Kyrkorna i Jönköping larmar om att allt fler tvingas söka nödhjälp för att få ekonomin att gå ihop. Nu vänder de sig till politiker, både lokalt och nationellt, eftersom de menar att hålen i samhällets skyddsnät har blivit för stora.
– Man klarar inte att leva på det stöd man får av samhället i dag, säger Micéla Berg från Frälsningsarmén.
Det är genom att hålla upp ett fisknät på kyrktrappan till Sofiakyrkan i centrala Jönköping som kyrkorna går ut och varnar för att samhällets skyddsnät har blivit för stora. I ett gemensamt utspel vill de nu belysa hur problematiskt det är att alltfler tvingas söka hjälp av kyrkorna för att få vardagen att gå ihop.
Anledningen till det akuta läget är, enligt kyrkorna själva, de stigande matpriserna och hyreshöjningarna.
”Ökningen av våra levnadsomkostnader drabbar alla men vi ser särskilt att redan utsatta grupper drabbas hårt – de som lever på försörjningsstöd från socialtjänsten eller på bidrag från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen”, skriver kyrkorna i sitt gemensamma pressmeddelande.
Ökad desperation
Micéla Bergh, socialkonsulent på Frälsningsarmén, berättar att de via församlingens arbete möter allt fler som inte har pengar till mat och hyra, man klarar helt enkelt inte att leva på det stöd man får från samhället i dag.
– Många berättar att det är svårt att få rätt stöd i rätt tid, fyller Ewa Lund, diakon i Svenska kyrkan, på med.
Problemet som hon ser är att människor tvingas skuldsätta sig för att kunna sätta fram mat på bordet för sin familj, och kyrkorna vittnar gemensamt om att många blir alltmer desperata för att få tag i pengar, inte för att lyxa till det utan bara för att få vardagen att gå ihop.
– I något fall har jag till och med befarat att en mamma överväger sälja sin egen kropp för sexuella tjänster för att kunna försörja sina barn, säger Anna-Karin Steen på Kungsportskyrkan.
Allmosor inte lösningen
När SVT Jönköping gör ett nyhetsinslag om kyrkornas utspel fyller de på med hur illa situationen är för många människor, exempelvis att det kommit till människor till kyrkan som bara har 300 kronor kvar efter att alla räkningar är betalda. Frälsningsarmén berättar också om en ökning med 165 procent när det gäller människor som söker ekonomisk hjälp från dem.
– Vi vill se att normen för försörjningsstöd höjs, att politiker tar sitt ansvar, säger Theres Frisk Svensson, verksamhetsledare på Frälsningsarmén.
– Förutom kunde man ha ett anständigt och drägligt liv även om man var tvungen att under en period att leva på stöd från samhället, nu ser vi att det inte är så längre.
Hon säger att kyrkorna självklart ska vara med och bidra, men samtidigt ska det inte vara så att människorna måste förlita sig på kyrkor för att kunna överleva. I sitt gemensamma utspel utmanar kyrkorna också politikerna att agera.
”Är det verkligen så att människor som är berättigade till hjälp och stöd från samhället också ska tvingas förlita sig på allmosor från kyrkan för att få sin vardagsekonomi att gå ihop?”, frågar de.
Egna förslag
Själva punktar kyrkorna upp sex förslag för att komma till rätta med situationen, bland annat att människor i ekonomisk sårbarhet ska få snabbt stöd, att försörjningsnormen höjs, att högkostnadsskyddet för läkemedel behovsprövas och att barn som lever i ekonomisk utsatthet ska garanteras en måltid om dagen även vid skollov.
[ Pingstpastorn Marcus Ardenfors vädjar till kommunen efter giftskandal ]