En efterlängtad frihetsreform menar finansminister Elisabeth Svantesson (M) efter att riksdagen röstat ja till att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Nykterhetsrörelsen försökte protestera in i det sista, med en varning att det här kan bli alkoholmonopolets fall.
In i det sista försökte nykterhetsrörelsen få politikerna på andra tankar, med en protest utanför riksdagen lagom till omröstningen av att införa gårdsförsäljning av alkohol. Det var en manifestation som var påhejad av LP-verksamheten, som bedriver rehabilitering på kristen grund.
”Beslutet som fattas nu kan få oåterkalleliga konsekvenser för svensk alkoholpolitik – och för folkhälsan”, varnade de på Facebook strax innan beslutet fattades.
Men politikerna hade redan bestämt sig och efter många års debatterande och utredande röstade de ja för att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
– Det var inte vi som förlorade i dag utan svenska folket, kommenterade Filip Nyman, en av dem som dykt upp utanför riksdagen för att protestera, rapporterar IOGT-NTO:s tidning Accent.
Nöjd minister
Från politiskt håll kommer desto gladare tillrop. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) skickade exempelvis ut sina glädjerop i sociala medier där hon menade att beslutet gör Sverige friare.
”Det här är en efterlängtad frihetsreform som kommer att stärka bland annat besöksnäringen. Från och med första juni blir det tillåtet med gårdsförsäljning”, skriver hon på X.
Vi gör Sverige friare. Idag röstade riksdagen ja till att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Det här är en efterlängtad frihetsreform som kommer att stärka bland annat besöksnäringen. Från och med första juni blir det tillåtet med gårdsförsäljning.
— Elisabeth Svantesson (@ElisabethSvan) April 23, 2025
Gårdsförsäljningen kommer att vara reglerad på flera sätt, exempelvis måste det ingå någon form av guidad tur, och dessutom får man bara köpa med sig en viss mängd alkohol per person. De begränsningar som finns har också fått delar av branschen att reagera, som tycker att man inte gått tillräckligt långt här.
Fortsatt strid
Men även om riksdagen har röstat ja så innebär det här inte slutet för den här processen. För den nya lagstiftningen kommer att utmanas, och ytterst handlar det om Sverige ska ha kvar Systembolaget och alkoholmonopolet.
Sverige har i dag fått ett undantag från EU att ha ett alkoholmonopol, men gårdsförsäljning blir nu ett undantag från detta undantag. Redan nu står aktörer redo att driva det här i domstol för att se vad juridiken säger, där det väntas bli fortsatt strid i frågan.
Nykterhetsrörelsen hävdar exempelvis att gårdsförsäljning är en trojansk häst och på sikt kommer det här att välta det svenska alkoholmonopolet, något de tror flera politiker också hoppas på. Andra tror och hoppas att det stannar här, att det ska gå att kombinera det svenska alkoholmonopol med en småskalig försäljning av alkohol under ordnade former.
