Nyheter

Anders Arborelius: ”Stor glädje” att kardinal Prevost blev Leo XIV

Svenske kardinalen ställer Leo XIV mot Trump i uttalande om påvevalet

”Det är svårt att tänka sig någon som till sin karaktär är mer olik honom än en annan amerikan som spexat och spökat ut sig till påve.” Det skriver svenske kardinalen Anders Arborelius i sitt första uttalande om valet av Robert Francis Prevost till påve under konklaven i Vatikanstaten.

ROM. Anders Arborelius, 75, var själv omnämnd som en av flera kardinaler som hade vissa chanser att bli valda till påve efter Franciskus, som dog den 21 april. Men svensken hade gång på gång värjt sig mot spekulationerna, och sagt att han vill återvända till sitt kloster efter att man funnit en ersättare till honom på biskopsstolen i Stockholm.

I ett uttalande sent på fredagen kommenterar kardinal Anders Arborelius att det blev den USA-födde Robert Francis Prevost, 69, som på torsdagen valdes till påve efter bara fyra omröstningar.

”När den vita röken steg upp från Sixtinska kapellet och det meddelades att Robert Francis Prevost blev vald till påve blev många överraskade. För oss som kände honom lite närmare var det en stor glädje att han nu blev Leo XIV”, skriver Anders Arborelius, som ännu befinner sig i Rom.

”Få hade förutspått att det skulle bli denna försynta och ödmjuka person som arbetat så nära påve Franciskus”, fortsätter han.

”Samvetsgrann och insiktsfull person”

Anders Arborelius påpekar att nordamerikanen, som efter sina många är i Peru även har peruanskt medborgarskap, hade en ”något fördold” befattning som prefekt för biskopsdikasteriet.

”Eftersom jag själv är knuten till detta dikasterium vet jag vilken samvetsgrann och insiktsfull person påven Leo är. Stilla och saktmodig men samtidigt med bestämd hand ledde han detta arbete.”

Bara några dagar före konklaven lät USA:s president Donald Trump publicera en AI-genererad bild på sig själv som påve, vilket väckte stor kritik. Det är en händelse som den svenske kardinalen berör i sitt uttalande.

”Det är svårt att tänka sig någon som till sin karaktär är mer olik honom än en annan amerikan som spexat och spökat ut sig till påve”, skriver han med hänvisning till först påve Leo XIV och sedan Trump.

”Ändå kan jag tänka mig att påve Leo med sin milda framtoning kan lyckas nå fram till världens mäktiga med evangeliets budskap om fred och försoning.”

Ingen politisk etikett

Att sätta någon politisk etikett på Leo XIV låter sig inte göras, skriver Andres Arborelius vidare, ”även om medier alltid vill bedöma påvekandidater utifrån politiska kategorier”.

”De troende tar emot honom som Kristi ställföreträdare som ska hjälpa dem att komma Kristus närmare och som Petri efterträdare som ska göra kyrkans röst hörd när det gäller fred och rättvisa på vår jord och sätta de fattiga och förföljda i första rummet”, avslutar han.

Fler artiklar för dig