Coronakrisen

10 uppseendeväckande händelser under coronakrisen

I flera månaders tid har coronaviruset gjort avtryck i världen. Här är tio händelser som gjort avtryck i kyrkans värld.

1 av 17
###

1. Den “kristne” kinesiske visselblåsaren

34-årige Li Wenliang varnade i ett tidigt skede för coronaviruset och tystades då ned av kinesiska myndigheter. När han senare dog i covid-19 fick han snart hjältestatus och hyllades över världen.

Då, i början av februari, började det cirkulera uppgifter om att denna pandemins hjälte var kristen. Berättelsen började snurra i sociala medier, även i Sverige, där Li Wenliangs dödsfall förvandlades till en helgonhistoria.

Men var det sant? Snart började uppgifterna att ifrågasättas då informationen var knapphändig.

Till slut skrev Christianity Today en artikel där de konstaterade att berättelsen som spreds bland kristna möjligtvis var önsketänkande, men att kristna ändå hade något att lära av Li Wenliang, som offrade sitt liv för att skydda andra.

Senaste nytt i frågan är att hans fru, Fu Wenliang, precis fött deras gemensamma barn.

– Min man, kan du se oss från himlen, frågade hon strax efteråt i sociala medier.

###

2. Pastorernas mirakelkurer

– Skydda dina barn med ett offer. Ge 2 020 kronor och tro på Gud. Som Guds profet säger jag: de kommer inte att utsättas för någon skada, sa pastor Dionny Baez då han gästade kanalen Visjon Norge i slutet av februari.

Under tidspress försökte han sedan få tittarna att betala in pengarna. Men allt gick inte som det var tänkt.

För det visade sig att kristna i Norden inte alls var intresserade av att i all hast betala in pengar för att få skydd från coronaviruset. I stället hamnade Visjon Norge i trubbel och samarbeten började brytas på löpande band, inte minst i Sverige där Livets ord och Uppsala pingst sade tack och hej.

Det är inte enda gången en pastor har försökt sälja en mirakelkur som skydd mot coronaviruset. Ett annat uppmärksammat exempel är den amerikanske TV-pastorn Jim Bakker som lovade botemedel mot coronaviruset på tolv timmar bara man köpte hans produkt "Silver solution". Det dröjde inte länge förrän han hade myndigheterna efter sig som underkände hans preparat.

###

3. De smittsamma kyrkorna

Lee Man-hee föll slutligen ned på knä och bad om förlåtelse till hela det sydkoreanska folket. Det var i hans kyrka, Shinchoniji Church of Jesus, som coronaviruset fick spridning efter att en smittad kvinna deltagit vid fyra gudstjänster.

Kyrkan har i rapporteringen målats ut som en kristen sekt och när dess ledare ödmjukade sig inför kamerorna i början av mars var hans församling orsaken till att 60 procent av alla smittade i landet, som då var cirka 4 000 personer. Sydkorea har sedan dess lyckats väl med att bekämpa pandemin och pekats ut som ett föredöma.

Religiösa möten har visat sig orsaka smittspridning på flera håll i världen. I Frankrike fick ett bönemöte klä skott för smittspridningen, i Indien var det muslimer som stod som syndabockar efter en stor religiös samling. Även i Sverige finns det exempel på smittspridning i heliga hus, som nyligen då majoriteten i en kyrkokör insjuknade i covid-19.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050

4. Trotsiga pastorer

Stänga min kyrka? Aldrig i livet! En hel del pastorer, mestadels i USA, var inte alls med på noterna då myndigheterna ville få dem att sluta fira gudstjänst för att skydda allmänheten mot coronaviruset.

I frontlinjen stod Rodney Howard-Browne som trotsigt vägrade stänga ned sin kyrka i Florida. Han hånade överheten och förlöjligade viruset, ända tills han arresterades av polisen efter att ha anordnat gudstjänster som gick emot myndigheternas förbud.

Under hotet om 60 dagars fängelse gick han till slut med på att stänga ned sin kyrka och åtalet mot honom lades ner. Men till sina församlingsmedlemmar vägrade han erkänna att det hade med coronaviruset att göra, utan menade att kyrkan stängdes för att skydda dem mot statsmaktens översitteri.

Som kuriosa kan nämnas att Rodney Howard-Browne på 1990-talet var i ropet i Sverige i och med den så kallade skrattväckelsen.

###

5. Kenneth Copeland använder "Guds vind"

– Jag befaller dig covid-19...., dundrade den amerikanske pastorn Kenneth Copeland i sin bön som spelades in och spreds då coronaviruset började få fäste i USA.

Han är omskriven för sin rikedom och sina jetplan och är en pastor som har sina beundrare och sina belackare. När han mer eller mindre beordrade att coronaviruset skulle försvinna från USA väckte det folks nyfikenhet, inte minst då han avslutade sin kraftfulla bön med att blåsa bort viruset med hjälp av "Guds vind".

Kenneth Copelands bön lyckades inte stoppa coronavirusets framfart som snart skulle börja skörda tiotusentals liv i USA. Men hans bön fick stor spridning på internet där många roade sig med att tonsätta hans teatraliska bönemanifestation som numera finns i otaliga remixar, exempelvis metal och hiphop.

###

6. Den ensamme påven

Petersplatsen brukar ofta vara full med hängivna katoliker då påven framträder. Men Italien stänges ned på grund av coronaviruset fick världen skåda en märklig och ödesmättad syn, i slutet av mars håller en mer eller mindre ensam påve förbön på det stora torget som leder in till Vatikanstaten.

Petersplatsen är gjord för stora folksamlingar och bilderna då påve Franciskus ber för världen fick snart stor spridning och var något av en sinnebild av det nedstängda Europa.

Efter flera veckors karantän har nu Italien så smått öppnat upp, gudstjänster har börjat firas och påven ber inte längre ensam, även om man på Petersplatsen är måna om att de som kommer håller avstånd.

###

7. Kyrkan som blev ett bårhus

När coronaviruset nådde Europa var norra Italien värst drabbat där omkring 12 000 personer dog i covid-19 i regionen Lombardiet. I staden Bergamo steg dödssiffrorna snabbt och när bårhusen inte längre räckte till behövdes en provisorisk lösning.

Lösningen blev att använda kyrkor. Italien hade beslutat om en total nedstängning av samhället och gudstjänster firades inte längre. Den kyrka som fick omvärldens blickar på sig var San Giuseppe i staden Seriate strax utanför Bergamo där de bruna kistorna radades upp inne i kyrkorummet. När kistorna efter en tid äntligen togs bort twittrade en glad borgmästare ut nyheten, som snabbt spred sig över världen.

Studier som gjorts i Bergamo visar att över hälften av stadens befolkning numera har anti-kroppar mot coronaviruset.

###

8. De oväntade överlevarna

När 94-årige Jack Holzberg gick ut från sjukhuset i New Jersey hade röda mattan rullats ut och han möttes av jubel och hurrarop, inte minst från barn och barnbarn. I sin ungdom överlevde han Förintelsen och på sin ålders höst lyckades han också överleva covid-19, den sjukdom som skördat så många andra äldres liv.

Även om dödstalen är höga och berättelserna sorgliga finns det enstaka ljusglimtar, Jack Holzberg är en av dem.

Tyvärr har coronaviruset slagit hårt mot andra Förintelseöverlevare, inte minst i Sverige där viruset letade sig in på ett judiskt äldreboende där flera personer som överlevt nazisternas grymhet slutligen fick gå till sista vilan.

– De som dött var mycket gamla. Det är personer som överlevt allt, kommenterade Anna Nachman, chef för begravningsverksamheten vid Judiska Församlingen i Stockholm.

###

9. Rumäniens hädiska ikoner

I Rumäniens huvudstad började bilder på vårdpersonal målade med inspiration från klassiska ikoner att spridas. Designern Wanda Hutira ville med sina bilder hylla alla som jobbade med coronapatienter och hennes ikonbilder sattes upp runtom i huvudstaden Bukarest i slutet av april.

Ända tills landets ortodoxa kyrka lade sig i. De menade att bilderna var hädiska.

– Det här är ett missbruk av kristen ikonografi och ett patetiskt försök till konst, kommenterade kyrkans talesperson.

Inom kort togs bilderna ner.

###

10. Präster blir virala

Coronaviruset har gjort att kristna inte längre kunnat samlas till normala gudstjänster. I stället har det exploderat av webbsänt material från kyrkor, där en och annan präst lyckats bli viral.

Som den brittiske kyrkoherden som kom för nära ljusen och satte eld på sig själv mitt under andakten, dock utan att komma till större skada måste tilläggas. Den italienske prästen som råkade genomföra en mässa med en rad märkliga filter fick också stor internationell spriding, liksom prästen i USA som använde en vattenpistol för att välsigna sina församlingsmedlemmar.

I Sverige är det kyrkoherden Mats Nygård som lyckats bäst med att bli viral då han mitt under en webbsänd andakt började flossa, shuffla och dansa som i Fortnite. Ett uppträdande som blev omskrivet i flera medier och slutligen tog honom hela vägen till TV4.

Fler artiklar för dig