Nyheter

Partiledarna som önskar glad påsk – eller är tysta

Påskhälsningen som sticker ut med tydligt politiskt innehåll • Toppolitikerna som inte publicerat någon hälsning

På påskdagen fanns en skiljelinje i svensk politik som inte följde blockgränserna. Vissa partiledare hade önskat sina följare i sociala medier en glad påsk, medan andra var tysta i frågan.

”Man måste inte vara gift med en präst för att upptäcka ett växande intresse för tro i vår annars rätt sekulära tid. Var och en på sitt sätt, men påfallande mycket tillsammans – onekligen rätt svenskt.”

Den reflektionen gör statsminister Ulf Kristersson, gift med prästen Birgitta Ed, i sociala medier på påskdagens förmiddag. ”Och när hela Strängnäs domkyrka sent i går kväll fick från mörker till ljus på påsknattsmässa, så var det fullsatt och alla generationer. Det säger nog något”, skriver han vidare.

Statsministern konstaterar också att två och en halv miljard människor på påskdagen önskar varandra glad påsk och noterar dessutom att de olika kyrkotraditionerna – ”protestanter, katoliker, ortodoxa och anglikaner” – just i år firar påsken samtidigt, eftersom ”de olika kalendrarna sammanfaller”. Inlägget avslutar han med att själv önska en glad påsk.

En hälsning sticker ut

Också flera av Kristerssons partiledarkollegor önskar i sociala medier en glad påsk. S-ledaren Magdalena Andersson, V-ledaren Nooshi Dadgostar, MP-språkröret Amanda Lind, den avgående C-ledaren Muharrem Demirok liksom den föreslagna C-ledaren Anna-Karin Hatt och SD-ledaren Jimmie Åkesson hade på påskdagens förmiddag alla publicerat påskhälsningar.

De flesta av hälsningarna består av en kort önskan om en glad påsk. Men en hälsning sticker ut med sitt tydligt politiska innehåll. SD-ledarens inlägg inleds med ett konstaterande om att ”påsken markerar pånyttfödelse vare sig man tror på det som står i Bibeln eller om man bara längtar efter vår, grönska och värme” och fortsätter med en beskrivning av den ”pånyttfödelse för Sverige” som Åkesson ser i annalkande; det gäller asylansökningar ”på historiskt låga nivåer”, lagstiftning ”som slår direkt mot kriminellas finansiering och livsstil” och slutet för ”assistansbidrag till rena bedrägeriupplägg”.

Från KD-ledaren Ebba Busch, L-ledaren Johan Pehrson och MP:s manliga språkrör Daniel Helldén hade inga påskhälsningar kablats ut vid lunchtid på påskdagen. Däremot hade deras tre respektive partier genom sina officiella konton i sociala medier publicerat påskhälsningar.

Fotnot: Vid 16-tiden på påskdagen, tre timmar efter denna artikels publicering, återpublicerade KD-ledaren Ebba Busch, i en så kallad story på sitt eget Instagramkonto, den påskhälsning som hennes parti tidigare hade publicerat.

Fler artiklar för dig