Nyheter

Att baxa en bastu till Basel har med andlighet att göra

Bastun får gestalta församlingen, en plats där man kastar av sig sina titlar och möts i all enkelhet

Ett gäng i övre medelåldern har gett sig ut på en galen resa, då de är på väg att få ner en portabel bastu från finska Österbotten till Basel för att heja fram det svenska bidraget Kaj i Eurovision.
– Det har varit en stilla bön hos mig, säger snickaren Robin Nyman och lägger ett andligt filter över hela projektet.

Strax efter att humorgruppen Kaj vann Melodifestivalen med sin låt ”Bara bada bastu” sa de i en intervju att de skulle baxa bastun till Basel. Ett gäng från Jakobstad i finska Österbotten tog dem på orden, de byggde helt enkelt ihop en portabel bastu på hjul och de färdas just nu genom Europa för att nå fram till finalen i Eurovision på lördag.

Ett lika galet som roligt projekt. Längs med vägen stannar ”Bastu ti Basel” till lite här och där, de bjuder in folk till värme och gemenskap och deras ovanliga resa väcker så klart även en hel del medial uppmärksamhet.

Bastu ti Basel.

Troende gäng

När Dagen träffar detta glada gäng, med en medelålder på 55 år, har de precis hittat en parkeringsplats vid Hellasgården i Nacka. De gör sig hemmastadda genom att slå upp några tält vid sidan om den al-doftande bastun. Sällskapets enda kvinna Aja Lund spikar upp en spegel på utsidan av bastun samtidigt som herrarna i sällskapet är mer fokuserade på att en stjärnkock lovat att laga middag åt dem.

Det var de själva som tipsade Dagen om denna mellanlandning, med löften om att knyta ihop sin roadtrip med Gud och kristen tro.

– Vi är troende allihop, berättar Oa Lönnbäck, en av basturesenärerna.

Men han visar sig vara en liten spjuver, och försöker först lura i Dagens reporter att de är från Jehovas vittnen. När det inte lyckas blir det i stället för Frälsningsarmén, för att slutligen landa i att de flesta kommer från en väckelsetradition i Österbotten som går att likna med EFS i Sverige.

Bastu ti Basel.

Bön om gemenskap

Basturesan de gett sig ut på är inget kyrkligt projekt, även om kompisgänget som genomför det är hemmastadda i olika församlingar hemma i Finland. Men visst finns det en andlig sida.

Robin Nyman, medarbetare i tidningen Kyrkpressen, är en av initiativtagarna.

– Men jag är snickare och jag jobbar nästan bara ensam, berättar han.

Det trista med det är att han sällan får dela arbetsgemenskap med andra, exempelvis när man tillsammans knyter ihop säcken inför helgen.

– Så det har varit en stilla bön hos mig att få vara med att göra saker tillsammans med andra, säger han.

– Och när man haft en sådan bön inom sig i många år, då blir det lite löjligt att inte våga göra något åt saken när möjligheten öppnar sig.

Bastu ti Basel.

Himmelsk ledning

Själv är han alltså duktig på att skapa saker med händerna, och har varit med och byggt denna bastu som nu är på väg till Eurovisionfinalen. Han filosoferar att det kanske finns en himmelsk ledning med på denna resa.

– Den kanske dyker upp när man lägger alla sina gåvor i blöt och kör så det ryker.

Så finns en liten gudomlig touch här?

– Ja, det är min övertygelse, svarar han.

– Det andra är att vi tycker att den här världen den senaste tiden har blivit en kall plats. Världens stora ledare är en bunt med narcissister som söker egen vinning. Det finns massor av tendenser av protektionism och att man vill bygga murar, rädslan ligger under ytan.

Att mitt i allt detta våga strunta i all oro för att i stället ge sig ut på en förutsättningslös resa blir något av en motbild mot allt elände i världen. Inte minst, resonerar Robin Nyman, verkar många unga må dåligt av att det numera finns en kravbild av att de till varje pris måste lyckas med något.

– Jag ser det som otroligt befriande, att vi på något sätt får vara ned och dra ned den där kravnivån lite.

Men att baxa en bastu till Basel är väl inte att få ned kravnivån?

– Haha, men det här är bara ett plojprojekt, det är inte så att vi måste åstadkomma något eller lyckas med något. Det här är en resa där vi kastar oss ut och gör något som kanske är lite mer än vad vi klarar av, men samtidigt är det inte så farligt om det skiter sig.

Ni kastar er ut i tro?

– Ja, lite så, svarar Robin Nyman.

– Vi ser också kopplingen mellan värme, människomöten och avkläddhet. Att kunna mötas bortom titlar och framgång, om man vill gestalta sådana värderingar, finns det något bättre fysiskt utrymme än en bastu?

Robin Nyman tycker att det här också rimmar bra med hans bild av församlingen, att man ger människor möjlighet att möta varandra och dela med sig av sina livserfarenhet.

– Så vi vill med vår resa maximerar människomöten.

Bastu ti Basel.

Basta med Kaj

Slutmålet med denna roadtrip är alltså Basel och de räknar med att anlända i god tid för att kunna ha bastun uppvärmd till Eurovisionfinalen på lördag. Hur resan kommer att sluta återstår att se. Nere i Schweiz har humorgruppen Kaj redan beklagat sig över att det inte verkar finnas någon bastu att tillgå, samtidigt vet de mycket väl att hjälp är på väg, eftersom de redan skickat sina lyckönskningar. Vem vet, kanske får de snart tränga ihop sig allihop inne i denna bastu för att fira segern i årets Eurovision.

Bastu ti Basel.

---

Fakta: Eurovision

  • Eurovision avgörs i år i schweiziska Basel.
  • Först via två semifinaler där det svenska bidraget Kaj deltar på tisdagen.
  • Själva finalen hålls på lördag.

---

Fler artiklar för dig