Tusentals kristna vandrade den traditionella korsvägen längs Via Dolorosa på långfredagen. Kristna palestinier säger att helgen ger dem lite hopp i svåra tider, medan tillresta pilgrimer berättar om sin religiösa upplevelse i Jerusalem under påsken.
JERUSALEM. Det är betydligt färre utländska pilgrimer och turister än vanligt i Jerusalem under påsken på grund av Gazakriget. Men den muromgärdade gamla staden ger ändå intryck av att vara full av folk på långfredagen.
Kristna går i sina processioner, många bär tunga kors – och samtidigt är muslimer på väg till fredagsbön i al-Aqsamoskén på Tempelberget medan judar firar sluthelgen i sin veckolånga högtid pesach vid Västra muren nedanför moskén.
Bader Mansour från Nasaret i Galiléen är en av många som Dagen träffar på Via Dolorosa. Han är kristen israelisk arab, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, liksom många andra på plats i Jerusalem.
– Det är svåra tider, vi försöker att känna hopp. Det är mest lokala kristna här. Inte så många utländska pilgrimer och turister. Vi kommer hela släkten, 25 personer, från Nasaret, säger Bader Mansour, 56, hightech-företagare.
– Det har varit svåra år sedan kriget bröt ut. Under påsken kan vi trots allt känna lite hopp och tröst när vi tänker på vad Jesus gjorde för oss. Det är en tid för reflektion mitt i allt våld och lidande, säger han.

En dyster påsk
Det är en dyster påsk i Jerusalem. Kristna palestinier känner att de inte kan fira när det blodiga Gazakriget rasar sedan ett och ett halvt år och också Västbanken skakas av våldsamheter. De fokuserar i stället på bön och religiösa ceremonier.
Också den kristna familjen Tukan är från Nasaret i Israel. Mamma Ola, 33, fysioterapeut, pappa Sharbel, 36, röntgentekniker, och dottern Therese Yovanna, 3, går längs Via Dolorosa.
– Det är en speciell känsla att vandra här på väg till Gravkyrkan trots krig och elände. Det ger lite hopp. I dag ber vi för att alla i det här landet ska kunna leva i fred, säger Ola Tukan.
– Att vi går här på Via Dolorosa representerar vårt folks öde. Vi har burit vårt kors under alla år av lidanden, säger hon.

”Djup religiös innebörd för mig”
Turister berättar om den speciella känslan att vara i Jerusalem under påsken.
– Jag känner mig så välsignad för att jag får vara här på långfredagen. Det är en dröm som förverkligas. Jag besöker alla de heliga platserna här, häromdagen döptes jag i Jordanfloden, säger Nina Hadzimuratovic, 51, fysioterapeut från Sarajevo i Bosnien.
– Det är fantastiskt att vara här där min Gud var och är. Det har djup religiös innebörd för mig att gå i Jesu fotspår på Via Dolorosa, säger hon.

Jovana Andelic, 34, civilingenjör från Belgrad i Serbien, har samma upplevelse.
– Det är en fantastisk känsla att vara här under långfredagen, att vandra i Jesu fotspår. Det är en stor upplevelse. Allt från Bibeln blir så levande, säger hon.

Alla besökare har inte religiösa motiv.
– Det här är en speciell dag. Jag är inte religiös men tycker att det är mycket intressant att uppleva långfredagen i Jerusalem. Jag har också besökt judiska och muslimska heliga platser och följt ceremonier där, säger Philipp Aussendorfer, 21, student från Wien i Österrike.

Men nästan inga utländska turister har kommit till Israel och de palestinska områdena sedan Gazakriget bröt ut i oktober 2023 efter Hamas terrorattacker mot israeliska gränssamhällen. Det är ett svårt slag mot ekonomin i Jerusalem och särskilt i Betlehem, som är beroende av turismen, är arbetslösheten rekordhög.
– Det här är den värsta påsken någonsin. Värre än pandemin, värre än tidigare krig. Se själv, inte en enda kund i min butik. Jag har inte sålt något sedan kriget började, säger butiksägaren Emad Sidawi, 58.
Hans souvenirbutik ligger på Via Dolorosa intill den så kallade åttonde stationen där Jesus mötte Jerusalems gråtande kvinnor. Det finns 14 stationer som markerar platser där Jesus faller, reser sig och får hjälp av människor längs vägen – och till slut når målet, Gravkyrkan, som enligt traditionen reser sig över Golgata, den plats där korsfästelsen ägde rum.

Lapp från Trump
En prominent kristen var i Jerusalems gamla stad under långfredagen. Såvitt känt tågade han inte längs Via Dolorosa, men han var inte långt därifrån.
Mike Huckabee är USA:s nye ambassadör i Israel. Han var tidigare baptistpastor och har lett många kristna gruppresor till Israel, han var presidentkandidat och guvernör i delstaten Arkansas. Nu besökte han Västra muren, judendomens heligaste plats, och lade in en lapp från president Donald Trump mellan de uråldriga stenarna.

På lappen stod ”For peace in Israel” (för fred i Israel) och initialerna D.T. Han sa att Trump hade gett honom lappen i Vita huset med instruktionen att föra den till muren som första uppdrag som ambassadör.
– Jag kan inte tänka mig något jag hellre vill göra än att presentera en bön om fred för Jerusalem från USA:s president och på det amerikanska folkets vägnar, sa Mike Huckabee som själv förrättade bön vid muren.
