Vid lunchtid på torsdagen steg svart rök ur världens mest just nu bevakade skorsten. Konklaven har, efter tre omröstningsomgångar, ännu inte enats om vilken av kardinalerna som ska bli ny påve.
ROM. Den svarta rök som klockan 11.52 på onsdagen lämnade Sixtinska kapellets skorsten underrättade världen om att konklaven ingen av de 133 kardinalerna har fått två tredjedelars majoritet.

Två röksignaler
Kardinalerna har sedan onsdagseftermiddagen varit inlåsta i Vatikanen utan någon kontakt med omvärlden. Konklaven kommer att pågå till dess att kardinalerna har utsett en ny påve. Fyra omröstningar genomförs varje dag, två under förmiddagen och två under eftermiddagen. Antalet röksignaler begränsas till två om dagen – en under förmiddagen, en under kvällen. Hittills har tre omröstningsomgångar hållits: en på onsdagskvällen och två på torsdagsförmiddagen.
Svart rök betyder att Katolska kyrkan ännu inte har någon ny påve. Det är vit rök som världens 1,3 miljarder katoliker väntar på.
[ Svart rök – "alla funderar på varför det tog så lång tid" ]
Dagens reporter Eva Janzon rapporterar direkt från Petersplatsen:
”Inte heller efter dagens första två omröstningar kom det någonv vit rök. Den här gången fick vi inte vänta lika långe som i går kväll. Då tog det två timmar efter den förväntade tiden, som varit kl 19, innan den svarta röken ringlade ut ur skorstenen. Förseningen ska framför allt ha berott att det anförande som kardinal Raniero Cantalamessa höll innan omröstningen började var ovanligt långt, närmare en timme.
En annan förklaring som hörs är att det inte bara var rekordmånga kardinaler som röstade, 133, utan att många inte var insatta i alla procedurer kring själva valet.
Kanske behövdes det några extra allvarsord från Cantalamessa, som själv är för gammal för att delta i påvevalet; det här påvevalet anses svårare än de tidigare, just för att kardinalerna kommer från så många olika länder, inte har varit med på konklaver tidigare och heller inte känner varandra.
Om det blir vit rök på torsdagen, säger man här, talar det för att statssekreterare Pietro Parolin, som alla känner till och som stått påve Franciskus nära, blir näste påve. Drar det ut på tiden kan det tala för att det blir någon helt annan, så som italienare Pierbattista Pizzaballa, latinsk patriark av Jerusalem. Eller någon helt annan.”
