Nedskärningar, omorganisation och en översyn av var och hur biståndsmedlen används bäst. Det är verkligheten för Diakonia, som har Svenska alliansmissionen och Equmeniakyrkan som huvudmän.
– Det värsta är alla samarbeten med lokala partner som vi måste avsluta, säger generalsekreterare säger Mattias Brunander.
Det har gått ett drygt år sedan Sida började införa en ny modell för biståndet som går genom organisationer inom civilsamhället.
– När de beskeden kom var jag tacksam att vi redan börjat med vår process. Annars hade det drabbat oss ännu hårdare. Nu hade vi redan börjat genomföra förändringar för att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Mattias Brunander till Dagen.

Regeringens, och i förlängningen Sidas, omläggning av biståndet har bland annat lett till att Svenska missionsrådet väntas minska sin personal kraftigt. Också Act Svenska kyrkan påverkas. Enligt Kyrkans tidning kommer antalet anställda på kyrkokansliets internationella avdelning i Uppsala att minska från 107 till 85.
När det gäller Diakonia var Global Bar först med att berätta att organisationen nu minskar sin personal globalt med 70 personer, så att man landar på cirka 200 anställda.
Nästan alla neddragningar berör personal utanför Sverige, enligt Mattias Brunander.

– Dels har vi lagt ned våra fyra regionkontor, och dels har vi centraliserat en del av landkontorens finansiella funktioner globala team. Dessutom har vi minskat antalet landchefer, säger han.
– Vi har nu centraliserat mycket av de finansiella funktionerna och samtidigt ytterligare decentraliserat verksamhetsfunktionerna, och på så vis blivit mer kostnadseffektiva.
Diakonia har verksamhet i 25 länder i Asien, Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Europa. I de flesta länder har man lokala kontor, med lokalt anställda, som samarbetar med olika lokala partner.

Förlitat sig på statliga medel
Till för några år sedan finansierades 87 procent av Diakonias verksamhet genom olika statliga bidrag, framfört allt via Sida och EU. När regeringen prioriterade om, till exempel genom att avsluta det svenska biståndet till Kambodja, Mali och Burkina Faso, fick det därför kännbara följder. I Guatemala har neddragningarna lett till att Diakonias avtal genom svenska ambassaden halverats.
– Vi har varit lyckosamma på så sätt att vi har haft statliga medel från flera olika ”fönster”, på Sida och genom ambassaderna. Men det skapar en sårbarhet i ett läge när regeringen gör stora förändringar på kort tid. Så där får vi vara vara lie självkritiska, säger Mattias Brunander.
Minskad budget
Diakonia har gått från en budget på omkring 500 miljoner kronor för året 2024 till cirka 400 miljoner i år. Var man hamnar därefter är oklart. Ännu har Sida inte gett besked om hur mycket de enskilda civilsamhällesorganisationerna får att röra sig med framöver. Ett är dock säkert: det blir inte mer.

– Över lag räknar vi med att få ett betydligt mindre omfattande avtal än vi haft tidigare. Det är fler som ska dela på samma kaka, och även om vårt arbete hävdar sig väl genom sin kvalitet, gör vi oss inga illusioner, säger Mattias Brunander, som antyder att man i sin ansökan till Sida lagt sig nära det tak på 70 miljoner kronor per år som sattes i höstas – och som sedan togs bort.
– Det värsta är alla samarbeten med lokala partner som vi måste avsluta.
Ett nedlagt program
Sedan en tid tillbaka ser Diakonia över arbetet i de länder och regioner där man har en närvaro. Redan har programmet i Moçambique lagts ned.
– Vi har ju ingen buffert eller bottenplatta av egna medel som kan subventionera arbetet, annat än på kort sikt. Så det handlar om se var det finns en potential för att en verksamhet ska bära sina egna kostnader. Om vi antar att den inte kommer att göra det, då måste vi antingen fasa ut programmet eller överväga någon annan typ av modell, kanske ett regionalt program med mindre närvaro, säger Mattias Brunander.
– När den totala volymen minskar måste vi också lägga ned en del verksamhet även i de länder där vi kan vara kvar. Det är ett val vi måste göra: att kanske satsa rejält på några länder eller sprida ut det mera.
[ Diakonia flyttar från Ekumeniska centret ]