Nyheter

Kungligheter och världsledare på plats när påven begravdes

Sex kilometer lång kortege till sista vilan för katolska kyrkans högste ledare Franciskus

Rom står stilla och världens blickar riktas mot Vatikanen. I dag begravs påve Franciskus. På plats är kungligheter, tiotusentals sörjande – och en lång rad av världens mäktigaste ledare.

Läs Dagens rapportering från begravningen nedan.

12.50 Påvens kista transporteras i en öppen bil längs gatorna i Rom, där många människor har samlats för att ge sina hyllningar. Slutplatsen är Santa Maria Maggiore i centrum av staden. Samtidigt kablades de första bilderna ut på när USA:s president Donald Trump och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj möts i Peterskyrkan inför begravningen. Det är första gången de två träffas sedan den omtalade utskällningen av Zelenskyj i Vita huset i Washington för en tid sedan.

12.20 Själva begravningsriten är avslutad, där påve Franciskus har överlåtits till den sista vilan. Kardinalen har välsignat stoftet av påvens kropp och det utbads förböner för den avlidna enligt katolsk sed. Nu bärs kistan ut från Petersplatsen och vidare mot processionen för att föras i procession de sex kilometerna till Santa Maria Maggiorie. Vatikanen uppskattar att cirka 250 000 personer hade tagit sig till Petersplatsen.

11.30 Den urgamla kristna frids- och fredshälsningen uttalas i nattvardsordningen. Och precis som påven Franciskus har vädjat till världen om fred vänder sig nu de samlade världsledarna till varandra och hälsar varandra med fred och frid där de sitter. Ett symbolladdat moment.

11.15 Mässan har övergått i den del då brödet och vinet ska delas ut - eukaristin. Det påminns om att det finns en evig boning i himlen även om våra jordiska kroppar bryts ner. Samtidigt rapporteras från Rom att USA:s president Donald Trump och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj har träffats för samtal när de båda är på plats inför påvens begravning.

11.00 Kardinalen Giovanni Battista Re predikar vid begravningsmässan. Han hälsar först alla stats- och regeringschefer särskilt välkomna till ceremonin. Kardinalen framhåller att många kommer ha med sig den sista bilden av påven då han på påskdagen vinkade till folket från balkongen på Petersplatsen, trots sin dåliga hälsa, och att han sedan tog sig ner på torget för att komma nära människor i den särskilda påvemobilen.

Franciskus var en påve mitt bland folket, med hjärta för alla, särskilt för de minsta och marginaliserade, säger kardinalen. Han lyfter också fram påvens hjärta för evangelisation och mission och att han beskrev kyrkan som ett fältsjukhus. Barmhärtigheten präglade Franciskus, uppger han.

10.30 Begravnigsceremonin har inletts med körsång och inledande ord av kardinal Giovanni Battista Re. Petersplatsen i Rom är full av människor som följer begravningen. En första läsning ur Apostlagärningarna har skett där Petrus berättar om hur Jesus gav lärjungarna uppdraget att förkunna Gudsordet.

10.00 Begravningsceremonin har inletts.

9.30 Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia har anlänt till begravningen. Även Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen, USA:s tidigare president Joe Biden och flera kungligheter är nu på plats.

...

Nedan en text skriven inför begravningen.

Över 160 dignitärer från världens alla hörn är på plats: presidenter, statsministrar och kungligheter. Säkerhetspådraget är därmed enormt. Varje höjdare skyddas av långa konvojer med blinkande blåljus.

Runt basilikan Santa Maria Maggiore, där påven efter eget önskemål ska läggas till sista vilan, står kravallstaket och på himlen hovrar helikoptrar. I vart och vartannat gathörn har butiks- och restaurangägare upprättat små provisoriska altare, med stearinljus och utskrivna bilder på en leende Franciskus.

Köat i timmar

Klockan 6.30 i dag öppnade Vatikanen sina portar. Då hade tusentals människor redan köat i timmar för att ta avsked av romersk-katolska kyrkans högste ledare.

Men för en del Rom-bor, däribland restaurangägaren Marco Paganelli, är uppståndelsen kring begravningen överdriven. För honom är en av Franciskus föregångare, påve Johannes Paulus II, överlägsen alla andra påvar.

– Vi som är från Rom är inte så fästa vid påve Franciskus, säger han.

Många sörjande på plats

Franciskus hade varit påve i tolv år när han avled i måndags. Det har spekulerats i allt från några hundra tusen besökare upp till en miljon på plats i dag.

Ceremonin på Petersplatsen inleds klockan 10 och leds av Giovanni Battista Re, kyrkans 91-årige dekan, på främst latin. Därefter förs påvens kista i en sex kilometer lång kortege till Santa Maria Maggiore i centrala Rom.

Trump en av gästerna

Tidigare i veckan uttryckte USA:s president Donald Trump förhoppningar om bilaterala möten vid sidan av begravningen, men den möjligheten tycks minimal: Presidenten och hans fru Melania Trump anlände till flygplatsen Fiumicino först runt 23 i går kväll och flyger hem cirka 13.30 – med andra ord direkt efter begravningen, noterar italienska medier.

---

Fakta: Världsledare på plats

Påven Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio i Buenos Aires, Argentina den 17 december 1936. Han avled i Vatikanen den 21 april 2025, 88 år gammal. Här är ett urval av de stats- och regeringschefer som närvarar vid lördagens begravningsceremoni:

  • Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.
  • Danmarks drottning Mary.
  • Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt EU:s rådsordförande António Costa.
  • Finlands president Alexander Stubb.
  • FN:s generalsekreterare António Guterres.
  • Frankrikes president Emmanuel Macron.
  • Israels Vatikanenambassadör Yaron Sideman.
  • Norges kronprins Haakon och kronprinsessa Mette-Marit samt utrikesminister Espen Barth Eide.
  • Storbritanniens prins William och premiärminister Keir Starmer.
  • Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia, liksom statsminister Ulf Kristersson och hans hustru Birgitta Ed. Dessutom deltar Sveriges ambassadör på den heliga stolen, Per Holmström. Även ärkebiskop Martin Modéus från Svenska kyrkan är på plats i Rom.
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – dock lite osäkert, då han sagt sig komma att närvara beroende på krigsläget på hemmaplan.
  • USA:s president Donald Trump samt expresident Joe Biden.

Källa: TT, AFP och Dagen

---

Fler artiklar för dig