Nyheter

Här är kända profilerna som ställer upp i kyrkovalet

Vissa veteraner får samsas med namn som aldrig tidigare haft förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan

En gammal partiledare, en tidigare minister, en välkänd frikyrkopastor samt en lång rad andra kyrkliga profiler. Här är de kända namnen som ställer upp i höstens kyrkoval.

Dagen har gått igenom listorna till höstens kyrkoval för att se vilka kända namn som ställer upp, främst till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Det är svårt att hitta de riktigt stora dragplåstren, men ett och annat namn sticker ut.

Värt att notera är att det inte finns några nationella listor för de olika nomineringsgrupper, utan alla kandidaturer utgår från något av Svenska kyrkans 13 stift. Så om man vill kryssa på en känd person gäller det alltså att bo på rätt geografisk plats.

Socialdemokraterna

Det väckte en viss nyfikenhet när det kom fram att en av Socialdemokraternas toppolitiker, den tidigare ministern Lena Hallengren, skulle ställa upp i kyrkovalet. Nu sker det enbart lokalt, i Kalmar, men hon får nog ses som en av de mer kända profiler som ställer upp i valet.

Bland partiets toppnamn till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, finns den tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som i dag är ordförande i kyrkostyrelsen, samt gruppledaren Jesper Eneroth, son till den tidigare ministern Thomas Eneroth.

På valbar plats finns också två tidigare ordföranden för Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och solidaritet, nämligen Peter Weiderud och Ulf Bjereld, professorn i statsvetenskap som många gånger dykt upp som expert på svensk inrikespolitik.

Posk


Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

Den stora inomkyrkliga gruppen Posk kan inte locka med några riktigt stora kändisar, snarare kandidater som är kända i sina respektive kyrkliga kretsar.

Listorna i de olika stiften toppas av namn som Amanda Carlshamre, diakon, och Lisa Tegby, prost. Den som är politisk statistiknörd kanske känner igen Toivo Sjörén som varit opinionschef på Kantar Public. Känd från TV är kyrkoherden Kristin Molander som varit med i dejtingprogrammet ”Tro, hopp och kärlek”.

2025-01-14Stockholm

Kristin Molander, präst i Sveriges rikaste församling.
Genrebild, Svenska kyrkan, skylt

Här finns också kyrkomusikern Anders Dillmar samt Kristofer Runow som tidigare i livet var känd som punkare i det kristna bandet Ideell rebell. Även den rutinerade KD-politikern Magnus Ramstrand finns på valbar plats för Posk.

Centerpartiet


Fredrick Federley får väl ses som det stora affischnamnet när Centerpartiet går till kyrkoval, även om det var ett tag sedan han lämnade toppolitiken för att påbörja sina studier till att bli präst. Men en av partitopparna finns ändå med, den ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl, ett av namnen det surrades om när ny partiledare skulle väljas efter Muharrem Demirok.

Med på valbar plats finns också den tidigare CUF-ordföranden Magnus Ek och även Karin Perers, kyrkopolitisk veteran som varit kyrkomötets ordförande sedan 2014.

Borgerlig kristen samverkan


Stefan Swärd

Det är första gången den här nomineringsgruppen ställer upp i kyrkoval, efter ihopslagningen av de två grupper som har sina rötter i M respektive KD. Vissa kandidater har också tydlig politisk förankring, exempelvis kristdemokrater som Conny Brännberg, Lennart Sacrédeus, Irene Oskarsson och Jonas Segersam.

Men här finns också en frikyrkoprofil, nämligen EFK-pastorn Stefan Swärd, som dyker upp på plats 32 på stockholmslistan.

– Jag är engagerad både i Svenska kyrkan och i Evangeliska frikyrkan, säger han till Dagen angående sin kandidatur.

På listan återfinns också en del kyrkliga profiler, som Hans Ulfvebrand, tidigare domprost Stockholms domkyrkoförsamling, samt Sven Miltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.

Sverigedemokrater i Svenska kyrkan


Kyrkomötet 2024, Daniel Engström, SD

Tidigare hade SD några av sina mer namnkunniga profiler från riksdagen även i kyrkopolitiken, men så är det inte längre. Deras gruppledare Daniel Engström är mest känd som lokalpolitiker i Landskrona, men har också väckt viss uppmärksamhet för sin roll på kyrkomötet.

SD har inför årets kyrkoval även bytt namn till Sverigedemokrater i Svenska kyrkan (SDSK) som ska ses som en egen gruppering inom partiet.

Frimodig kyrka


Per Ewert, direktor Claphaminstitutet.

Frimodig kyrka står helt fri från partipolitik och brukar beskrivas som en mer konservativ gruppering och deras ”kändisar” får väl snarast betraktas som profiler inom mer kyrkliga kretsar.

Bland namnen på deras listor finns bland annat Claphaminstitutets Per Ewert som forskat om Socialdemokraternas inflytande på Svenska kyrkan. Här finns också missionären Erik Johansson, känd EFS-profil, samt prästen Hans Weichbrodt.

Gitten Öholm är sedan i höstas verksamhetsledare på Nya Slottet Bjärka-Säby

Andra kristna profiler som valt att ställa upp för Frimodig kyrka är bland annat Elisabeth Sandlund, tidigare chefredaktör på Dagen, Agne Furingsten, L-politiker och pastor i Equmeniakyrkan, samt Gitten Öholm, i dag verksamhetsledare för Nya slottet Bjärka-Säby.

Alternativ för Sverige


AfS är den enda nomineringsgrupp som kan skylta med partiledare, inte bara partiets nuvarande partiledare Gustav Kasselstrand, utan även Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson. Han var partiledare för SD mellan 1995–2005 och har även suttit i riksdagen för SD innan han valde att byta parti till AfS.

Övriga

Det är inte enkelt att vaska fram allmänt kända namn i alla nomineringsgrupper, framför allt i flera av de mindre grupperna som Öppen kyrka, Fisk, Visk, De Gröna samt Himmel och jord.

Kyrkoval 2025

---

Fakta: Kyrkovalet

  • Den 21 september är det kyrkoval, Svenska kyrkans interna demokratiska val.
  • Valet sker på tre olika nivåer, när Dagen går igenom listorna med kandidater fokuserar vi främst på kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

---

Fler artiklar för dig