Zuzanne Jurus från Sveriges unga katoliker var på plats i Rom och skrek av glädje när en ny påve förkunnades. Konvertiten Ulf Ekman följde dramat från Sverige och hade på förhand helt avvisat möjligheten till en amerikansk påve.
– För jag hade inte velat ha en påve som hamnade under Trumps inflytande.
Plötsligt satt folk över hela världen och stirrade på en mås. För valet av påve var en kombination av utdragen väntan och snabba ryck, där livesändningen från Vatikanen till stor del handlade om en måsfamilj som gjort sig hemmastadda bredvid skorstenen som skickade ut röksignaler från konklavens omröstning.
– Åh, den där måsen. Det är som att den helige Ande inte längre är en duva, utan en mås, säger Zuzanna Jurus skämtsamt om dramatiken runt skorstenen som stundtals gick att jämföra med SVT:s slow-tv-satsning Den stora älgvandringen.

Chock och glädje
Zuzanna Jurus är ordförande i Sveriges unga katoliker och var själv på plats vid Petersplatsen för att följa påvevalet från första parkett, både för att hon var nyfiken, men också på uppdrag av det katolska mediebolaget EWTN.
Till slut kom den vita röken från skorstenen, tecknet på att en påve blivit vald.
– Det kom som en chock. Vi förväntade oss inte att röken skulle komma just då, utan vi var ute en vända för att fånga in tankar hos folk på plats. Så plötsligt hände det, och vi börjar skrika; vit rök, vit rök, vi har en påve, berättar Zuzanna Jurus.
Runt om på Petersplatsen började folk dansa och skrika av glädje, samtidigt som kyrkklockorna ringde in glädjebeskedet.
– Det var väldigt spännande att få följa något så episkt.
[ Zuzanna, 23, "Fint om det blir en påve som kan nå ut till människor" ]
För Zuzanna Jurus blev det genast snabba ryck, och det dröjde inte länge förrän hon själv hamnade i SVT:s livesändning från påvevalet.
Kände du till honom sedan innan?
– Nej, jag hade inte en aning om vem det var, men nu har jag läst på lite om Robert Prevost. Men folk säger så många olika saker om honom, så jag vet inte vad jag ska tro, så det bästa är väl att vänta och se.
Vad hoppas du på av påve Leo XIV?
– Jag ställde faktiskt frågan på våra sociala medier om vad ungdomar önskar. Då var det att han ska vara omtänksam, ödmjuk och vis, en helig man, modig, ha ett öppet hjärta och vara trogen kyrkan. Det är det ungdomar vill se.

Ulf Ekman: Visste inte vem han var innan
Ulf Ekman, Livets ord-pastorn som konverterade till Katolska kyrkan, fick följa dramat hemifrån. När Dagen når honom sitter han och tittar på påvens första mässa och han väntar med spänning på Leo XIV:s första predikan inne i Sixtinska kapellet.
– Jag visste inte vem han var innan, trots att jag har följt det här ganska noga, säger Ulf Ekman.
– Men jag har sett hans namn fladdra förbi utan att tänka så mycket på det. Jag hade nog gått på det här att det inte kan bli en amerikansk påve, så jag hade inte tankarna åt det hållet.
Anledningen att en amerikansk påve ansågs orimlig handlar om att det skulle bli så känsligt med tanke på Donald Trump.
– För jag hade inte velat ha en påve som hamnade under Trumps inflytande, säger Ulf Ekman.
Nu visade det sig snarare vara en påve som har opponerat sig mot den amerikanska presidenten vid flera tillfällen, så även om Donald Trump tidigt gick ut och gratulerade och sade sig vara stolt över att en amerikan hade valts till påve gick flera av hans anhängare samtidigt ut och stämplade påve Leo XIV som ”woke”.

Jesus i centrum
Ulf Ekman berättar att den bild han fått av den nye påven är att det verkar vara en ledare som vill nå ut till folket, någon som är villig att missionera och att det är en person som är grundad i den katolska socialläran.
– För honom är evangeliet, spridandet av förkunnandet av Jesus Kristus, det centrala, säger han.
– Han verkar vara väl förberedd för sitt uppdrag, uppvuxen i Chicago, har arbetat i Sydamerika och verkar känna Rom och kurian väl. Han har alla komponenter som behövs för att bli en bra påve. Jag tror att han är en påve för vår tid. Det här kan bli riktigt bra.

Ulf Ekman har tidigare sagt att den svenske kardinalen Anders Arborelius också hade blivit en bra påve, men så blev det alltså inte.
– Jag tror att han i dag suckar en lättnades suck. Han har så tydligt aviserat att han inte vill bli påve, säger Ulf Ekman.
– Jag tror också att han verkligen behövs här i Norden.

[ Att en amerikan skulle bli påve var det väldigt få som trodde ]