Spekulationer, rykten och vadslagning är i full gång inför valet av näste påve, som börjar under sedvanligt hemlighetsmakeri den 7 maj. Den som ligger i topp på både bettinglistor och experternas gissningar är Vatikanens utrikesminister, Pietro Parolin.
En tysk kardinal varnar för att välja en liberal efterträdare på Petri stol. En annan kardinal får rösta bara för att han ändrat sitt födelsedatum. Och en tysk filosof har i elfte timmen gjort ett försök att få påve Franciskus att förklarad som kättare, så att alla hans kardinalutnämningar ogiltigförklaras, skriver tyska medier.
Trots att Katolska kyrkan är mitt i sorgeperioden efter påve Franciskus död, florerar spekulationerna om vem som borde, eller inte borde, bli hans efterträdare.
Drar sig ur konklaven
En kardinal som hittills stulit mycket av rampljuset är Giovanni Angelo Becciu. Den 76-årige italienaren hade insisterat på att delta i konklaven trots att han dömts till fem och ett halvt års fängelse för förskingring och bedrägeri i Vatikanstatens domstol – detta utifrån att han överklagat domen.

På tisdagen lät han dock meddela att han drar sig ur konklaven, ”för kyrkans bästa”, uppger bland annat Vatikanradion. Två andra kardinaler har sagt att de av hälsoskäl avstår från att delta i valet, vilket gör att antalet röstande nu är nere i 133.
En annan snackis är kardinal Philippe Ouédraogo från Burkina Faso. Han ska, som brukligt, ha firat sin födelsedag i januari i år. Men eftersom han ändrade sitt officiella födelsedatum förra året och alltså på pappret fyller 80 år först i december i år, kan han ändå delta i valet av påven.
Hyllas av konservativa
Ett namn på mångas läppar är kardinal Robert Sarah, född i Guniea. Han hyllas av konservativa katoliker medan andra utmålar honom som en fara för kyrkans enhet. Bland annat har han vid flera tillfällen hävdat att Europa hotas av muslimsk invandring.

Samtidigt varnar den tyske kardinalen Gerhard Ludwig Müller för att välja en påve i Franciskus anda, och efterlyser en efterföljare som håller sig tydligare inom doktrinens gränser. Müller anses själv ha goda chanser att få de närmare 90 röster som krävs för att bli näste påve.

Teologi och geografi
Kardinalerna med rösträtt i konklaven inledde i måndags sina dagliga möten, ”pre-konklaven”, för att lära känna varandra och prata ihop sig om kyrkans framtid.
Teologi, geografi och personlighet uppges spela stor roll i samtalen. Vatikanen-kännare tror att kardinalerna kommer att leta efter någon som förmår att ”ena” kyrkan, som enligt en del ska ha börjat spreta alltmer under påve Franciskus personliga och informella ledarstil.
Den som vill veta mer om de olika kardinalerna kan, liksom kardinalerna själva, ta del av rapporten College of cardinals report på internet. Den är framtagen av en grupp journalister och experter, och redogör bland annat för var varje kardinal står i olika frågor.
Här nämns den svenske kardinalen Anders Arborelius som en av 20 ”papabile”, alltså personer som anses ha goda möjligheter att bli näste påve.
[ Vem blir näste påve? De är förhandsfavoriterna ]
”Saktmodig och ödmjuk”
”De som känner kardinal Arborelius beskriver honom som genuint saktmodig och ödmjuk, en uppmärksam lyssnare som hyllats för sitt lugn och sin trohet till kyrkans lära”, står det om den 75-årige karmelitmunken som är biskop i Stockholms katolska stift.

Han anses samtidigt ha en ”akilleshäl” i form av en svag ledarstil och vilja att undvika konflikter – något som SVT har rapporterat om och som det svenska stiftet inte har velat kommentera.
Riktar man blicken mot vadslagningsfirmornas odds så ligger kardinal Pietro Parolin, Vatikanens chefsdiplomat, i topp, och ger alltså minst pengar tillbaka för den som spår att han blir näste påve. Tätt efter finner man filippiniern Luis Antonio Tagle, uppger Sportsbook Review. Först på 30:e plats återfinns Anders Arborelius.

[ Anders Arborelius: AI ger mig fem procents chans att bli påve ]