Nyheter

Prästen Annika Borg slutar efter ”längre tids samarbetssvårigheter”

Lämnar anställning efter 2,5 år i sydvästra Värmland - polisanmäldes nyligen av tidigare kollega

Prästen Annika Borg varslades för några veckor sedan om uppsägning från sin tjänst som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat i Värmland. Nu har hon och pastoratet träffat en överenskommelse vilket innebär att en arbetsrättslig tvist kan undvikas.

”Det är en lättnad att vi nu kunnat nå en överenskommelse, och är jag övertygad om att detta var det bästa möjliga utfallet för båda parter. Pastoratet kommer att fortsätta arbeta med de brister som uppdagats under den här processen i god dialog med personalen, fackförbunden och de förtroendevalda”, säger Henrik Wiig Pettersson (S), kyrkorådets ordförande i ett pressmeddelande.

”Den här överenskommelsen ger Nordmarkens pastorat möjlighet att blicka framåt och fortsätta sitt arbete, och jag hoppas vi kan få göra det i lugn och ro för församlingarna och medarbetarnas bästa”, fortsätter han.

”Längre tids samarbetssvårigheter”

Hösten 2022 påbörjade Annika Borg en tjänst som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat i Karlstads stift. Men sommaren 2023 larmade skyddsombuden i fyra fackliga organisationer om stress och ohälsa bland de anställda och de efterfrågade samtidigt att Arbetsmiljöverket skulle utreda arbetsmiljön i pastorat eftersom de inte ansåg att pastoratet hade vidtagit några åtgärder.

Arbetsmiljöverket genomförde också två inspektioner vilka visade på brister i arbetsmiljöarbetet. När Arbetsmiljöverket avslutade ärendet i december 2024 menade myndigheten samtidigt att pastoratet hade uppfyllt de krav som ställts.

Problemen tog dock inte slut i och med detta. Och vid ett extrainkallat möte den 31 mars i år beslutade kyrkorådets arbetsutskott dels att varsla Annika Borg om uppsägning, dels att med omedelbar verkan stänga av Annika Borg från hennes tjänst.

”Bakgrunden till varslet är en längre tids samarbetssvårigheter”, skrev kyrkorådet i ett kortfattat pressmeddelande.

ANNIKA BORG, Teologie doktor, skribent och präst.

Polisanmäld av tidigare kollega

Efter beskedet sa kyrkorådets ordförande, Henrik Wiig Pettersson (S), till NWT att Annika Borg och hennes fackförbund hade begärt förhandling och även en tvisteförhandling rörande brott mot kollektivavtalet. Veckan efter beslutet rapporterade även NWT att Annika Borg hade blivit polisanmäld för ofredande och förtal av en tidigare kollega. Enligt NWT var bakgrunden att personen menar att Annika Borg hade spridit falska rykten och dessutom ha låtit bevaka kollegan via ett bevakningsbolag.

Som Dagen har rapporterat hävdar Annika Borg att anmälaren i fråga hade uttalat hot mot henne under ett möte i höstas då hon inte var närvarande. Efter mötet uppmanades Annika Borg att ta kontakt med stiftets säkerhetsavdelning och fick under en period stöd av ett personsäkerhetsföretag. Företaget bytte bland annat lås i hennes bostad och satte in personskydd under några dagar.

Nu står det alltså klart att Annika Borg lämnar Nordmarkens pastorat. Den 16 april träffade pastoratet en överenskommelse med Annika Borg om att hennes anställning ska avslutas på arbetsgivarens initiativ. Enligt pressmeddelandet innebär överenskommelsen en uppsägningstid på sex månader och att Annika Borg är arbetsbefriad under den tiden.

---

Fakta: Annika Borg

  • Annika Borg har studerat vid Uppsala universitet och Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Hon prästvigdes den 6 januari 1991 för Stockholms stift.
  • Den i dag 60-åriga Borg har bland annat haft tjänster som församlingspräst, studentpräst och häktespräst, men även varit aktiv som skribent, debattör och borgerlig ledarskribent. Under en kort period 2021 var hon politisk chefredaktör för ledarsidan på webbtidningen Bulletin.
  • Hon har varit ledamot i kyrkomötet och flera gånger nominerats i biskopsval.
  • Annika Borg var en av de tre kvinnliga präster som startade Facebookgruppen Mitt Kors #mittkors, till stöd för utsatta kristna, sommaren 2016.
  • 2020 inledde hon tillsammans med den numera framlidne idéhistorikern Johan Sundeen ett forskningsprojekt om hur Israelbilden hos svenska trossamfund har förändrats sedan mitten av 1960-talet.

---

Fler artiklar för dig