Om Evangeliska frikyrkan framöver ska ledas av en, två eller tre missionsdirektorer är en öppen fråga – och kommer att avgöras ganska sent i rekryteringsprocessen. Det säger rekryteringsgruppens ordförande Erik Bryskhe samtidigt som det nu är möjligt för församlingar och medlemmar att nominera kandidater.
Linalie Newman och Ingemar Forss meddelade EFK:s styrelse i januari att de inte ställer upp för omval vid kongressen i maj 2026. De två missionsdirektorerna, som har delat på ledarskapet, har då haft sina uppdrag i åtta år.
– Linalie och Ingemar har gjort, och gör, ett väldigt gott arbete. De har inte tappat orken eller energin, utan vill avsluta på ett gott sätt och i steget lämna över till någon eller några andra. Att leda under åtta år i en ganska komplex rörelse som EFK är kanske en ganska lagom period, den bedömningen gör också vi i styrelsen, säger Erik Bryskhe, till vardags pastor i Umeå, och ordförande även för EFK:s styrelse.

Stadgarna ger utrymme
Enligt EFK:s stadgar kan det väljas en-tre missionsdirektorer. Erik Bryskhe förklarar att rekryteringsgruppen nu tittar väldigt förutsättningslöst på den saken för att hitta en ny ledarkonstellation. Hur många som slutligen ska leda EFK kommer att hållas öppet sent in i processen, uppger han.
– Det hänger mycket på vilka personer vi hittar, och hur de kan jobba tillsammans. Linalie och Ingemar har fungerat jättebra ihop i ett delat ledarskap, och kunnat bolla och dela med varandra. Här finns många styrkor.

– Men det gäller också att hitta personer som kan samarbeta och är samkörda, säger Erik Bryskhe, som presenterade rekryteringsgruppens tankar vid EFK:s digitala representantskapsmöte på torsdagskvällen.
Nominera och motivera
Han uppmuntrar EFK-folket att nominera lämpliga personer att leda rörelsen, och att också motivera sina förslag.
– Vi letar efter personer som har gott anseende, är fyllda och drivna av Guds Ande och som har vishet från Gud.
En missionsdirektor inom EFK ska enligt det som nu eftersöks 1) leda rörelsen nationellt och internationellt, 2) representera EFK gentemot samhället och andra kyrkor och organisationer samt 3) vara chef på EFK:s kontor och leda andra ledare.
Styrelsen lägger fram förslag
När nomineringstiden gått ut 31 augusti kommer rekryteringsgruppen under september-oktober att gå igenom förslagen och välja ut en grupp på 5–8 personer som man gör intervjuer med och lyssnar in om de står till förfogande.
Det är sedan EFK:s styrelse som slutligt fattar beslut, enligt stadgarna. Målsättningen är att kunna göra det efter årsskiftet och då lägga ett förslag till EFK:s kongress i Lugnetkyrkan i Falun, 1–2 maj 2026.
Parallellt med nomineringsprocessen sker under resten av året ett böneinitiativ där åtta församlingar varje vecka är med och ber för ledarskiftet inom EFK-rörelsen.

---
Fakta: Rekryteringsgruppen inom EFK
- Består av styrelseledamöterna Erik Bryskhe, Umeå (ordf), Erik Alnemo, Stora Mellösa, Örebro. Elisabet Svahn, Rimforsa, Josefin Fållsten, Örebro, och Peter Nordlander, Linköping.
- Till rekryteringsgruppen kommer det framöver även knytas en referensgrupp.
---