Nyheter

Ärkebiskop Martin Modéus: Alla tecken på enhet som vi kan visa i världen just nu behövs

Deltog i begravningen efter påve Franciskus i Rom ihop med kungaparet och statsministern

Ärkebiskop Martin Modéus i Svenska kyrkan deltog i begravningsmässan i Rom efter påve Franciskus. Också kungaparet, statsminister Ulf Kristersson och hans hustru Birgitta Ed samt förstås katolske kardinalen Anders Arborelius var närvarande.
– Uppslutningen från världens ledare och världens kyrkor är viktig, säger Martin Modéus till Dagen.

Det svenska sällskapet reste till Vatikanen gemensamt. På kvällen innan begravningen bjöd ambassadör Jan Björklund på middag där bland annat statsministern deltog, uppger Martin Modéus.

– Inte minst Anders Arborelius hade en tydlig roll här. Vi talade om läget både i världen och framför allt i Katolska kyrkan med dess sorg och hur man går framåt nu, berättar ärkebiskopen.

Varför var det viktigt för dig att vara med vid begravningen efter påve Franciskus?

– Det är en viktigt del i den vänskapliga ekumenik som vi har mellan kyrkor över hela världen. Vi finns med varandra i glädjen – och också i sorgen, säger Martin Modéus på telefon från Rom.

Vilka intryck har du fått med dig från begravningsgudstjänsten?

– Många och mycket starka intryck. Det var en fantastisk gudstjänst och manifestation med alla dessa människor. Uppslutningen från världens ledare och världens kyrkor är viktig på många sätt.

– Alla tecken på enhet som vi kan visa i världen just nu behövs. Också uppslutningen i folkmassan är naturligtvis viktig, säger Martin Modéus.

Ärkebiskopen.

Vad har påve Franciskus betytt? Något särskilt du blivit påmind om?

– Han har fått betydelse för sin enkelhet och folklighet och att han hela tiden valde fattiga människors perspektiv. Liksom att han tog ställning för klimatet och freden.

– Han var också en bönens människa, det märkte man, det sken igenom i allt. Jag brukar säga att hans varma ögon och varma blick sammanfattar mycket av hans gärning.

Om begravningsmässan säger Svenska kyrkans ärkebiskop att han uppskattade inte minst de bibelcentrerade textvalen i musiken och det som lästes.

– När det kommer till kritan var det en man som levde väldigt nära människor, med stort hjärta för dem som är betryckta på olika sätt i samhället. Mitt i pompan och ståten hördes detta igenom, och gav ett starkt intryck.

Många kyrkoledare på plats

Förutom stats- och regeringschefer från många länder fanns också kyrkoledare från de ortodoxa, lutherska och anglikanska kyrkorna där ihop med alla katoliker. Martin Modéus hälsade bland annat på Lutherska världsförbundets ledare, biskop Henrik Stubkjaer från Viborg i Danmark, och Stephen Cottrell, ärkebiskop av York i anglikanska kyrkan i Storbritannien.

Vad kan det betyda att så många politiker, statsmän och kyrkoledare möts på samma plats i ett sådant här kyrkligt sammanhang?

– Jag ser det här som en uppslutning kring en viktig person, som man därmed identifierar som någon slags ledare också i ett större perspektiv. Och utifrån de värden han stod för med barmhärtighet och tro, hopp och kärlek.

– Det är i sig ett hoppfullt tecken att människor tycker detta är viktigt att samlas kring. Vi behöver mer sådant i världen där vi sitter ner sida vid sida och fäster blicken på något som är större än oss själva, säger Martin Modéus.

Fler artiklar för dig