David Lång (SD) lämnade riksdagen förra året efter att på en valvaka ha sjungit en sång om att utlänningar ska ut, vilket uppfattades som rasistisk. Nu toppar han en av SD:s listor inför höstens kyrkoval.
Det var på valvakan i samband med EU-valet förra året som SD-politikern David Lång oväntat drog till sig den mediala uppmärksamheten. Han hade tagits på bar gärning sjungandes låten ”Ausländer raus”, vilket också fångats på en ljudupptagning av Expressens reporter på plats.
Skandalen var ett faktum. Hans sjungande om att utlänningarna ska ut uppfattades av många som rasistisk och sången han stämde upp i förknippas också med den politiska ytterhögern i Europa. Inte blev det bättre av att David Lång själv försökte ta journalistens inspelningsutrustning efter att han förstått vad som hänt.
Beteendet ska bland annat ha förklarats med att han var berusad vid tillfället.

Kvar i kyrkan
David Långs agerande på valvakan blev en stor nyhet och inom kort lämnade han sin plats i riksdagen där han suttit i 14 års tid, enligt uppgift ska han ha lämnat frivilligt. Trots det valde han att sitta kvar i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, vilket Dagen tidigare skrivit om.
Nu söker han förnyat förtroende. David Lång står nämligen som toppkandidat för Sverigedemokrater i Svenska kyrkan (SDSK) på nomineringsgruppens lista i Stockholms stift, något som med stor sannolikhet kommer ge honom en plats i kyrkomötet.
Sverigedemokraterna har genom åren gjort flera uteslutningar av partiföreträdare som agerat rasistiskt på ett eller annat sätt. David Lång blev alltså inte utesluten ur partiet, även om hans beteende beskrevs i medier som en rasistskandal. SD:s gruppledare på kyrkomötet, Daniel Engström, sa i en kommentar efter händelsen att hans partikollega visat dåligt omdöme samt att det hela skulle hanteras i samtal dem emellan.
Dagen har sökt David Lång för en kommentar.
[ Efter skandalen - David Lång (SD) hoppar av riksdagen men blir kvar i kyrkomötet ]

---
Fakta: Kyrkovalet
- Den 21 september är det val i Svenska kyrkan, vilket är öppet för alla medlemmar över 16 år.
- Valet sker till tre olika nivåer, kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
---