Den 1 maj började nya lagar gälla i Kina. Enligt Open Doors är det nu officiellt förbjudet för utländska missionärer att predika, evangelisera och utföra annan missionsverksamhet.
– Dessa lagar kriminaliserar i praktiken de flesta former av kristet vittnesbörd och missionsarbete av utlänningar i Kina, säger Henrietta Blyth som leder Open Doors i Storbritannien och Irland.
Att det kommunistiska partiet i Kina motarbetar kristen verksamhet i landet är ingen nyhet. Dagen har vid upprepade tillfället rapporterat om inskränkningar i religionsfriheten – och nu är det alltså dags igen.
Open Doors i Sverige skriver att de nya restriktionerna innebär att utländska medborgare inte får ha kontakt med, eller leda, religiösa grupper. ”De får heller inte göra så att kinesiska medborgare blir anhängare till en religiös lära, eller anställa dem i religiös verksamhet.”

Ett flertal organisationer, inte bara Open Doors, som jobbar med religionsfrihet har reagerat på lagarna som alltså trädde i kraft den 1 maj.
– Det är den senaste signalen på att Kinas regering är fast besluten att ta varje uttryck för kristendomen under sin kontroll – eller utplåna den, säger Henrietta Blyth till Christian Today.
Förbud mot nätbaserad undervisning
En annan tidning, Christianity Today, har pratat med flera missionärer i Kina, bland annat en amerikansk missionär som har bott i landet i 20 år.
Missionären berättar om hur situationen för kristna i landet successivt har försämrats. Men missionärerna räknar samtidigt inte med att de nya strängare reglerna kommer att påverka deras religionsutövning på något avgörande sätt.
Anledningen är enkel: de har alltid arbetat utifrån antagandet att alla interaktioner med kineser som involverar religiös undervisning anses vara olagliga, i synnerhet eftersom många av dessa missionärer arbetar med oregistrerade huskyrkor.
Med de nya reglerna på plats kommer utlänningar i Kina endast att få predika efter formella inbjudningar från nationella eller provinsiella religiösa grupper. De får dessutom bara ta med sig en begränsad mängd religiöst material för personligt bruk, och får inte distribuera material.
Andra regleringar rör användandet av internet: enligt Bob Fu, grundare av den kristna människorättsorganisationen ChinaAid, är det numera förbjudet för pastorer att bedriva nätbaserad undervisningar för kristna i landet.

Nya biskopar efter påvens död
Open Doors lyfter även fram en annan oroande utveckling. Relationen mellan Vatikanen och Kina har länge varit ansträngd, vilket bland annat har resulterat i konflikter kring vem som har rätt att utse nya katolska biskopar i Kina. 2018 skrevs ett avtal under vilket bland annat gav påven rätt att godkänna nya biskop.
Men Christian Today uppger att kinesiska myndigheter installerade två nya biskopar kort efter att påve Franciskus hade avlidit.
– Denna utveckling visar att Kina inte bara försöker hantera religionen – landet försöker omforma den till partiets avbild, säger Henrietta Blyth.
– Kristna i Kina avskärmas från den globala kyrkan och sätts under växande övervakning och kontroll. Det internationella samfundet får inte titta bort, fortsätter hon.