Kyrkoherden polisanmälde en lång rad grova hot, ofta med bibliska förtecken. Till slut åtalades hon själv för att ha fabricerat hoten. Nu fälls hon till ansvar av Attunda tingsrätt.
Tingsrätten är enig i sin dom och dömer kvinnan till villkorlig dom för brottet falskt larm vid tio tillfällen mellan november 2022 och mars 2023. Kvinnan har under den tiden gång på gång polisanmält skriftliga mordhot – och vid ett tillfälle ett fall av misshandel.
Tio av hennes polisanmälningar om hotfulla meddelanden, bland annat om att hon skulle våldtas, hade dock hunnit preskriberas när hon åtalades.
Kvinnan, som är präst i Svenska kyrkan men i slutet av 2023 blev utköpt från sin tjänst som kyrkoherde, har själv förnekat gärningen.
Personskydd under 448 timmar
Tingsrätten konstaterar att polisen, till följd av kvinnans anmälda hotmeddelanden, har ”ronderat på [kvinnans] hemadress, vid hennes arbete och vid sommarhuset”. Hon har dessutom fått ett överfallslarm och stått under polisens personskydd under sammanlagt 448 timmar. Det motsvarar 56 arbetsdagar på heltid för en enda polis.
De falska anmälningarna har alltså lett till stora kostnader för polisen – och till att polisen tvingats prioritera ned andra larm om brott. Tingsrätten bedömer att brottsbalkens kriterier för brottet falskt larm – att ”genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa [föranleda] onödig säkerhetsåtgärd” – därmed är uppfyllda.
Besparas dagsböter
Åklagaren hade yrkat att kvinnan skulle dömas till två års fängelse för falskt larm, grovt brott, men tingsrätten anser att kvinnans brottslighet faller inom ramen för falskt larm av normalgraden, med högst ett års fängelse i straffskalan.
Straffvärdet för hennes brottslighet bedöms motsvara ”några månaders fängelse”. När en svensk domstol bedömer att straffvärdet uppgår till mindre än ett års fängelse är det ovanligt att påföljden blir just fängelse. I den typen av fall kan det bli fängelse först om brottet i sig är ett så kallat artbrott – vilket inte gäller för falskt larm – eller om brottslingen har återfallit i brott.
Eftersom den tidigare kyrkoherden tidigare varit ostraffad och alltså inte har återfallit i brott döms hon inte till fängelse; det blir villkorlig dom.
Tingsrätten tar dessutom hänsyn till att kvinnan till följd av sin brottslighet har blivit av med sin anställning – och besparar henne därför dagsböter vid sidan av den villkorliga domen.