Nyheter

Stefan Löfven: Kyrkan ska inte användas för att vara emot islam

Statministern förklarar att Socialdemokraterna är aktiva i Svenska kyrkan för att ta ansvar och för att kyrkan är viktig för religionsdialogen

När statsminister Stefan Löfven (S) uttalar sig i Kyrkans tidning inför det stundande kyrkovalet säger han att Svenska kyrkan är viktig när det gäller dialog mellan olika samfund och religioner. Inte minst är han mån om att kyrkan ska föra en god dialog med muslimer.

Nyligen berättade SD:s partiledare Jimmie Åkesson för Kyrkans tidning att partiet överväger att lämna kyrkopolitiken. Men ett sådant beslut bygger på att även Socialdemokraterna i så fall lämnar. När tidningen nu intervjuar statsminister Stefan Löfven kommer svaret.

– Det är ingen tvekan om att vi vill fortsätta vara med i kyrko­politiken, säger han till Kyrkans tidning.

S tar ansvar

De politiska partiernas närvaro i kyrkopolitiken kritiseras just nu hårt i den pågående valrörelsen, men enligt Stefan Löfven finns det inga planer på att de ska dra sig tillbaka. Han motiverar partiets närvaro med att kyrkan är en viktig del av samhället och då är det naturligt att Socialdemokraterna är med och tar ansvar.

– Kyrkan är för mig humanitet, människokärlek, att hålla ihop, att hjälpa varandra, oavsett vem jag är, var jag är född, religion, hudfärg eller sexualitet, säger Stefan Löfven.

Kyrkan och kulturkriget

Vidare beskriver han Svenska kyrkan som en viktig aktör när det gäller religionsdialog, inte minst när det gäller islam.

– Andra grupper vill nedvärdera islam som religion och ser muslimer som onda. De ser motsättningar och vill ha minskad tolerans, snarare än ökad tolerans och öppenhet, och vill gärna använda kyrkan som en plattform i ett kulturkrig. Det skapar splittring och konflikt, både i kyrkan och i samhället. Sådana konflikter vill vi motarbeta för vi verkar för det öppna och toleranta samhället, säger Stefan Löfven.

Kan bli kyrkopolitiker

I intervjun definierar inte statsministern vilka grupper han menar vill använda kyrkan i ett kulturkrig mot islam, men det är nog sannolikt att han syftar på Sverigedemokraterna.

Slutligen får Stefan Löfven frågan om han kan tänka sig att engagera sig i kyrkopolitiken i framtiden, med tanke på att han snart avgår som partiledare.

– Det är inte uteslutet, svarar han.

---

Fakta: S och kyrkan

  • Socialdemokraterna är i dag den dominerande kraften i kyrkopolitiken.
  • I förra kyrkovalet fick de cirka 30 procent av rösterna i valet till kyrkomötet.
  • Även SD och C ställer upp i kyrkovalet som partier, övriga riksdagspartier har lämnat.

---

Fler artiklar för dig