Franciskus enkla livsstil och rättframhet berörde många av de svenska katoliker som Dagen har talat med. Men också hans resor till kyrkans utmarker, och till flyktingar på den italienska ön Lampedusa.
– Han hade en absolut lojalitet och närhet till utsatta människor, säger Kaj Engelhart.
Franciskus reformerade Vatikanen, lyfte fram kvinnorna och talade kraftfullt om klimatet och rättvisa. Men det som fick katolikerna att ta Franciskus till sina hjärtan är att han, trots all påvlig upphöjelse, alltid pekade mot Kristus.
– Han har varit samvetets röst, någon som stått fast i kärleksfull medmänsklighet, säger Ulrika Erlandsson, direktor för Katolska pedagogiska nämnden.
– Han har stått för trygghet och har förkroppsligat det Kristus stod för.
Vad betydde Franciskus för dig personligen?
– Oerhört mycket. Jag brast i gråt när jag fick veta att han dött, för han lämnar ett så stort tomrum efter sig, säger hon.
– Den respekt som påven fick långt utanför vår kyrka har också gjort det lättare för mig att vara katolik i en sekulariserad värld, både som privatperson och som kyrkans representant. Det har känts fint att kunna anknyta till det han sagt eller gjort.
Dominik Terstriep, jesuitpräst och kyrkoherde i S:ta Eugenia församling.
Vad har påve Franciskus betytt för dig personligen?
– Det som nog lämnat djupast spår hos mig var några symbolhandlingar. Den första var påvens första resa, som gick till flyktinglägret i Lampedusa. Den fråga han ställde i sin predikan där, ”Var är din broder?”, berörde mig starkt och jag minns att jag läste upp den under söndagsmässan den helgen.
– Den andra var när påven stod ensam på Petersplatsen under coronapandemin och bad för alla människor. Det var ikoniskt och väldigt berörande. Den tredje var på skärtorsdagen i år, när påven uppbådade sina sista krafter till att besöka ett fängelse i Rom och träffa de intagna.
– För mig var dessa konkreta möten och handlingar kanske viktigare än alla hans olika utläggningar.

Helena d’Arcy, chefredaktör för Katolskt magasin, Uppsala.
Vad menar du har utmärkt Franciskus tid som påve?
– Franciskus hade en otrolig förmåga att vara personlig och att se den enskilda människan. Det draget har varit hans stora styrka som påve: närmandet till människor och det personliga tilltalet.
– I mitt arbete har jag hajat till både en och två gånger efter olika spontana uttalanden från påven, vilka man sedan har fått försöka att förstå i sammanhanget och förklara. Sedan har hans pontifikat präglats starkt av att mycket av vad han sa spreds så snabbt i pressen och i sociala medier.
Nämn några förändringar som Franciskus genomförde i kyrkan.
– Han var verkligen mån om att få in fler kvinnor i ledningen, i den civila Vatikanstaten, i dikasterierna (Vatikanens olika avdelningar) och i biskopssynoden. Han breddade också kardinalkollegiet genom att ta in kardinaler både från väldigt perifera platser och från länder i Asien och Afrika där kyrkan växer.
– Franciskus hade också en helt ny ansats när han talade om dem som upplever sig stå utanför kyrkan, både fattiga, hemlösa och fängslade, men också skilda och omgifta katoliker, transsexuella och homosexuella – de som inte lever i en katolsk kärnfamilj.

Madeleine Fredell, priorinna för dominikansystrarna i Stockholm
Vad har påve Franciskus betytt för dig?
– Något som betydde mycket för mig personligen var påvens uppmaning att tala med parrhesia, frimodighet. Tack vare den kunde jag resa till Troskongregationen i Rom för att tala om möjligheten för lekfolk att hålla i homilian, alltså predikan. Men det kommer troligen att ta tid innan vi ser lekfolk i predikstolen.
Vad har Franciskus betytt för kyrkan?
– Som jag ser det strömmade frisk luft in i kyrkan och i kurian med Franciskus som påve. Men redan hans företrädare Benedikt hade försökt att ta tag i de ekonomiska oegentligheterna och korruptionen i Vatikanen, och i övergreppsskandalerna. Det arbetet fortsatte Franciskus, även om det är långt ifrån klart.
– Franciskus stärkte kvinnornas position i Vatikanen och flera kvinnor har utnämnts till ledande ställning. Han gav en plattform åt jesuitpater James J Martin i USA, som stöttar hbtq-katoliker, och det arbetet kommer förhoppningsvis att fortsätta.

Kaj Engelhart, samordnare för Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift (KID).
Vad har påve Franciskus betytt för dig personligen?
– Franciskus såg arbetet med att skapa fred och vänskap mellan troende människor, och även de som inte tror på en särskild religion, som avgörande. Det har bekräftat mitt intresse och inspirerat mig.
– Känslomässigt jämför jag min relation till påve med den jag hade till Johannes XXIII, som sammankallade Andra vatikankonciliet. Det han sa var så jordnära och enkelt, och han var väldigt lik Franciskus på många sätt. Samma närhet och släktskap kände jag till Franciskus. Han var en underbar fadersgestalt och en sådan far som jag själv hade velat vara om jag hade haft barn.
Vad anser du har kännetecknat Franciskus pontifikat?
– Hans betoning på Guds närhet till varje människa, och på människans värdighet i alla situationer. Hans första resa gick till flyktinglägren i Lampedusa, där han besökte flyktingar och lyssnade på deras berättelser. Han hade en absolut lojalitet och närhet till utsatta människor, och talade ofta om Guds ömhet för oss.
– Franciskus var också en visionär, som nog hade velat gå längre än han gjorde för att till exempel öppna diakonämbetet för kvinnor. Många tyckte att han talade för mycket om världen – om politik, ekonomi och rättvisa. Men allt det hör skapelsen till och måste kunna påtalas av kyrkan.

Elin Jönsson, ungdomskonsulent för Stockholms katolska stift.
Vilka av Franciskus gärningar tror du har gjort störst avtryck?
– Jag tror att synoden om synodalitet kommer att spela en stor roll för framtiden, för den har ändrat hur vi samtalar i kyrkan. Runt 25 procent av dem som deltog var lekfolk. Jag tror också att Franciskus miljöencyklika Laudato Si (Lovad vare Du) från 2015 är den av hans skrifter som har fått flest ringar på vattnet utanför kyrkan.
– En milstolpe för mig var när påven utnämnde syster Nathalie Becquart till undersekreterare för biskopssynoden och hon därmed blev den första kvinnan med rösträtt i en synod.
Vem är påven för en katolik?
– Framför allt ser jag påven som någon som personifierar kyrkans enhet och som tjänar den enheten. Det känns märkligt att påven inte nämns under mässorna nu, som han alltid annars gör. Det är ett tomrum. Han är någon som binder ihop katoliker över hela jorden, och nu saknas den personen.

Magdalena Dahlborg, redaktör på tidskriften Signum.
Vad har påve Franciskus betytt för dig personligen?
– Något som betytt mycket för min egen trosutveckling är hans tyngdpunkt på att göra våra församlingar mer levande och evangeliserande. Det har gett hopp åt ett land som Sverige där den katolska minoriteten lätt skulle stänga in sig i sin lilla gemenskap.
Vem är påven för en katolik?
– Om man tänker att vi ser kyrkan som en moder, så är väl också påven i någon mån en morsgestalt – någon att luta sig mot, en trygghet oavsett var man befinner sig. Eller så kanske man kan se honom som en älskad och viktig äldre släkting. En morfar kanske.
– För en katolik är det viktigare att det finns en påve, än att det är en viss person. Och så får vi lita till att den helige Ande leder och ger oss den påve kyrkan och världen behöver i den tid som är.

[ Tusentals samlas i Vatikanen för ett sista farväl av påven ]