Reaktionerna på den nyvalda påven låter inte vänta på sig. I Sverige välkomnas Robert Prevost, eller Leo XIV, av både kyrkoledare, politiker och kommentatorer.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus säger i ett pressmeddelande att det är ”med glädje och förväntan vi tar emot nyheten om valet av påve Leo XIV”.
– I en tid av stora utmaningar har andliga ledare en viktig roll att spela. Det gäller alldeles särskilt ledaren för världens största samfund. Jag sätter stort värde på det goda ekumeniska samarbetet med Katolska kyrkan i Sverige och internationellt.
Han fortsätter att betona att kristna från alla kyrkor har ett gemensamt ansvar.

– Tillsammans är vi kristna kallade att vittna om evangeliet i ord och handling. Vi har en gemensam längtan efter att bära budskapet om Guds kärlek i världen och att bygga broar mellan människor.
”Vill arbeta för fred”
I SVT:s livesändning under tillkännagivandet intervjuades Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter och från nästa vecka detsamma på Dagen, påvevalet. Han betonade att Prevost inte var ett val som han hört många tippa i förväg, men berättade samtidigt:
– En lite märklig sak är att jag för två timmar sedan fick ett tips från en präst här i Stockholm om att det är Prevost som skulle bli vald.
Erik Helmerson kommenterade även den nya påvens första hälsning från balkongen på Peterskyrkan.
– Leo XIV inledde med den traditionella katolska fridshälsningen och han pratade om en kyrka som ska jobba för fred. Den nya påven är rätt mycket samma andas barn som Franciskus. Han talar likt den förre påven om att kyrkan ska vara synodal, det vill säga att man inte bara ska agera i blind lydnad till kardinaler och påvar. Det synsättet betonar gräsrotsarbete.
[ Amerikanen Robert Prevost blir påve Leo XIV ]

“Har varit lite splittrad”
Att välja Robert Francis Prevost till ny påve skulle kunna spegla en vilja att ena den katolska kyrkan, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.
– Den katolska kyrkan har varit lite splittrad. Nu gäller det att ena den enorma organisation med 1,4 miljarder medlemmar, säger han.
– Då gäller det att ena de olika falangerna och då behöver man en diplomat och lyssnare. En person som har koppling till både det norra och södra halvklotet.
Robert Francis Prevost är född i USA men är numera bosatt i Peru. David Thurfjell säger att påvevalet även skulle kunna ha att göra med utvecklingen i USA.
[ Pingstvännen som blev Sveriges ”vaticanista” ]
Gratulerande minister
Socialminister Jakob Forssmed (KD) gratulerar världens katoliker på X och hälsar Leo XVI till en viktig uppgift för kyrkan och och för världen:
”Habemus papam! Vit rök av hopp och framtidstro på himlen för miljoner troende världen över en ljuvlig majkväll i Rom: Den världsvida katolska kyrkan - och därmed Sveriges alla katoliker - har fått en ny påve.”
Habemus papam! Vit rök av hopp och framtidstro på himlen för miljoner troende världen över en ljuvlig majkväll i Rom: Den världsvida katolska kyrkan - och därmed Sveriges alla katoliker - har fått en ny påve.
— Jakob Forssmed (@jakobforssmed) May 8, 2025
Välkommen Leo XIV till en viktig uppgift för kyrkan - och för världen!