Nyheter

Påskhälsningen jämförs med kungens: ”Varför är ateistens budskap mer kristet?”

Den brittiske premiärministern Keir Starmer uppmärksammar världens förföljda kristna

En påskhälsning från den brittiske premiärministern kontrasteras mot en motsvarande hälsning från kung Charles III. Tidningen Christian Today frågar sig: ”Varför är ateisten Keir Starmers påskbudskap mer kristet än kungens?”

Utöver att önska ”kristna överallt” en glad påsk när de ”minns Jesus Kristi död och firar hans uppståndelse”, konstaterar Keir Starmer att ”vi minns de kristna som möter svårigheter, förföljelse eller konflikt i världen som inte fritt kan fira [påsken]”.

Starmer, premiärminister sedan i somras, ansluter sig därmed till en mångårig tradition. En påskhälsning i denna stil brukar komma från de brittiska premiärministrarna, oavsett deras personliga trosbekännelser. Starmers hinduiske företrädare, Rishi Sunak, uttryckte i fjol sin erkänsla för kristna verksamheter som ”visar vad det betyder att ’älska din nästa’”.

Premiärministerns hälsning återges nu av kristna medier i Storbritannien – och ställs i jämförelse med den påskhälsning som häromdagen lämnade den brittiske monarkens penna. ”Varför är ateisten Keir Starmers påskbudskap mer kristet än kungens”, frågar sig Christian Today i en rubrik.

Bär titeln ”trons försvarare”

Kung Charles III, som i kraft av sitt ämbete bär titeln ”trons försvarare”, skriver i sin hälsning att påskens budskap är att ”så älskade Gud världen – hela världen – att han sände sin son till att leva bland oss för att visa oss hur vi ska älska varandra, och för att ge sitt eget liv för andra i en kärlek som visade sig vara starkare än döden”. Den brittiske kungen menar vidare att Jesu kärlek var en återspegling av den ”judiska etiken” och tillägger att den etiken ”genljuder i islam och andra religiösa traditioner”.

Det är denna digression om andra religioner, i en påskhälsning till kristna, som föranleder Christian Post att jämföra monarkens och regeringschefens hälsningar. Kung Charles tycks vara av uppfattningen att han ”bör vara allas kung”, skriver tidningen, och medger att det inte är ”något fel” med det, men, menar Christian Post, ”det är fullt möjligt att denna pliktkänsla ledde till en felbedömning i fråga om hans påskbudskap”.

Fler artiklar för dig