Missionsorganisationen YWAM har i brittisk press anklagats för bland annat andliga övergrepp och överdriven kontroll från ledare. I en kommentar säger Anders Carlsson, nationell ledare för YWAM Sweden, att organisationen i Sverige ser över rutiner och ledarskapsstruktur.
Det är tidningen The Observer som har intervjuat 21 nuvarande och före detta deltagare samt missionärer inom YWAM. Missionsorganisationen, tidigare känd i Sverige som Ungdom med uppgift (UMU), har verksamhet i över 180 länder och individerna i den brittiska artikeln representerar 18 av dessa.
Berättelserna, som spänner över två decennier, innehåller bland annat anklagelser om ”skamdriven” undervisning, ”stort fokus på lydnad”, ”avkall på egna rättigheter”, ”kvällar ägnade åt syndabekännelse”, begränsningar kring val av musik, kläder och hårfrisyr samt släktbesök. Sex- och samlevnadsfrågor är också återkommande teman.
YWAM tackar för modet
Dagen efter att The Observer hade publicerat den granskande artikeln publicerade även YWAM i England en skriftlig kommentar. Organisationen skriver att ”även om de flesta ungdomar har haft en mycket positiv upplevelse av YWAM, är vi medvetna om och beklagar djupt att en del har haft skadliga erfarenheter av andlig misshandel och manipulation”.
Organisationen betonar även att de arbetar för att alla som finns inom YWAM ska känna sig trygga och att ett förbättringsarbete ständigt pågår. När det gäller de konkreta anklagelserna i The Observers artikel framför YWAM bland annat att organisationen tar avstånd från ”pressande gruppsamlingar med offentlig syndabekännelse”. ”Även om syndabekännelse kan förekomma bör personen aldrig utsättas för offentligt skuldbeläggande eller pressas att bekänna något eller att be om ursäkt”, skriver de.
YWAM tillägger att organisationen har en traditionell kristen syn på sexualmoral och äktenskap, men att dessa övertygelser inte får användas för att skambelägga andra.
Uttalandet avslutas med att YWAM tackar tidigare aktiva i organisationen för att de har vågat tala ut.
[ UMU hoppas på framtiden trots nedåtgående trenden ]
Kritik mot anklagelsepunkter
The Observers rapportering har resulterat i att den brittiska välgörenhetsmyndigheten (The Charity Commission) för närvarande genomför en utvärdering för att avgöra om en formell utredning av YWAM:s brittiska gren ska inledas.
Samtidigt har det också framförts kritik mot rapporteringen i The Observer: exempelvis att det bland annat utifrån ett kristet evangelikalt perspektiv inte är särskilt uppseendeväckande att be för en kvinna som har berättat att hon har blivit våldtagen. ”Är det verkligen andligt övergrepp och skambeläggande? Eller är det helt enkelt omtänksam pastoral omvårdnad?”, skriver frilansjournalisten Tim Wyatt i en kommenterande artikel i Premier Christianity.
Han frågar sig vidare om det är så konstigt att YWAM har riktlinjer kring alkohol och dejtade under missionsresorna. När det gäller vissa andra anklagelsepunkter i The Observers artikel tar Tim Wyatt däremot tydligt avstånd. Det gäller bland annat uppgifter om att det har förekommit samlingar där deltagare försökt att driva ut demoner från unga personer som säger att de brottas med sin sexuella läggning.

”Ett, eller ett par fall” i Sverige
I Sverige finns sex så kallade missionsbaser där YWAM bedriver sin verksamhet. Baserna är självständiga, men enligt Anders Carlsson, nationell ledare för YWAM Sweden, ser YWAM nu över rutiner och ledarskapsstruktur.
– Det är ett ansvar vi har, att se över våra rutiner och inte bara reagera utan också arbeta proaktivt, säger han till Hemmets vän och berättar att liknande diskussioner även pågår inom YWAM på Europanivå.
Hemmets vän, som var först i Sverige att rapportera om den brittiska granskningen, frågar också om det har framkommit uppgifter i en svensk kontext som liknar de som The Observer har rapporterat om.
– Jag kan bara minnas ett, eller ett par fall, där vi har haft interna processer och diskuterat om ledarskap har varit sunt och skötts på rätt sätt eller inte, svarar Anders Carlsson.
Han säger vidare att det måste vara frivilligt att bekänna synder, att det inte ska finnas en förväntan på deltagare att alltid vara närvarande på den bas där de är stationerade och att deltagare efter önskemål kan få råd i konkreta delar av livet, men att det aldrig får handla om tvång.
[ Mike Pilavachi kritiseras av egna kyrkan efter ny utredning om övergrepp ]
---
Fakta: Youth With a Mission
- YWAM grundades 1960 av amerikanen Loren Cunningham som under sin livstid besökte Sverige ett flertal gånger.
- I dag är YWAM en av världens största missionsrörelser och bedriver verksamhet i över 180 länder. Verksamheten bygger till stor del på lärjungaträningsskolan DTS (Discipleship Training School) vilket är en sex månader lång bibelskola med en inledande undervisningsdel och en avslutande missionsresa.
- I Sverige finns YWAM på sex platser: Restenäs (Bohuslän), Linköping, Stockholm, Holsbybrunn (Småland), Borlänge och Borås.
---