Nyheter

Ökat krav att införa dödshjälp hos Socialdemokraterna

Israel, dödshjälp och respekt för olika religiösa helgdagar kommer att diskuteras på S-kongressen

Många motioner har kommit in till Socialdemokraternas kongress med krav på att utreda införandet av dödshjälp, med formuleringar om att man inte kan låta religiösa argument styra.
Men när det gäller religion finns det gott om förslag som lagts fram till kongressen, exempelvis krav på ökad jämställdhet i trossamfund, mer själavård på anstalterna samt en större hänsyn till andra högtider än de kristna.

”Staten ska inte få bestämma vem som ska få leva eller inte, det är inte rimligt. Självklart måste man lyssna på individen och ta dess val på allvar.”

Så formulerar sig Varbergs arbetarekommun i sin motion som de lämnat in till Socialdemokraternas partikongress som hålls mellan 28 maj till 1 juni i Göteborg.

Och de är långtifrån ensamma. Sju olika motioner har lämnats in till kongressen med förslag på att aktiv dödshjälp borde utredas, med det uttalade målet att det på sikt också ska leda till att dödshjälp ska införas i Sverige. Förslagen spretar något, motionen från Varberg föreslår exempelvis att Sverige borde kopiera det system som finns i Schweiz, i andra motioner lyfts snarare inspirationen från andra länder.

Gud och KD

I ett av förslagen, inlämnad från socialdemokrater i Nyköping, konstaterar man att motståndet mot dödshjälp ofta kommer från religiöst håll, exempelvis med hänvisningar till Bibelns tio Guds bud. Men det, menar man i motionen, borde inte vara något man ska ta hänsyn till.

Snarare resonerar de att det är obegripligt att det enbart är Socialdemokraterna i sällskap med KD som är de enda riksdagspartierna som i nuläget stretar emot i den här frågan.

Förslagen får dock tumme ner från partistyrelsen. De motiverar att läkarassisterat självmord trots allt är olagligt i de flesta av världens länder och de menar att det heller inte finns anledning att ändra på detta synsätt i Sverige.

Mycket religion

Socialdemokraternas partikongresser kommer på många olika sätt att beröra frågor som har med religion att göra, vilket är tydligt då man går igenom kongresshandlingarna. Men förslagen spretar åt olika håll.

Exempelvis har det kommit in två motioner med önskemål att förbjuda omskärelse av pojkar under 15 år, en känslig fråga som exempelvis skulle slå hårt mot landets judar. Partistyrelsen väljer att säga nej, men den som tidigare följt hur beslut på kongresser kan fattas minns kanske hur Centerpartiet röstade igenom ett sådant här förslag mot partiledningens vilja, vilket skapade stor turbulens och fick den dåvarande partiledaren Annie Lööf att på stående fot be om ursäkt för partiets beslut.

Andra krav som kommit in är att förbjuda konfessionella friskolor och omvändelseterapi för hbtq-personer. I bägge dessa fall blev det enkelt för partistyrelsen att hantera förslagen eftersom de redan ligger i linje med vad partiet driver.

Multireligiösa förslag

Flera motioner har kommit in som på olika sätt berör ett multireligiöst samhälle, bland annat när det gäller helgdagar, att de inte bara ska utgå från den kristna traditionen.

En annan fråga som många verkar vilja lyfta handlar om jämställdhet inom olika trossamfund, med förslag på att det ska drivas en politik för att säkerställa att kvinnor och män behandlas lika inom samtliga trosriktningar.

Ytterligare motioner har kommit in med en önskan om att bättre kunna bekämpa hatbrott med religiösa förtecken, bland annat för att öka säkerheten mot gudstjänst- och bönelokaler.

Flera motionärer föreslår också att alla ansökningar om att få elda upp heliga skrifter först måste prövas om lagen mot hets mot folkgrupp, vilket i praktiken skulle innebära ett hinder för de återkommande koranbränningarna.

Själavård och bidrag

När det gäller kyrkliga frågor hittar vi ett förslag från Tranemo arbetarekommun som argumenterar för att staten måste ta ett större ansvar för det kyrkliga kulturarvet, med en önskan om ökade ekonomiska anslag och att den kyrkoantikvariska ersättningen även ska inflationssäkras.

Här ger partistyrelsen tummen upp, men bara i ett av fallen.

”Det är viktigt att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs”, skriver S-ledningen som svar på motionen.

Men att bidragen till kyrkorna ska indexeras, det vill säga höjas automatiskt i samma takt som inflationen, det är man som parti inte intresserade av.

Ett annat förslag har kommit in från Olofström handlar om en önskan om mer själavård på landets fängelser, vilket anses viktigt ”för att kriminalvården på lång sikt ska kunna minska återfallsbrottsligheten i Sverige.” Här går partiledningen inte in och argumenterar i sakfrågan och de säger heller inte ja och amen till förslaget.

Mycket Israel

En lång rad motioner har också kommit in när det gäller Israel och Palestina, bland annat med krav på att avbryta militära samarbeten, bojkott, samt att Sverige borde göra som Sydafrika och erkänna att Israel gör sig skyldig till folkmord i Gaza. Här verkar det finnas mycket starka åsikter inom partiet, med stor debatt att vänta på kongressen.

---

Fakta: S-kongress

  • Vart fjärde år håller Socialdemokraterna sina partikongresser, dit partiet skickar sina ombud för att besluta om den framtida politiken.
  • Till kongressen har man som socialdemokrat på lokal nivå möjlighet att skicka in egna motioner vilket innebär en unik möjlighet att underifrån få vara med och påverka partiets politik.
  • I år hålls S-kongressen i Göteborg mellan 28 maj till 1 juni.

---

Fler artiklar för dig