Nyheter

Så minns svenska kyrkoledarna Franciskus: Han var en bönens man

Martin Modéus, Sofia Camnerin och Pelle Hörnmark minns den bortgångne påven: ”Lätt att ha att göra med”

Svenska kyrkoledare berättar om en påve som det var lätt att ha att göra med, som hade ett starkt patos och som stod för en enkel stil.

– Gärning och liv var invävt i bön, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus till Dagen, några timmar efter att Vatikanen på annandag påsks förmiddag meddelat världen att påve Franciskus har lämnat jordelivet.

Den svenska lutherska kyrkans främste företrädare beskriver påvens bortgång som en sorg för hela kyrkligheten. påven Franciskus, en varm anhängare av ekumenik med kyrkotraditioner utanför Katolska kyrkan, har varit en stor och viktig ledare, säger Martin Modéus, ”och det har varit viktigt för oss alla”. Modéus anger ett av de skäl som han ser till Franciskus popularitet:

– Han hade en förmåga att vara närvarande i stunden och att se människan. Det har varit lätt att ha med påven att göra. Jag träffade honom i Rom för ungefär ett år sedan. Han gjorde ett djupt intryck genom sin varma och vänliga blick.

”Gärning och liv var invävt i bön”

Den nu insomnade påve Franciskus, säger Martin Modéus, var en bönens man.

– Det märktes i hela hans sätt att resonera. Gärning och liv var invävt bön, både för det nära och det fjärran.

Att du som den främste företrädaren för en luthersk kyrka uttalar dig på detta sätt om den romersk-katolska kyrkans ledare – vad säger det?

– Det visar på en viktig aspekt av det ekumeniska klimatet, att vi mer och mer ser varandra som systrar och bröder, förenade i Kristus. Då uppskattar vi varandra, och då blir olikhet mer en tillgång mer än ett problem. Sedan kan man inte nog understryka betydelsen av att ledare och samfund möts och blir vänner med varandra, säger Martin Modéus.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus.

Camnerin: ”Hade kvar blicken för människor i samhällets marginal”

Sofia Camnerin, generalsekreterare vid Sveriges kristna råd, menar att en viktig röst inte bara för världens katoliker, utan också för ”världens ledare och världens kristna”, nu har tystnat.

– Jag tänker på hans starka patos för rättvisa och för människovärde, hans engagemang för dem som lever i fattigdom, utanförskap och förtryck. Han var en modig röst i krigshärjad värld, som fortsatte att prata om fred och barmhärtighet, säger Sofia Camnerin och ger ett konkret exempel:

– In i det sista var han kritisk till massdeportationerna i USA. Han hade kvar blicken för de människor som finns i samhällets marginal.

SKR-ledaren berättar om ett tillfälle då hon på nära håll mötte Katolska kyrkans ledare. Det var i samband med 70-årsjubileet för Kyrkornas världsråd, i Genève. Camnerin fick sitt tidigare intryck av Franciskus ”som en väldigt ödmjuk” människa bekräftat.

– Där fanns några föräldrar som hade med sig sina svårt sjuka barn. Fastän det var ett högtidligt och officiellt besök, med kyrkoledare från hela världen som möttes, så tog han sig tid med de här familjerna och bad för barnen. Det tycker jag var fint.

Så sent som på söndagen, en enda dag före sitt insomnande, deltog påven i Vatikanens påskfirande.

– Att han fick somna in i uppståndelsens ljus är otroligt starkt, säger Sofia Camnerin.

Sofia Camnerin, generalsekreterare vid Sveriges kristna råd.

Hörnmark: ”Något för oss alla att ta efter”

Den svenska pingströrelsens ledare Pelle Hörnmark mötte, under sin tid som ordförande för de europeiska pingströrelsernas paraplyorganisation Pentecostal European Fellowship, flera höga företrädare för Katolska kyrkans ekumeniska arbete. påven Franciskus hade ”ett varmt hjärta för karismatisk kristendom”, säger Pelle Hörnmark.

– Han hade ett stort hjärta för människor som kämpade och han kom från enkla förhållanden. Den enkelheten är klädsam för kyrkans män. Det är något för oss alla att ta efter, att söka enkelheten.

Påven utövar ett stort inflytande över både Katolska kyrkan och det världspolitiska skeendet, framhåller Hörnmark.

– Därför får man be till Gud att det blir en bra ersättare så småningom.

Dagens sommarsamtal. Pelle Hörnmark är ledare för Pingst FFS.

Wiborn: ”En god ledargestalt och förebild”

Även Equmeniakyrkans kyrkoledare Karin Wiborn uppmärksammar på annandagen Franciskus bortgång. I ett uttalande i sociala medier skriver hon:

”Vi sörjer med världens katoliker. Vi alla har förlorat en god ledargestalt och förebild. Det känns overkligt men det är sant att jag var med i den svenska delegationen och representerade Sveriges kyrkor 2013 vid installationen. Nåd och frid!”

Vi sörjer med världens katoliker. Vi alla har förlorat en god ledargestalt och förebild. Det känns overkligt men det är...

Publicerat av Karin Wiborn Måndag 21 april 2025
Fler artiklar för dig