Det ska vara enkelt, det ska bygga på självidentifikation, och det kan i vissa fall räcka med ett digitalt vårdsamtal för att byta juridiskt kön.
– Det kan inte vara rimligt, säger KD:s Mikael Oscarsson, som hoppas att lagstiftningen ska kunna stoppas.
Det är Ekot i Sveriges radio som rapporterar om Socialstyrelsens riktlinjer utifrån den nya könstillhörighetslag som träder i kraft den 1 juli.
I inslaget konstaterar Ekot att det kan räcka med ett digitalt vårdbesök för att få byta juridiskt kön. Tanken bakom är att man ska utgå mer från individens självbestämmande, där det inte längre krävs diagnosen könsdysfori för att byta kön. Åldersgränsen sänks även till 16 år om man har föräldrarnas godkännande.
Socialstyrelsen har tagit fram sina riktlinjer utifrån den lagstiftningen som riksdagen klubbade igenom förra året, något som skedde under dramatiska former eftersom regeringen var splittrad. Kristdemokraterna röstade emot och blev överkörda av riksdagens majoritet. Även Sverigedemokraterna röstade nej till denna lagstiftning.
”Så här kan vi inte ha det”
Nu när uppgifterna från Socialstyrelsen kommit ut om vad som krävs för att få byta juridiskt kön är reaktionerna starka.
– En halvtimme på Kry, ett digitalt vårdsamtal, ska det räcka för att byta juridiskt kön? Har Sverige tappat förnuftet, utbrister riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).
– Det borde vara uppenbart för samtliga partier att så här kan vi inte ha det.
Mikael Oscarsson har engagerat sig i den här frågan under en längre tid, bland annat genom att anordna flera seminarier i riksdagen dit han bjudit in olika experter som opponerat sig mot den här utvecklingen.

Inte minst, menar Mikael Oscarsson, är det här oroande med tanke på att det har varit så många unga tjejer som önskat byta kön, ofta med någon annan diagnos i bagaget, som någon form av autism.
– Att de ska mötas av en snabb bekräftelse i stället för vård, det kan få livslånga konsekvenser, menar Mikael Oscarsson.
Inte minst är han orolig för att det här kommer leda till att många unga går vidare med hormonbehandling och kirurgiska ingrepp, något som är oåterkalleligt och där det finns flera kända exempel på personer som har ångrat sig i efterhand.

Vill riva upp lagen
Christian Carlsson (KD) är ordförande i socialutskottet. Han berättar för Dagen att KD och SD in i det sista har gjort vad de kunnat för att stoppa den här lagstiftningen. Frågan kom upp igen för någon vecka sedan i utskottet där de återigen röstade i frågan, samtidigt som initiativet att försöka stoppa lagen röstades ned.
– Dagens besked från Socialstyrelsen är att ett digitalt vårdsamtal kan räcka för att byta juridiskt kön, vilket är en följd av den ansvarslösa lag som riksdagen röstade igenom förra våren, säger Christian Carlsson.
Han beklagar att det här gör att man bakbinder vårdprofessionen, eftersom en individs självuppfattning ska väga tyngre än läkarens diagnos. Christian Carlsson menar att många som söker hjälp av vården också ska få det, men att med den här nya lagstiftningen så går det att runda vårdens professionella bedömningar.
Beskedet han ger är att Kristdemokraterna ska arbeta för att riva upp lagstiftningen.
– Vi hoppas att fler partier ska ta sitt förnuft till fånga.
[ Agnes Wold anklagar vården för att ha skapat behov av könsbyte ]