Nyheter

Pingstvänner och katoliker på väg att bli fler än anglikaner

Allt fler britter firar gudstjänst • ”Över 2 miljoner fler människor besöker kyrkor än för sex år sedan”, säger forskningschef vid Bibelsällskapet

Engelska kyrkan har varit statskyrka och det största samfundet i England sedan reformationen. Men nu talar mycket för att Katolska kyrkan och pingströrelsen kommer att gå förbi storleksmässigt. Skälet är i första hand yngre människor som i allt högre utsträckning firar gudstjänst.

Uppgifter som på ett eller annat sätt talar om en Jesustrend – att allt fler unga människor söker sig till kyrkorna – fortsätter att presenteras. Och det verkar inte bara gälla Sverige. Nu beskriver Bible Society (grundat som British and Foreign Bible Society år 1804) i rapporten The Quiet Revival: Gen Z leads massive rise in church attendance hur kyrkobesöken i England och Wales har ökat med drygt 50 procent de senaste sex åren.

Sammantaget utgör i dag kyrkobesökande kristna 12 procent av befolkningen, en ökning från 8 procent 2018, står det i rapporten. I numeriska termer är det en ökning från 3,7 miljoner 2018 till 5,8 miljoner 2024 vilket motsvarar en ökning med 56 procent.

– Det är nu över 2 miljoner fler människor som besöker kyrkor än för sex år sedan, säger en av rapportförfattarna, Rhiannon McAleer, forskningschef vid Bibelsällskapet.

Allra störst förändring har skett i åldersgruppen 18–24 år. 2018 uppgav 4 procent att de besökte en kyrka minst en gång per månad, i dag är motsvarande siffra 16 procent. Bland unga kvinnor har siffran gått från 3 till 12 procent och bland unga män är skillnaden ännu större: 4 till 21 procent.

”Betydelsefull, bred, tillväxt”

Rapporten visar samtidigt att såväl Katolska kyrkan som pingstkyrkor vinner mark i förhållande till Engelska kyrkan bland unga gudstjänstfirare. 2018 utgjorde anglikaner 30 procent av regelbundna kyrkobesökare i åldern 18–34 år. Vid samma tidpunkt utgjorde katoliker 22 procent och pingstvänner 10 procent. Sex år senare hade andelen anglikaner i åldersspannet 18–34 år minskat till 20 procent medan katolikerna hade ökat till 41 procent och pingstvännerna till 18 procent.

Kontentan blir att Engelska kyrkan på sikt troligtvis kommer att tappa sin position som landets största samfund.

– Samtidigt som en del traditionella samfund fortsätter att möta utmaningar har vi sett betydelsefull, bred, tillväxt inom de flesta kyrkorna – i synnerhet bland romersk-katolska och i pingströrelsen, säger Rhiannon McAleer.

Kyrkan kan erbjuda svar

Rapporten The Quiet Revival visar också att män är mer benägna att gå i kyrkan än kvinnor (13 respektive 10 procent). Och samtidigt som kyrkans nedgång vänds, kyrkan får också större etniskt mångfaldig, där en av fem personer (19 procent) kommer från en etnisk minoritet. Närmare hälften av unga svarta i åldern 18–34 år (47 procent) går nu i kyrkan minst en gång i månaden, enligt The Quiet Revival.

Bibelsällskapet konstaterar också att bibelläsningen och tilltron till Bibeln har ökat: cirka 67 procent av de kristna som går i kyrkan läser Bibeln minst en gång i veckan utanför kyrkan.

En annan medförfattare till rapporten, Rob Barward-Symmons, säger att en möjlig förklaring till kyrkans tillväxt är att människor letar efter mening.

– När en stor del av befolkningen kämpar med psykisk ohälsa, ensamhet och en förlust av mening med livet, i synnerhet unga människor, verkar kyrkan kunna erbjuda ett svar. Vi fann att kyrkobesökare är mer benägna att rapportera högre tillfredsställelse med livet och en större känsla av anknytning till sitt samhälle än icke-kyrkobesökare. De är också mindre benägna att rapportera att de ofta känner sig oroliga eller deprimerade – särskilt unga kvinnor.

”Spännande period”

Dagen har på senare år rapporterat att bara hälften av britterna säger sig känna en praktiserande kristen och att genomsnittsåldern för kristna britter högre än någonsin. Hur går då detta ihop med den nya rapporten som talar om ett allt större intresse för att fira gudstjänst?

Rhiannon McAleer säger i en kommentar till The Times att många som i tidigare undersökningar markerade att de var kristna gjorde det av kulturella skäl utan att praktisera tron genom att exempelvis besöka kyrkor. Slutsatsen blir att även om rekordmånga britter i dag ser sig som icke-troende så ökar också antalet praktiserande kristna.

– Vår rapport ifrågasätter inte det väletablerade faktum att färre människor i England och Wales väljer att identifiera sig som kristna. Men det här är den första storskaliga studien som inte fokuserar på självdefinierad kristen identitet utan på faktisk kristen praktik. Det här sättet att mäta visar att kyrkan befinner sig i en spännande period av tillväxt och förändring.

---

Fakta: The Quiet Revival

  • Rapporten, The Quiet Revival, bygger på två undersökningar i England och Wales genomförda av det internationella marknadsundersökningsföretaget YouGov: en från 2018 med 19 101 individer och en annan från 2024 med 13 146 individer.

---

Fler artiklar för dig