När den ekonomisk-geografiska maktbalansen skiftar och USA ger både EU och Nato kalla handen borde Norden ta på sig ledartröjan och bli en konstruktiv röst internationellt. Alla kristna kan dra sitt strå till stacken menar Jan Sturesson, internationell strategirådgivare och ordförande i Internationella Kristna Handelskammaren ICCC.
– Vi behöver skapa en ny och medveten bönekultur i våra församlingar, och be för vårt land och våra städer samt deras ledare i dagens polariserade värld.
Jan Sturesson är internationell ordförande för den Kristna Handelskammaren, ICCC och har mångårig erfarenhet av företagsledning och rådgivning, bland annat som globalt ansvarig partner för offentlig sektor inom konsultföretaget PwC.
Bortom talet om handelstullar och börsnoteringar ser han en dragkamp om vilken världsordning som ska gälla framöver. Där står, som han ser det, de främsta konflikterna just nu mellan USA och Kina, med Ryssland som mellanhand, men kanske framför allt mellan Israel och Hamas.
När den ekonomisk-geografiska maktbalansen skiftar och USA ger både EU och Nato kalla handen borde Norden ta på sig ledartröjan och bli en tydlig konstruktiv röst internationellt, menar Jan Sturesson, som talar om att detta i själva verket är ”Nordens dna och kallelse”.
Att dansa efter den pipa som ljuder högst – just nu USA-presidenten Donald Trumps – är fel väg att gå.
– Vår tid behöver modiga och ödmjuka och ledare, inte övermodiga och högmodiga. USA:s nye president är dessvärre en mycket nyckfullt och känslostyrd person som skapar onödiga konflikter, säger Jan Sturesson.
– Att kalla folk för olika invektiv klär inte en statsman 2025. Samtidigt svarar världen med att förlöjliga USA:s president i alla frågor, oavsett om han gör bra eller dåliga saker. Det blir helt enkelt krig – Trump mot världen, världen mot Trump. Det är en farlig utveckling i en polariserad värld, och ett polariserat USA.

Hur ska man bete sig i stället?
– Man vänder andra kinden till med integritet. I stället för att höja tullarna så tar man det lugnt och kanske sänker dem i stället. Vi måste trappa ned konfliktnivån utan att vara undfallande, säger Jan Sturesson.
– Någon måste med auktoritet och ödmjukhet säga: ”Vi har respekt för presidenten, men vi deltar inte i pajkastning och personliga vendettor som skapar global panik. Vi vill föra respektfulla och förtroliga samtal.” Hur ska annars människor få respekt och förtroende för det politiska ledarskapet?
En annan fråga som han menar måste lyftas är huruvida USA:s agerande beror på att man har en långsiktig plan ”med ess i rockärmen”, eller inte.
– Det kan handla om att revidera och skriva upp värdet på sitt guld, eller talet om att USA:s nationella trust fund kan ombildas. Eller tänker presidenten fördjupa samarbetet med länder som Storbritannien, Norge, Schweiz och Israel?
Moralisk ryggrad
Också företag behöver visa moralisk ryggrad i denna tid, menar Jan Sturesson.
– Bolag ska självklart gå med vinst, men inte till vilket pris som helst. Frågan är vilka värderingar man faktiskt står för eller om det bara är ord.
– Ta frågan om orden i Ericssons årsredovisning. Tidigare, under Joe Biden, skulle det vara många signalord, så kallade woke, om inkludering och mångfald. Nu säger Trump att vissa ord inte får användas. Båda påbud är lika galna.
Egentligen, menar han, är det enkelt. Alla människor, ledare och presidenter måste välja mellan två träd, eller värdegrunder: Kunskapens träd, eller livets träd.
– På kunskapens träd växer hämnd, girighet, högmod, stolthet, fruktan och kontroll. På livets träd växer försoning, generositet, ödmjukhet, frid, tjänande och ärlighet. I Ordspråksboken 16 står det: ”Stolthet går före undergång och högmod går före fall. Bättre vara ödmjuk bland de ringa än dela byte med de stolta.”
Digitala fängelser
Hur det kan gå för när man plockar från kunskapens träd såg Jan Sturesson under sina år som expert åt World Economic Forum, inte minst när det gällde rädsla och kontroll, då så kallade smarta städer i praktiken i många länder blev digitala fängelser.
– Jag var alltid i minoritet, säger han om de diskussionerna.
I Bibeln och Första Timotheosbrevet finner han receptet för dem som med bönens hjälp vill se till så att värderingar från livets träd kommer till uttryck i politik och ekonomi. Där inbjuder Paulus ”till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt, så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv, på allt sätt fromt och värdigt”.
– Vi behöver urskiljning och visdom, samt skapa en ny och medveten bönekultur i våra församlingar, det vill säga be för vårt land och våra städer samt dess ledare i dagens polariserade värld, säger Jans Sturesson.
[ Företagarnas råd: Be, håll dig lugn och lamslås inte av handelskrisen ]