Fem pingstförsamlingar vill att Pingst FFS ska avsätta särskilda pengar och personal till skapelse-, miljö- och klimatarbete på alla nivåer i pingströrelsen. Men styrelsen för Pingst FFS föreslår avslag på motionen som ska behandlas av rörelsens rådslag nästa veckoslut.
Det är stora pingstförsamlingar i Umeå, Västerås och Linköping som tillsammans med Avesta och Täby står bakom motionen till rådslaget, 23–24 maj i Stockholm. Motionärerna lyfter fram att Guds skapelse är i kris och att ”jorden har fått feber”. De hänvisar till att 2024 är det varmaste året som har uppmätts.
Torka drabbade 48 procent av klotets landyta under året, vilket ledde till att 151 miljoner fler människor upplevde matbrist jämfört med åren 1981–2010, påpekar motionärerna vidare.
Efterlyser satsningar
De fem församlingarna lyfter fram satsningar som biståndsorganet PMU gör, liksom det volontära miljönätverk som finns inom Pingst. De menar samtidigt att det behöver tas större krafttag inom klimat- och miljöarbetet på hemmaplan.
Motionärerna vill att personella och finansiella resurser ska avsättas från Pingst nationellt som ett stöd till församlingarna, liksom att man bland annat ska tillsätta en teologisk utredning kring klimat- och skapelsefrågorna i samarbete med utbildningen Akademi för ledarskap och teologi, ALT.
De efterlyser också ett praktiskt arbetsmaterial att använda lokalt.
Ekonomiska skäl
Styrelsen för Pingst FFS – fria församlingar i samverkan – avslår dock motionen. I sitt svar till rådslaget hänvisar styrelsen till kärva tider med neddragningar i statsbidrag och en ny organisation för Pingst och framtiden.
Styrelsen vill inte utöka det ekonomiska engagemanget när det är oklart med kostnadstäckningar för befintliga verksamheter, motiverar den.
Pingststyrelsen hoppas i stället att nätverket Miljö Pingst ska driva och bredda frågorna, och påpekar att det är fritt för nätverket att uppvakta ALT kring en teologisk utredning.
”Olyckligt avslag”
Sven-Gunnar Hultman, är nätverksordförande för miljönätverket inom Pingst samt pastor och föreståndare i Grindtorpskyrkan i Täby, en av de motionerande församlingarna. Han beklagar det ställningstagande styrelsen har gjort inför rådslagets avgörande.

– Det är olyckligt att styrelsen väljer att avslå motionen. Det får Pingst att framstå som en församlingsrörelse som inte bryr sig i en av de mest avgörande frågorna för mänskligheten, säger Sven-Gunnar Hultman till Dagen.
Han förklarar att de som motionärer har förståelse för den ekonomiska osäkerheten, men påpekar att de inte har begärt någon särskild summa eller procentsats.
”Ingen sidofråga”
Hultman menar att styrelsen därför hade kunnat ställa sig bakom motionen, för att visa på frågans betydelse, och hänvisat omfattningen av resurser till ett kommande budgetarbete. Han framhåller att ett flertal av de övriga samfunden har tagit klimatutmaningen på stort allvar.
Likaså anser han att det i en kontakt med ALT-utbildningen om en teologisk utredning skulle vara en betydelsefull signal om pingstledningen stod bakom.
Efterlyser ägarskap
– Det här är inte en sidofråga som kan delegeras till ett nätverk, det är ett Guds uppdrag, precis som uppdraget att evangelisera.
– Det behöver finnas ett driv och ett ägarskap även från Pingsts ledning, och ett ökat engagemang i hela rörelsen, säger Sven-Gunnar Hultman.
Väntar sig debatt

Lennart Edström, styrelseordförande i Pingst FFS, säger till Dagen att skapelse- och klimatfrågorna naturligtvis är oerhört viktiga, men att Pingst nationellt ”inte har någon kran med pengar att vrida på” i ett läge där det dessutom funderas över att slimma den centrala organisationen. Det kan finnas andra vägar att gå i församlingarna, menar han.
– De har förstås en poäng i det de beskriver. Och det kommer säkert att bli debatt och diskussion om vårt avslag på rådslaget. Då får vi se hur det landar. Vi är naturligtvis lyhörda för vad församlingarna säger, uppger Lennart Edström.