Nyheter

Ilska när 78-åringen inte kom till rätten: ”Jag hade önskat att han fått se våra ansikten”

Den nu 78-åriga mannen åtalas för att under årtionden skickat grovt sexuellt och hotfullt innehåll till många kristna kvinnor • ”När jag fick höra de andra tjejernas berättelser kände jag bara besvikelse och också lite ilska”.

I fredags inleddes rättegången mot den 78-årige man som är åtalad för att under lång tid ha skickat brev med grovt sexuellt innehåll till kvinnor i olika kyrkor. Själv infann han sig dock inte i tingsrätten.
– När jag fick höra de andra tjejernas berättelser kände jag bara besvikelse och också lite ilska över att han inte var på plats, säger en av kvinnorna till Dagen.

Inför huvudförhandlingen hade kvinnorna som är målsägande i åtalet fått tillåtelse att medverka digitalt. De som uttryckligen hade sagt att de ville vara på plats i tingsrätten fick samtidigt den möjligheten. En av kvinnorna som valde att tacka ja till erbjudandet var ”Anna”, som egentligen heter något annat.

I efterhand uttrycker hon glädje över att hon åkte eftersom det gav henne möjlighet att träffa flera av de andra kvinnorna som också har fått brev från 78-åringen.

– Innan hade jag funderat på om jag skulle vara med på länk eller vara på plats. Men jag kände att det var viktigt att vara på plats och att få se några av de andra kvinnorna och få finnas där och stötta varandra. Under våra förhör hade vi också varandra. Jag tyckte att det var viktigt och det blev väldigt bra.

”Känns lite för lätt”

På samma gång känner hon en stor besvikelse – för precis som Dagen skrev inför huvudförhandlingen var inte den åtalade mannen på plats. Enligt hans juridiska ombud var anledningen att mannen lider av svår smärta kopplat till en stundande höftoperation.

”Anna” menar att han kom väl lindrigt undan.

– Nu behövde han inte möta oss. Och ja, det känns lite för lätt. Av respekt för oss känns det som att han borde ha varit på plats. Jag hade önskat att han hade fått se våra ansikten så att det också blev mer verkligt, att vi inte bara är några namn på papper utan levande personer.

Medverkade han på länk så att ni ändå fick se honom digitalt?

– Nej, han var över huvud taget inte med.

Tycker du, efter att ha lyssnat på de andra kvinnornas berättelser, att det låter som att ni har ungefär samma upplevelser?

– Några har påverkats mer än jag, andra lite mindre än jag, men genomgående har det vi har varit med om berört oss och också påverkat oss lång tid efteråt. Det hänger liksom kvar en rädsla och ett obehag, kommer han att dyka upp? Eller är det bara ett brev? Man blir lite mer försiktig. Så det är ändå väldigt lika upplevelser.

”Anna” berättar att hon sedan tidigare kände några av de andra kvinnorna och att hon hade stött på några av de andra utan att känna dem personligen.

– Vi sa det några gånger under dagen: Det är kul att se dig, eller det var kul att träffas i dag, men samtidigt är det fruktansvärt att vi är här och att vi har fått uppleva detta.

Många kom för att få ett avslut

Enligt ”Anna” hade flera av de andra kvinnorna också bestämt sig för att vara på plats under huvudförhandlingen för att få möta den åtalade mannen ansikte mot ansikte. Besvikelsen över hans frånvaro blev därför stor.

– Anledningen till att många av oss som var på plats var kanske för att få ett avslut av att se honom och att han fick se oss. Men också att få höra lite mer, kanske en förklaring från hans sida. Att han tar på sig det och att vi också får höra det.

Mannen har erkänt att han har skickat breven. Men gav hans advokat någon mer förklaring till varför han har gjort det?

– Nej, inget.

Brevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.

Fick med detaljer

En som till skillnad från ”Anna” valde att medverka digitalt är ”Sofia”. Anledningen till detta var främst att hon inte ville träffa den åtalade mannen.

– Nu är inte han på plats, men tanken var ju att han skulle vara det. Det var väl min känsla att jag inte ville träffa honom och det kändes skönt att få alternativet, att ta det på video, säger hon till Dagen.

När ”Sofia” tog emot ett brev från den åtalade mannen år 2022 valde hon att inte läsa allt innehåll. När hon nu mötte rätten fick hon ta del av allt – och det var inte någon rolig upplevelse.

– Man blir lite omskakad, det är inte så roligt att titta på och höra sitt eget namn, säger hon och tillägger att hon även lyssnade på några av de andra kvinnornas vittnesmål.

– Det är väldigt obehagligt, hela den här grejen. Men det känns bra att få säga det man varit med om.

”Kommer lindrigt undan”

Precis som ”Anna” är ”Sofia” besviken över att den åtalade mannen inte fanns på plats i tingsrätten.

– Jag känner mig ganska frustrerad. De läste upp hans försvar till brevet som han skickade till mig. Men det är väldigt vagt och jag hade velat höra honom svara, höra hans röst. Nu har han ju knappt uppgett några skäl. Jag tycker att han kommer lindrigt undan. Han borde få sitta och höra vad vi har att säga. Vi som har fått breven, hur det har påverkat oss. Nu slipper han ju det.

Huvudförhandlingen inleddes i fredags och fortsätter i dag måndag och i morgon tisdag. Förhandlingarna sker bakom lyckta dörrar.

Brevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). 
Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.

---

Fakta: Åtalet

  • En då 77-årig man i västra Sverige åtalades i början av december 2024 för över 20 fall av sexuellt ofredande. Han anklagas för att under lång tid ha skickat brev till unga kvinnor som varit aktiva i olika kyrkor.
  • Preskriptionstiden för sexuellt ofredande är fem år och åtalet gäller därför inte brev som skickades tidigare än 2020.
  • Vid en fällande dom riskerar mannen böter eller maximalt två års fängelse.

---

Fler artiklar för dig