Tålamodet med Israel börjar tryta bland svenska kyrkoledare. Nu har såväl Svenska kyrkans biskopar liksom Equmeniakyrkans kyrkoledare gjort var sitt uttalande. ”Kriget har sedan länge passerat all rimlig proportionalitet”, skriver biskoparna.
Drygt ett och ett halvt år har gått sedan Hamas terrordåd inne i Israel. Strax därpå förklarade Israel krig, till en början med omvärldens förståelse i ryggen då man gick in militärt i Gaza, men numera skakar allt fler på huvudet. Så även Svenska kyrkans biskopar, som nu kommer med ett gemensamt uttalande efter att ha träffats i Uppsala.
”Kriget har sedan länge passerat all rimlig proportionalitet och sedan mer än två månader hindras all humanitär hjälp från att komma in i Gaza. Detta har lett till än värre mänskligt lidande och en katastrofal situation med förödande nivåer av svält, vilket är helt oacceptabelt”, skriver biskoparna i sitt uttalande.
Använder övervåld
”Biskopsmötet vänder sig starkt mot att i folkrättens namn försvara sig med sådant övervåld att resultatet blir att även om kriget vinns förloras freden. Det leder inte till att människorna kan leva i fred och trygghet utan till rädsla för en kommande konflikt.”
Kyrkans biskopar manar nu Israels regering att som den starke parten i konflikten välja att upphöra med våldshandlingar, främst i krigets Gaza men de lägger även till Västbanken i sitt uttalande.

Svenska kyrkans biskopar har även tidigare gjort uttalanden om den pågående konflikten, men de har varit mer diplomatiskt formulerade där de försäkrat sig om att bägge parter får kritik. Även i det här fallet ställer de kravet att Hamas ska frige den kvarvarande gisslan, men mest pliktskyldigt i förbifarten, eftersom fokus för kritiken riktas helt mot Israel.
Vid sidan av biskopsmötets gemensamma uttalanden har enskilda biskopar uttalat sig separat tidigare. Bland annat har Stockholmsbiskopen Andreas Holmbergs sagt att Israel gör sig skyldig till folkmord, men det är något som får stå för honom, eftersom biskopsmötet inte väljer att använda detta laddade ord.
Equmeniakyrkan uttalar sig
Parallellt med detta har Equmeniakyrkans ledare Karin Wiborn och Niklas Piensoho svarat på en debattartikel i Sändaren efter att krav ställts att samfundet ska ta bladet från munnen i Israel-Palestina-konflikten.
Där berättar de att de precis träffat utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) tillsammans med Svenska kyrkan och kristna biståndsorganisationer för att trycka hårt på att Israel måste leva upp till folkrätten.
Även Equmeniakyrkans ledarduo är skarpt kritiska till Israel, men gör sitt spetsiga uttalande först efter att de tydligt först ha fördömt Hamas terrorattentat och den utdragna gisslansituationen.
”Det finns inget som rättfärdigar dessa brott, eller de organisationer som genomfört dem”, skriver de om Hamas, för att sedan vända blicken mot Israel.
”Inget rättfärdigar heller Israels pågående övergrepp i Gaza som nu ligger i ruiner. Över 50 000 har hittills dödats, varav minst 15 600 barn. Sjukhus har bombats, hjälparbetare dödats och befolkningen tvångsförflyttas. Rapporter kommer om att hundratusentals barn lider svårt på grund av undernäring.”
Stoppa vapenexport
Specifikt kräver de nu att all vapenexport till Israel ska stoppas, att humanitärt stöd ska få komma in till Gaza samt att Israel som demokratiskt land ska leva upp till folkrätten.
Både biskoparna i Svenska kyrkan och kyrkoledarna i Equmeniakyrkan tar i sina respektive utspel upp att målet måste vara att få till en långsiktig fred, där alla är rörande överens om att det måste ske med hjälp av en tvåstatslösning.