Diakonia är inte intresserade av ett seriöst samtal om biståndspolitik, utan de vill snarare läxa upp oss om vad som är rätt och fel. Det menar Stefan Olsson (M) då han förklarar varför Moderaterna inte längre vill svara på den kristna biståndsorganisationens frågor.
– Det är klart att vi måste få ställa tuffa frågor, kontrar Diakonias Magnus Walan.
Inför sommaren brukar den kristna biståndsorganisationen Diakonia skicka ut en enkät till de politiska partierna, för att sedan göra en sammanställning lagom till Almedalsveckan. Svaren brukar användas för att visa på skillnaderna mellan de olika partierna, samt för att opinionsbilda om bistånd.
Men den här gången kommer inte Moderaterna att svara på enkäten från Diakonia. Anledningen är att de uppfattar frågorna alltför aggressiva och uppläxande.
– Vi kommer inte att svara på enkäten eftersom Diakonia inte är intresserade av en seriös dialog om biståndspolitik, det ser man på attityden i de här frågorna, säger Stefan Olsson (M), riksdagsledamot, till Dagen.
Han säger att det normala när man skickar ut en enkät är att ställa enkla frågor som man sedan ber de olika partierna besvara.
– Men här levererar de först en väldigt bestämd uppfattning och vad som är rätt och fel, det är inte förutsättningslösa frågor, utan väldigt mycket finns inmatat i själva frågeställningen.

Först ett angrepp
Dagen har tagit del av själva enkäten som består av åtta frågor. Varje fråga inleds med en förklarande text, exempelvis förklarar Diakonia i inledningen till den första frågan att ”bistånd räddar liv, lindrar nöd och ger människor hopp” samt att ”behoven i världen är enorma och demokratins tillbakagång är akut”. Efter det får partierna svara på om de vill avsätta 1 procent av BNI till internationellt bistånd, något som exempelvis Moderaterna inte längre vill.
Enligt Stefan Olsson är det inte frågorna i sig, utan de inledande förklaringarna, som man från partiets håll stört sig på.
– Förutsättningarna är inte särskilt trevliga, först har man en inledande text som är ett angrepp på den politik vi för, man säger att den är idiotisk, sedan vill de att vi ska svara på det. Vad är det för samtal de förväntar sig, är det bråk de vill ha?, undrar han.
– Ville de bara meddela oss att de tycker vi har fel politik så behövde de inte skicka ut en enkät.
Biståndsorganisationen Diakonia har skickat ut en bisarr enkät till partierna i riksdagen. Vi kommer inte att svara på den eftersom det inte finns några möjligheter till en seriös diskussion om hur biståndet ska vara utformat. Så här ser frågorna ut i enkäten. Helknäppt. pic.twitter.com/lRuR2PjzOQ
— Stefan Olsson (@Spesam) April 28, 2025
Är det inte bra att Moderaterna visar var de står politiskt?
– Jo, absolut, men inte på det här sättet. Man känner sig inte direkt välkommen att vara med i ett seriöst samtal med Diakonia, det här är inte inbjudande. Det är inte så att man har lust att komma på en tillställning när värden kallar en för en idiot.

Hoppas de tänker om
Magnus Walan är senior policyrådgivare på Diakonia och han förklarar att sedan 2011 har de skickat ut en enkät till riksdagspartierna med ungefär samma frågor varje år. Alla partier förutom SD har regelbundet svarat.
Vad tänker du om att Moderaterna inte vill göra det den här gången?
– Att det är tråkigt och jag hoppas att de tänker om. För det här är väl snarare ett tillfälle för regeringen att berätta varför man har fattat sina beslut, säger Magnus Walan.
– Moderaterna svarade på enkäten förra året, så det är nog de som har ändrat sig, inte vi.
Magnus Walan berättar vidare att partiet också har tackat ja till att delta på det seminarium som de ska hålla under Almedalsveckan, där enkätsvaren ska redovisas, vilket blir lite märkligt.

Relevanta frågor
– Jag tycker att frågorna vi ställer är väl underbyggda, vi utgår från internationella överenskommelser, vi lutar oss mot kommentarer från bland annat Röda korset och Concord. Sedan får väl partierna själva argumentera varför de fattat de beslut de gjort.
Inte minst tycker han att frågorna som ställs är högst relevanta i dagsläget, exempelvis om biståndets nivå, eftersom det skett så stora neddragningar på andra håll i världen, främst i USA men även i flera europeiska länder. Effekterna av detta kan bli katastrofala, menar Magnus Walan.

Hur viktigt är det för er att få raka svar från politiskt håll?
– Det är jätteviktigt, det är en del av vår demokrati. Vår roll som civilsamhälle är inte att anpassa oss, det är klart att vi ska få ställa tuffa frågor, det är en del av vårt ansvarsutkrävande. Om det känns provocerande, då vill jag att regeringen kan förklara varför.
Magnus Walan vill också vara tydlig med att även om Diakonia varit kritisk mot Moderaternas förda politik har de genom åren även kritiserat andra partier, inte minst Socialdemokraternas agerande att använda biståndspengar till flyktingmottagning.
Via sina enkätsvar har de också genom åren kunnat påvisa hur pass stora skillnaderna är mellan olika partier, där det också går att se var partier tvingas kompromissa med sin politik, exempelvis inom Tidösamarbetet där Diakonia via sina enkätsvar kunnat visa hur L och KD fått vika ned sig i förhandlingarna med M och SD.
[ Kraftiga neddragningar på Diakonia - tvingas dra in 70 tjänster ]