Nyheter

Bibelskolorna som sticker ut: Här är söktrycket störst i år

Generellt råder normalt söktryck till svenska bibelskolor - med några undantag.

Ungdomar fortsätter att söka sig till bibelskolor runt om i landet. Något ovanligt stort intresse märks dock inte av på till exempel Kaggeholms, Karlskoga eller Södra vätterbygdens folkhögskolor. Men Åredalens folkhögskola har rekordmånga sökande till sin bibellinje.

På Götabro har ansökningarna till höstens bibelskola slagit i taket, vilket Dagen har berättat om. Någon liknande hausse märks inte av på flertalet andra bibelskolor som Dagen har talat med – därmed inte sagt att antalet sökande sviktar.

– Vi är inte lika överhopade av ansökningar som Götabro, men det ser ser ändå bra ut, säger Anders Georgsson, skolchef och rektor för Södra vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.

Folkhögskolan, som har Equmeniakyrkan och Equmenia som huvudmän, erbjuder en ettårig bibellinje med tre olika inriktningar – Bibel, Puls och Kreativ.

Anders Georgsson, Södra Vätterbygdens folkhögskola.

– Hittills har vi 26 sökande, och tanken är att vi ska ha omkring 20–24 deltagare. Sedan har vi också ett påbyggnadsår där man läser ett ungdomsledarår och arbetar deltid i en församling. Det ser bra ut även till det och vi kommer säkert att få in fler ansökningar innan tiden går ut den 1 maj, säger Anders Georgsson till Dagen.

Bibellinjen och påbyggnadsåret beskrivs som ”lite av en plantskola för blivande pastorer”, och lockar ungdomar som vill göra en insats i sin församling.

– Vi skruvar också kontinuerligt på innehållet på vår bibellinje för att vara aktuell i varje tid. Så vi känner tillförsikt inför framtiden, säger Anders Georgsson.

– Vi har nog inte sett av samma starka tillströmning av unga som visar sig i Svenska kyrkans konfirmationssiffror. Men vi hoppas att det landar hos oss om tre till fem år.

Ny bibelskola i Karlskoga

Också på Karlskoga folkhögskola, som har samma huvudmän som Södra Vätterbygden, är det mer eller mindre business as usual.

Här anordnas en rad olika bibelkurser, så som Bibelskola Tillsammans, som startade förra hösten. Därutöver finns Karlskoga lärjungaskola. Den består av tre kurser som kan kombineras: den tre månader långa internationella APG 29 och de två terminslånga kurserna Följa eller Pionjär, där Följa är ny för i år. Alla kurser tar in mellan tio och 15 sökande.

– Jag skulle säga att bilden är lite delad, säger rektor Arvid Hardmo till Dagen om intresset för att ansöka till höstterminen.

– Bibelskolan Tillsammans startade i höstas och har haft lite färre sökande i år. Men eftersom utbildningen sker tillsammans med flera lokala församlingar, genom Växtplats Karlstad, så kan det säkert fluktuera och är inget som oroar mig.

Södra Vätterbygdens folkhögskola.

Inte heller på Kaggeholms folkhögskola, som drivs av pingströrelsen, ser man att antalet sökande skulle vara särskilt stort till kommande höst.

– Vi har ett ganska normalt söktryck i år, i alla fall än så länge. Vi brukar få mest ansökningar i slutet av våren och under sommaren, skriver Caroline Wettebrand, kursföreståndare för den ettåriga bibelskolan Bibelskola STHLM.

Bibelfjäll i Hemavan: Lite mer än vanligt

Något fler ansökningar än vanligt tycker sig Otto Ernvik se, så som tillträdande föreståndare för höstens upplaga av Bibelfjäll.

Den ettåriga bibelskolan på Hemavan Fjällstation drivs sedan 2010 av EFS och Equmeniakyrkan tillsammans, med Strömbäcks folkhögskola som huvudman.

– Det brukar landa runt 15 deltagare, och fler ska man nog inte vara på den här utbildningen, säger han till Dagen.

Redan har man fått in 26 ansökningar, vilket är något fler än vanligtvis vid denna tid.

“All time high” i Åredalen

Åredalens folkhögskola noterar däremot ett rekordhögt söktryck för sina ettåriga bibelskolor: skolans Bibellinje och Krik-linjerna, som är ett samarbete med Kristen idrottskontakt.

– Just nu har vi “all-time-high” i antalet ansökningar. Enligt vår ansökningsstatistik från den 4 april i år är det dubbelt så många som har sökt Krik-linjerna jämfört vad vi har platser för, och för Bibellinjen är det nästan tre gånger så många som har sökt jämfört vad vi har platser för. Då är det “bara” april och vi förväntar oss att det kommer in fler ansökningar under våren, berättar rektor Kristian Hartman för Dagen.

– Så sammanfattningsvis ser vi en mycket positiv trend där många unga vuxna vill läsa en bibellinje eller en Krik-linje. Så pass många att skolan tyvärr inte har möjlighet att erbjuda plats till alla.

Krik-linjen, Åredalens folkhögskola.

Söktrycket stort till Hillsong

Två församlingsnära bibelskolor som noterar fler sökande än vanligt är de som drivs av Livets ord respektive Hillsong Sweden.

Den ena är den ettåriga utbildning som startades av Hillsong Sweden i Stockholm och Göteborg hösten 2024, och som arrangeras av Vinga och Mariannelunds folkhögskolor.

– Vi ser redan nu ett större söktryck till hösten än det var för ett år sedan. Hittills har vi fått in nästan lika många ansökningar som vi fick hela förra året, säger Vanessa Moreno, som är klassföreståndare i Stockholm.

Hon berättar att Hillsong Sweden har haft olika former av bibelkurser sedan 2016, då hon själv gick ut tillsammans med den allra första kullen.

Hillsong Swedens bibelklasser gjorde nyligen ett studiebesök i Etiopien.

– Men för tre år sedan blev vi studiestödsberättigade genom CSN och har efter det utvecklats mot en bibelskola på heltid. Vi märkte av ett ökat intresse av att få ge ett år åt att studera Guds ord och att växa i lärjungaskap och ledarskap.

Detta första läsår går sammanlagt 45 elever i de två klasserna, varav några ansluter på distans från Jönköping. Sedan tidigare finns sedan möjlighet att läsa ytterligare ett år på deltid, med större inriktning på praktik.

– Många talar om att efteråt börja studera på ALT [Akademi för ledarskap och teologi] eller annat, så helt klart föder detta ett intresse av läsa vidare, säger Vanessa Moreno, som hoppas på att klasserna ska kunna utökas med tiden.

Livets ord räknar med dubbelt antal sökande

Intresset inför höstterminen stort också på Livets ords bibelcenter, LOBC.

– Vi har ett bra och högt söktryck på LOBC. Just nu är cirka 75 elever anmälda, men det ska dock sägas att vi räknar med att fortfarande bli cirka det dubbla, berättar Simon Ahlstrand för Dagen.

– 75 elever vid denna tid är bra för oss då vi har en historia av att många anmäler sig senare under våren och även en bra bit in i sommaren. Vi har antagning ända till starten på bibelskolan som börjar i slutet av augusti.

Nysatsningen WeMission hoppas på full klass

En helt ny, ettårig bibelskola med diakonal profil som startade i höstas är WeMission. Deär ett samarbete mellan Hyllie parks folkhögskola i Malmö och Team med uppdrag i småländska Aneby, vilket Dagen skrev om förra våren.

Just nu går tio kursdeltagare på skolan i Malmö och tre i Aneby, berättar Henrik Steen, som är huvudledare för Team med uppdrag i Aneby. Och det blir definitivt en fortsättning till hösten.

Elever från bibelskolan WeMission gör praktik bland annat på Matmissionen i Malmö.

– Första klassen blir alltid lite av pionjärer som kastas ut i något nytt. Men vi är i full gång med antagningarna till hösten och har fått in åtta sökande till Aneby och sju till Malmö.

Henrik Steen

Flertalet sökande till WeMission har gått ettåriga Bibelskola Livskraft, som Team med uppdrag driver tillsammans med Liljeholmens folkhögskola.

– Det är en upparbetad bibelskola där vi normalt har 40 platser genom Liljeholmen, och vi tror på en full klass också till hösten, säger Henrik Steen.


Fler artiklar för dig