Pingströrelsen föreslås få ett pastorsråd som ska vaka över rörelsens identitet, teologi och inriktning – och som formellt väljs av rådslaget, som äger rum senare i maj. Pastorsrådet ska fungera som bollplank till ett nytt föreståndarteam för Pingst FFS samt också vara ledningsgrupp för nätverket Pingst Pastor.
Det är styrelsen för Pingst – fria församlingar i samverkan, och arbetsgruppen ”Pingströrelsen och framtiden” som nu har färdigställt sitt arbete. Slutrapporten har precis skickats ut till pingstförsamlingarna inför att det högsta beslutande organet, rådslaget inom Pingst FFS, ska mötas i Stockholm 23–24 maj, och där ska ta ställning till ett inriktningsbeslut inför framtiden.
Det centrala pastorsråd i Pingst som nu föreslås är i mångt och mycket en fortsättning på det som ibland har kallats för ”Pingst referens”, där ett antal pastorer från de större församlingarna i landet har mött den nationella föreståndaren för att samråda.
Men nu formaliseras alltså saken, om förslaget går igenom. De sju regionledarna i landet ska ingå i rådet och på det sättet sprida inflytande geografiskt, liksom de fyra medlemmarna i ett breddat nationellt föreståndarteam ska ingå. Dessutom ska rådet kunna kompletteras med ett antal fria mandat som väljs av rådslaget.
Vid sidan av styrelsen
I en framtagen organisationsskiss placeras pastorsrådet på samma nivå som styrelsen för Pingst FFS. Den nationella föreståndaren fungerar som sammankallande i rådet, och är länken in i rörelsens gemensamma verksamheter.
För församlingarna ska pastorsrådets diskussioner och beslut kring identitet, teologi och inriktning ses som ”vägledande”. Pastorsrådet kan aldrig ”ålägga lokala församlingar” något, enligt rapporten.
Rådet har vidare som uppdrag att ”ena, utrusta och stötta pastorskåren”, går det att läsa.

– Det här är ett förtydligande av den funktion vi alltid har trott på – lite av äldstekåren som föreståndaren kan bolla och förankra idéer med. Vi försöker framför allt göra tillsättningen, funktionen och mandatet transparent och synliggöra vilka vi väljer, säger Gustaf Nyström, processledare för arbetsgruppen ”Pingströrelsen och framtiden”.
Tidsbegränsade mandat
Som Dagen tidigare har berättat föreslås den nationella föreståndaren för Pingst FFS att framöver kompletteras av två vice föreståndare som också väljs av rådslaget, där den ena blir nationell ledare och den andra blir internationell ledare.
Dessutom ska en direktor och administrativ ledare ingå i föreståndarteamet. De fyra utgör själva navet i organisationen.
På regionnivå föreslås de sju pastorer som är regionledare att kompletteras med regionala ledningsteam för att på samma sätt involvera flera i ledarskapet ute i landet. Styrelsen och arbetsgruppen vill dessutom att de nationella föreståndarna och regionledarna ska väljas på tidsbegränsade mandat, vilket inte har skett tidigare.
Vad är den viktigaste förändringen med det förslag ni nu lägger fram?
– Det är nog teamtanken, att ledarskap är något vi gör tillsammans. Vi vill komma bort från att det är en person som bär olika uppdrag, både nationellt och regionalt, och hitta ett breddat ledarskap på olika nivåer som samtidigt är tydligt, säger Gustaf Nyström, som hoppas på ett ärligt och uppriktigt samtal om olika förslag vid rådslaget.
Han menar att ett ledarskap med fler involverade blir ett skydd för enskilda som hamnar i positionerna, dels är han övertygad om att flera tillsammans kan göra ett bättre arbete än en person.
– På det här sättet får vi också växtplatser där någon kan göra en resa och börja smaka på mer ansvarsfulla uppgifter.
Etiskt råd föreslås
Andra förslag i framtidsrapporten är att även tillsätta ett etiskt råd vid sidan av det förtroenderåd som Pingst pastor nyligen inrättade. Man vill också formalisera ett teologiråd dit pastorsrådet ska kunna hänvisa frågor som behöver bearbetas vidare.

Organisatoriskt vill styrelsen och arbetsgruppen dela upp det gemensamma arbetet inom Pingst FFS i en nationell del, en internationell del samt i en administrativ enhet.
[ Thomas Österberg: Svårt se skillnad på pingströrelsen och Pingst FFS ]
Tjugo år som samfund
Den nästan 90-sidiga rapporten har arbetats fram efter ett beslut i rådslaget 2024. Framtidsgruppen tillsattes efter tjugo år som samfund, och efter en turbulent period av ledarkris på högsta nivå.
Pelle Hörnmark valdes samtidigt till nationell föreståndare på två år fram till 2026, då det är dags för nyval igen. Om rådslaget nu går på framtidsgruppens förslag kan det om ett år komma att väljas även två vice föreståndare.
---
Fakta: Pingströrelsen och framtiden
- Fyra arbetsgrupper har under senaste året arbetat för att ta fram förslag till framtida struktur i rörelsen.
- De fyra grupperna har arbetat med: 1) Organisation och ledarskap. 2) Mission. 3) Nätverken i Pingst. 4) Kommunikation – Pingsts stöd till församlingarna.
---