Den gångna helgen stals 120 kvadratmeter koppartak från Söderledskyrkan i Norrköping. Brottet är långt ifrån unikt och Kyrkans försäkring beskriver en oroväckande utveckling.
– I år har hittills 48 kopparstölder, ibland hela tak, anmälts, säger försäkringsbolagets Anders Engström till Dagen.
Stölden från Söderledskyrkan ska enligt SVT Nyheter Öst ha skett mellan den 10 och 11 maj. SVT uppger vidare att kopparplåten, med tanke på mängden, måste ha transporterats iväg med fordon och polisen söker nu vittnen till brottet.
Priset på koppar har ökat kraftigt sedan årsskiftet – något som troligtvis spelar roll för antalet stölder av koppar. I februari stals 200 kvadratmeter koppartak från Berthåga krematorium i Uppsala och i mars var det dags för krematoriet på Hovdestalund i Västerås att få besök av tjuvar som den gången tog med sig ungefär 200 kvadratmeter koppartak. Andra byggnader tillhörande Svenska kyrkan som har drabbats finns i Hallstahammar, Karlskrona och Strängnäs.
Kyrkans försäkring har ungefär 70 procent av Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift som kunder. Anders Engström jämför med tidigare år då tjuvarna framför allt gav sig på mer lättillgängliga stuprör och fönsterbleck.
– Men i år märks det att tjuvarna har ändrat tillvägagångssätt. Vid flera av stölderna i år har tjuvarna varit mer våldsamma, exempelvis har de klippt i plåten. Det tyder också på att det är organiserad brottslighet.
Osynlig märkning
Kopparstölder från kyrkor är inte något nytt fenomen och under årens lopp har olika metoder testats för att minska problemen. Ett sådant är att märka kopparplåten med osynlig färg som kan underlätta identifikation i senare skede. Detta är något som fortfarande används, men metoden har sina begränsningar.
– Dels har polisen tyvärr inte alltid resurser att följa upp märkningen. Dels har många mindre skrothandlare, till skillnad från de stora företagen, inte resurser att undersöka eventuell märkning, säger Anders Engström.
Vad är de mest effektiva sätten för att stoppa kopparstölder från kyrkor?
– Övervakning är bra, kanske finns det grannar som man kan prata med, svarar Anders Engström och tillägger att stölder ofta har föregåtts av rekognosering.
– Ett problem är samtidigt att det i dag är lätt att få tag på varselkläder och ser man folk som går runt i sådana kläder är det sällan någon som reagerar.
Anders Engström nämner även två andra sätt för att hålla tjuvarna borta: kameraövervakning samt larm.
Enligt Anders Engström har Kyrkans försäkring kontakt med polisen i flera utredningar. Men han konstaterar att denna typ av brott sällan klaras upp – och att brottslingarna vid eventuellt fällande domar ofta får ganska lindriga straff.
[ Dna-vätska vapen mot kopparstölder ]
---
Fakta: Kopparstölder
- Kyrkans försäkring, som har en majoritet av Svenska kyrkans enheter som kunder, har i år tagit emot 48 kopparstölder. Av dessa har 17 inträffat i år, 23 stycken skedde under 2024, 4 stycken inträffade 2023 och tidigare. Anledningen till att stölderna har registrerats i år är att församlingarna/pastoraten/stiften har varit sena med att anmäla skadorna till Kyrkans försäkring.
---