Det blev som väntat Anna-Karin Hatt som valdes till ny partiledare för Centerpartiet. Hon kommer därmed att leda ett parti som till höst går till kyrkoval, något hon säger sig vara bekväm med, inte minst efter att ha fått frågan av Dagen vad hon själv tror på.
Det råder Hatt-feber i Centerpartiet. Ja, referenserna till Anna-Karin Hatts efternamn står som spön i backen och hon valdes av partiets extrakongress med ett rungande ja, där alla hade Hatt-kepsar på huvudet.
Fokus för henne själv, när hon fick hålla sitt öppningstal, var klimatet, skolan och tryggheten, bland annat genom att peka på vikten av ett totalförsvar. Där och då lyfte hon också fram hur avgörande det är med ett starkt civilsamhälle och nämnde bygdegårdarna, scouterna, idrottsrörelsen och välgörenhetsorganisationer.
Men kyrkor och trossamfund fanns inte med i uppräkningen av civilsamhällets aktörer.

Valet stundar
Så hur viktig är då kyrkorna för Anna-Karin Hatt? I sitt tal hade hon räknat ut att det var 497 dagar kvar till nästa riksdagsval, men hon nämnde inte kyrkovalet som ligger 140 dagar bort och där Centerpartiet ställer upp.
Varför nämnde du inte det, är det inte lika viktigt?
– Det hade jag kunnat göra, för Centerpartiet är kyrkovalet ett viktigt val, men just nu valde jag att fokusera på riksdagsvalet, för det är kanske det som de flesta funderar över, säger Anna-Karin Hatt till Dagen på en kort intervju på partiets extrastämma i Stockholm.
Hon har inför att hon valdes till partiledare fått en speciell hälsning från Centerpartiets kyrkomötesgrupp som nyligen träffades i Rättvik och där satt på sig hattar från jordens alla hörn för att önska den nya partiledaren lycka till.
– Den hade glimten i ögat, den gillade jag, kommenterar Anna-Karin Hatt själv.
Med hattar från hela jordens rund lyckönskar kyrkomötesgruppen Anna-Karin Hatt när hon väljs till Centerpartiets nya...
Publicerat av Karin Perers Lördag 26 april 2025
Missat diskussionen
När det gäller Centern och kyrkovalet har de åkt slalom på senare tid, på partistämman 2021 tog de beslutet att inte längre ställa upp i Svenska kyrkans interna val, eftersom stat och kyrka skiljts åt. Men två år senare svängde de tillbaka, trots att en exit-plan hade tagits fram.
Diskussionen fortsätter och kan dyka upp ännu en gång i höst, när det återigen är partistämma.
– Jag har inte varit aktiv i partiet på tio år och har inte varit del av de diskussionerna, förklarar Anna-Karin Hatt.
Men hon vet mycket väl att det varit en levande diskussion inom rörelsen och att man till slut landade i ett beslut att ställa upp i Svenska kyrkans interna demokratiska val.
Är du bekväm med det beslutet?
– Jag är bekväm med det och jag är medlem i Svenska kyrkan, det är viktigt med liberal kraft som står för allas lika värde.
Vad tänker du om kritiken?
– Det är klart att man kan ha en levande diskussion, men sedan måste man landa i ett beslut. I Centerpartiet finns många som är engagerade i Svenska kyrkan på olika nivåer som också är angelägna om att erbjuda vår politik i kyrkovalet, och då vill vi göra det.
Tror på Gud
Anna-Karin Hatt kandiderade faktiskt själv en gång i tiden, år 2013. Men hon berättar att hon var placerad långt ned på listan, på lokal nivå, och hon kom heller inte in. Vilket hon heller inte hade räknat med.
Hon får sedan frågan om hon själv tror på Gud och är aktiv i Svenska kyrkan på något sätt.
– Ja, jag tror absolut på Gud, svarar Anna-Karin Hatt.
– Men jag är nog aktiv på ett sätt som många svenskar är, man har sin tro, men är inte en aktiv gudstjänstbesökare.
Hon kan därför inte på rak arm berätta när hon senast var på besök i kyrkan, men tror det kan ha varit vid någon form av familjesammankomst.
– Men jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det.
Är det viktigt att ha en tro på Gud när man ska fronta ett parti som ställer upp i kyrkovalet?
– Ja, det tror jag underlättar.
