Mellan 5 000 och 6 000 deltagare från över 90 nationer beräknas komma till Världspingstkonferensen i Helsingfors i anslutning till pingsthelgen. Rick Warren, Denis Mukwege, Christine Caine och Sebastian Stakset är några av talarna.
Lokala värdpastorn Stefan Sigfrids har det hektiskt just nu.
Den största pingstförsamlingen i den finländska huvudstaden är Saalemförsamlingen med cirka 3 500 medlemmar. Kyrkan står värd för Världspingstkonferensen som arrangeras i Helsingfors stora ishall, den 4–7 juni.
Stefan Sigfrids, som tidigare har jobbat i Filadelfia Stockholm, är numera pastor och föreståndare i Saalemkyrkan – och fungerar dessutom som programchef för den stundande Världspingstkonferensen.
Tillbaka till kärnan
Konferensen har temat ”Go and make”.
– Vi upplever att Gud kallar oss tillbaka till själva kärnan i evangeliet. Till det centrala att göra lärjungar och vara ett ljus där vi finns, säger Stefan Sigfrids.

Världspingstkonferensen arrangeras vart tredje år. Helsingfors följer efter Seoul i Sydkorea, 2022, och dessförinnan i Calgary i Kanada 2019.
Stor satsning lokalt
Stefan Sigfrids berättar att de som lokal församling har fått stort förtroende från paraplyorganisationen Pentecostal World Federation (PWF) att arrangera och förnya konferensen.
Saalem har inför genomförandet fått ihop 60-talet divisionsledare och 550 volontärer i församlingen.
– Jag samlade ihop både unga och äldre ledare till en brainstorming vid två tillfällen när vi fick frågan för två år sedan. Där födde visionen för konferensen på ett starkt sätt, säger Stefan Sigfrids.
Mukwege talar människovärde
Om den så kallade missionsbefallningen i Bibeln är utgångspunkten för temat ”Go and make”, så har tre av konferensdagarna underteman: 1. The man (människan), 2. The message (budskapet) och 3. The method (verktygen). Bland annat kommer den kongolesiske kvinnoläkaren Denis Mukwege från Panzisjukhuset att medverka första dagen och tala om ett bibliskt människovärde.
Andra talare i konferensen blir pastorn och författaren Rick Warren, mest känd från sin tidigare tjänst i Saddleback church i USA och numera ledare för missionsorganisationen Finishing the task. Vidare Christine Caine, med rötter i Australien och grundare av A21-kampanjen mot människohandel, Ben Fitzgerald, ledare för Awakening Europe, Sophia Barrett, Storbritannien, Julius Rwotlonyo från Uganda samt Teo Hayashi från Youth with a mission.
Stakset och Hörnmark
Från de nordiska länderna medverkar bland andra evangelisten Sebastian Stakset och nationella pingstföreståndaren Pelle Hörnmark, Sverige, samt pingstledarna Öystein Gjerme från Norge och Esko Matikainen från Finland.
Under konferensdagarna onsdag–lördag blir det en mix av gudstjänster, så kallade Tunetalks, workshops och samtalsmöjligheter i grupper om 7–8 personer vid kaffeborden, där man också försöker lyssna in deltagarna själva.
Målgruppen för Världspingstkonferensen är allt från pastorer till smågruppsledare och vanliga medlemmar i kyrkorna.

Profetiska varför
Stefan Sigfrids hoppas kunna ge både inspiration och praktiska verktyg att kunna använda på hemmaplan efter konferensen. Han berättar om ”tre profetiska varför” till att Saalemförsamlingen och Finland nu tar emot Världspingstkonferensen.
– Det första är temat ”Go and make”, där vi upplever att Gud kallar oss tillbaka till det centrala i evangeliet.
– Det andra är tidpunkten och platsen. I ett Europa som skakas av osäkerhet, krig och ekonomisk instabilitet så samlas nu hela den världsvida pingströrelsen och sänder ut ljus och en signal om hopp.
– De tredje handlar om oss i Norden. Vi har från pingstförsamlingarna sänt ut missionärer över hela världen under lång tid. Nu kommer de tillbaka till oss i Norden med stöd och uppmuntran, i en tid där vi hungrar andligt, säger Stefan Sigfrids.
Tusentals unga
Konferensen avslutas på pingstaftonen med ett stort ungdomsevenemang där man hoppas att tusentals unga människor ska samlas till nätverkande och inspiration kring att gå ut och göra lärjungar.
---
Fakta: Världspingstkonferensen
- Årets Världspingstkonferens i Helsingfors är den 27:e i ordningen sedan starten 1947. Konferensen arrangeras vart tredje år.
- Även 1964 hölls Världspingstkonferensen i den finländska huvudstaden.
- Därefter har konferensen också arrangerats i Oslo 1992 och i Stockholm 2010.
---