Nyheter

Daniel Alm överklagar dom – vill att uppsägning ogiltigförklaras

Tidigare pingstledaren menar att målet är principiellt viktigt

Västerås Pingst fick rätt i Västmanlands tingsrätt – uppsägningen av Daniel Alm var korrekt. Men nu har församlingens tidigare föreståndare överklagat domen.
Daniel Alms juridiska ombud skriver att det finns anledning att betvivla riktigheten av det beslut som tingsrätten har kommit till.

Frågan i tingsrätten var om Västerås Pingst gjorde rätt då församlingen valde att säga upp Daniel Alm i april 2024 sedan han “på ett otillbörligt sätt har utnyttjat sin roll” i förhållande till två kvinnor. Domstolen landade i att så var fallet och dömde samtidigt att Daniel Alm skulle betala församlingens rättegångskostnader.

Men nu har alltså Daniel Alm valt att överklaga domen. I överklagandet, som är ställt till Arbetsdomstolen, yrkar hans juridiska ombud att domstolen ska ogiltigförklara uppsägningen och att Daniel Alm ska få skadestånd och ekonomisk ersättning för utebliven lön. Dessutom yrkar hans juridiska ombud att Västerås Pingst – inte Daniel Alm – ska stå för rättegångskostnaderna i tingsrätten.

Som skäl för att prövningstillstånd bör ges nämner Daniels Alms juridiska ombud bland annat att målet är principiellt viktigt.

”Den huvudsakliga tvistefrågan i målet har gällt en rättsfråga som inte tidigare har prövats i Arbetsdomstolens praxis, nämligen hur intima relationer som en arbetsgivare bedömer såsom förtroendeskadliga skall bedömas arbetsrättsligt”, står det.

Förhastat beslut

Enligt Daniels Alms juridiska ombud har Västmanlands tingsrätt gjort en felaktig bedömning där för stort ansvar läggs på Daniel Alm i förhållande till de två kvinnor som han haft en arbetsmässig relation till – och som han också har haft utomäktenskapliga relationer med.

Hans juridiska ombud menar också att beslutet av ledningen för Västerås Pingst att säga upp Daniel Alm var förhastat – i synnerhet som han hade arbetat länge i församlingen utan tidigare anmärkningar.

”Det finns sammantaget inga omständigheter som talar för att Daniels agerande skulle upprepas om Församlingen hade valt att tilldela honom en varning i stället för att skilja honom från anställningen”, skriver ombudet och tillägger att det vid en sammantagen bedömning inte föreligger sakliga skäl för en uppsägning av Daniel Alm.

Samma bevisning vid ny förhandling

Efter domen i Västmanlands tingsrätt, som meddelades den 7 april, uttryckte Västerås Pingsts ordförande Anders Ericsson i en kommentar till Dagen lättnad. Han konstaterade samtidigt att det inte fanns några vinnare.

Efter beskedet att domen har överklagats är han fåordig.

– Domen har alla läst och sett, överklagandet är inget som vi kan påverka, säger han till Hemmets vän som var först att rapportera om att domen var överklagad.

Besked om prövningstillstånd meddelas, enligt Hemmets vän, inom en till två månader.

Om Arbetsdomstolen beviljar prövningstillstånd anser Daniel Alm att samma muntliga och skriftliga bevisning som användes tingsrätten kan användas igen.

---

Fakta: Arbetsdomstolen

  • Arbetsdomstolen (AD) är en specialdomstol med uppgift att pröva arbetsrättsliga tvister. Som arbetstvist räknas tvister som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.
  • Domstolen handlägger både mål som har inkommit direkt till domstolen (så kallade A-mål) samt mål som kommer från tidigare tingsrättsförhandlingar (så kallade B-mål).
  • Enligt domstolens årsstatistik inkom 205 A-mål samt 122 B-mål under 2023.
  • Domar i Arbetsdomstolen kan inte överklagas.

---

Fler artiklar för dig