är det kanske precis så det inte är? Hanna Möllås, kristen sexolog och psykoterapeut har inte sett någon akut ökning av relationsproblem på sin samtalsmottagning i Huskvarna, på grund av pandemin. Däremot får hon ofta hör att föräldrar tycker det är extra svårt att få till det här med sex när barnen är hemma, mycket mer än tidigare. Men problemet är egentligen inte nytt. Svenska föräldrar tar, enligt henne, alldeles för stor hänsyn till sina barn på det här området.

– I botten ligger nog vår tendens att vilja sätta relationen till våra barn före relationen till vår partner. Jag tycker man ska tänka att båda dessa relationer är lika viktiga.

Att avstå sex, i väntan på ett perfekt tillfälle som aldrig kommer är en förlust för relationen, menar Hanna Möllås:

– Sexuell intimitet är ändå en viktig ingrediens i ett äktenskap som svetsar samman paret. Det är en symbolisk och konkret handling för den längtan man har efter sin partner.

En sak som får föräldrar att hålla tillbaka sitt sexliv på grund av barnen är att man tror att det är skadligt för barnen att misstänka att deras föräldrar har sex.

– Det är som om allt som handlar om kropp och sex i kombination med barnen har kommit att förknippas med sådant som skadar.

Men att förstå att ens föräldrar har sex är inte skadligt, tvärtom, menar Hanna Möllås.

– Så fort barn är så stora att de alls vet vad sex är, kan det faktiskt vara en trygghet för dem att veta att deras föräldrar håller på med sådant. Det betyder ju att mamma och pappa tycker om varandra.

Visst, menar Hanna Möllås, kan det bli tokigt om ett litet barn råkar kliva in när föräldrarna har sex.

– Sex kan ju generera ljud som gör att barnet tror att någon har ont. Men då får man bara lugna barnet och säga att mamma och pappa kramades och busade lite.

Om ett äldre barn råkar kliva in när man har sex, förstår de oftast vad som pågår.

– Då får man som förälder vara lite lyhörd för om barnet behöver prata om det eller inte. Ofta är det bra att vänta till dagen efter och göra snacket så odramatiskt man kan.

En lämplig situation att ta ett pinsamt snack med sitt barn kan till exempel vara när man åker bil tillsammans, menar Hanna Möllås. Då behöver man inte titta varandra i ögonen. – Sen säger man bara typ, jaha, och du råkade komma in i går när vi hade lite mysigt.

Hanna Möllås hänvisar till hur människan levt i alla tider.

– Tänk bara på hur det var för hundra år sen, när folk kunde tränga ihop sig tio personer i en etta på Söder. Tror du inte att barnen hörde sina föräldrar då? funderar hon.

Hon har också noterat att föräldrar är räddare för att ha sex så att barnen hör, än för att gräla så att barnen hör.

– Det tycker jag är konstigt. Är det något som kan skada barn så är det ju faktiskt när de får höra bråk där vuxna sårar varandra. Sex mellan två makar, däremot, handlar ju om kärlek.

Enligt Hanna Möllås kan det till och med finnas en pedagogisk poäng med att barn förstår att deras föräldrar har sex:

– Det finns så mycket sneda bilder av sex ute i samhället. Som vuxna människor som älskar varandra har ni en chans att låta barn förstå att sex hör ihop med kärlek, och att sex inte är något att skämmas för.

Däremot, menar Hanna Möllås, ska man givetvis också vara noga med att sex och intimitet är sådant som vuxna gör när de är själva. Hon menar att rätten att vara i fred en stund ska gälla alla familjemedlemmar

– Börja med att visa ditt barn respekt genom att alltid knacka innan du går in i hans eller hennes rum. Då blir det också naturligt att ni som vuxna vill vara i fred ibland.

Så hur ska man göra då, för att få till intimiteten i ett hus där barnen är hemma. Hanna Möllås tips är att låsa dörren eller sätta upp en skylt där det står “Vuxentid”. Om man är rädd att barnen ska höra, kan man sätta på en film under tiden. Sedan får man försöka släppa oron och ägna sig åt varandra.

– Vad gör det om barnen går förbi dörren och tänker iiiiiuu vad håller de på med där inne? Under den där känslan finns ofta också en tacksamhet och glädje över att deras föräldrar vill vara tillsammans.

---

Hanna Möllås tips för intimitet under pandemin:

  • Se sex som ett sätt för er vuxna att ta hand om er relation. Detta är inte egoistiskt, utan även bra för era barn.
  • Bygg in möjligheten till att få vara i fred ibland, för alla i familjen. Respektera att barnen låser om sig ibland. Då är det också okej för er att vilja stänga in er.
  • Sätt upp en skylt på dörren, där det står “föräldratid”. Lås dörren!

---

Fler artiklar för dig