Nyheter

Stefan Swärd: “Som att bli överkörd av en långtradare”

Stefan Swärd vårdades med syrgas i en vecka på sjukhuset

I en vecka låg Stefan Swärd med syrgas på S:t Görans sjukhus. Nu har han precis blivit utskriven – men en lång återhämtning väntar.
– Det var som att bli överkörd av en långtradare, säger han.

Som 66-åring med högt blodtryck har pastorn och författaren Stefan Swärd varit noga med avstånd och undvikit möten och fysisk kontakt sedan i mars. Ändå började han märka vissa symptom för drygt två veckor sedan.

– Först var det lite lätt luftvägsirritation, men på torsdagen skulle jag gå hem efter ett ärende och kände att jag inte orkade gå en meter till. Jag fick ta taxi hem, säger han till Dagen.

Kördes in med ambulans

Då kom febern och gjorde honom sängliggande.

– Det kändes som om jag hade blivit överkörd av en långtradare. Jag fick kraftig feber på 39–39.5 grader, säger han.

Sjukdomen blev allt värre över helgen tills Stefan Swärd till slut ringde 112. Där bedömdes läget vara så allvarligt att de skickade en ambulans och körde honom till S:t Görans sjukhus i Stockholm. Coronasmitta bekräftades direkt och han lades in för vård.

– I början trodde de att jag skulle klara mig med min egen andning, men det svängde sedan väldigt snabbt. Inom ett dygn låg jag på väldigt hög syrgasdos och det gjorde jag sedan i en vecka, berättar han.

Syresättningen sjönk snabbt

Den ostadiga syresättningen till blodet var det mest kritiska momentet, säger han.

– De mäter ju det sekund för sekund, och på bara några få sekunder kan värdena falla nedför till livsfarliga nivåer för minsta lilla stressmoment, säger Stefan Swärd.

Några gånger sjönk också hans syresättning snabbt.

– Det hände nog åtta, tio gånger. Det kunde räcka med att jag hostade för att det skulle sjunka som en sten, säger han.

Det var dock aldrig någon risk att Stefan Swärd skulle behöva intensivvårdas.

– Det var ingen trafik till intensiven från min avdelning. Min bedömning är att sjukvården klarar bättre av att hantera det här än i våras när allt var nytt och de inte riktigt visste hur de skulle göra, säger han.

Lång väg tillbaka

Efter drygt en veckas vård på S:t Göran kunde han lämna sjukhuset i tisdags och återvända hem.

– Jag är oerhört tacksam över att vara hemma igen och att det gått så bra som det har gjort, säger Stefan Swärd, som mitt i smittan ändå kunde känna ro.

– Man har gått och varit skraj för det här hela våren, men när jag väl hamnade i situationen själv har jag känt en enorm vila och frid. Inte bara över att jag ska bli frisk, utan att hur det än går är mitt liv i Guds händer.

Nu är det värsta av sjukdomsförloppet över – men han är långt ifrån återställd.

– Det är så med corona att det slår ut hela systemet. Överläkarna har sagt till mig att det kan ta lång tid att repa sig, säger han.

Fler artiklar för dig