Nyheter

”Tråkigt att prästerna försöker delegitimera det Gud gör i sociala medier”

“Varför kristen” evangeliserar i sociala medier • Reagerar på att två präster i Svenska kyrkan varnar för en alltför radikal tro som sprids på Tiktok och Youtube •” Unga människor vill ha det som är tydligt och äkta”.

Två präster i Svenska kyrkan har gått ut och varnat för att unga möter en alltför radikal kristen tro på nätet. Det här är olyckligt, menar Hanna Horgby och Amanda Nordin som själva på ett rakt och radikalt sätt vittnar om Jesus på sociala medier via kontot ”Varför kristen”.

De öser på med personliga vittnesbörd i sociala medier där ofta unga människor får berätta om varför de är kristna och hur de mött Jesus. Kontot ”Varför kristen” är rakt på sak, filmerna de lägger ut är anpassade för de snabba klippens sociala medier, det är också ett radikalt kristet budskap med betoning på omvändelsens betydelse. De duckar heller inte för känsliga frågor som himmel och helvete, abort och homosexualitet, vilket väcker en hel del reaktioner.

”Varför kristen” är en satsning som i dag når ut till flera hundra tusen konton varje månad via kanaler som Tiktok, Youtube och Instagram. Så när de båda prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors går ut stort och varnar för att unga möts av en svartvit och alltför radikal kristen tro i sociala medier, är det här ett av kontona de syftar på?

Olof Edsinger, som själv dyker upp då och då i ”Varför kristen”, frågade dem rakt på sak då de möttes i en debatt i SVT. Dagen undrade också i en intervju om de ville namnge några konton, vilket de inte ville, även om de främst menade att de här radikala budskapen kommer från USA.

“Vi tillhör falangen”

Hanna Horgby och Amanda Nordin är två av profilerna på ”Varför kristen”.

När präster går ut och varnar för radikalisering i sociala medier, känner ni er utpekade?

– Nja, det är lite både och, svarar Hanna Horgby.

– Vi hör vad de säger. På ett sätt tillhör vi den falangen som de varnar för, radikala nätpredikanter, eftersom vi har ett tydligt bibliskt evangelium i det vi predikar. Men jag känner mig personligen inte påhoppad.

– Till en början tänkte jag också att de kanske syftade på oss, även om de inte pekar ut oss specifikt. För i och med den räckvidd vi har så kan vi kan vara en av källorna som de hänvisar till, fyller Amanda Nordin på med.

– Men det relevanta här är inte om vi skulle vara utpekade eller inte, utan det är vad prästerna säger om en konservativ bibeltro, att det skulle vara något farligt. I det offentliga sekulära rummet för de en retorik där människor riskerar att få en falsk bild av vad Bibeln och Jesus säger.

Men ligger det något i deras varning, finns det kristna hatpredikanter på sociala medier?

– Jag tror att det finns vissa enskilda konton som kan ha ett visst hatiskt budskap, absolut, men det är inte en majoritet av dem som predikar på nätet, säger Hanna Horgby.

Hon tycker också att ord som fundamentalistisk och konservativ lätt blir slagträ på ett olyckligt sätt i debatten.

Ni själva duckar inte för frågor kontroversiella ämnen som många kan studsa till inför, som himlen och helvetet, abort och homosexualitet, varför?

– Vi duckar inte för de så kallade svåra frågorna eftersom det är en del av det kristna budskapet, det är en del av evangeliet. Unga människor vill ha det som är rakt, tydligt och äkta, något att bygga sitt liv på. Vi ser att Jesus trendar just nu, människor söker sig till något som är stabilt, något som man kan bygga sitt liv på. I det ingår också de svåra frågorna. Det är också uppskattat av ungdomarna att få tydliga svar, säger Hanna Horgby.

Hon menar att i den mer liberala och progressiva kristendomen, som Svenska kyrkan ofta blir ett uttryck för, talas det snarare för lite om Jesus och man vågar inte ge unga de raka och tydliga svaren på frågorna som de ofta kommer med.

DagenGalan 2024 i Lugnetkyrkan i Falun.

Vilka reaktioner väcker ni?

– Alla möjliga, men det är faktiskt mycket personangrepp i våra kommentarsfält. Det är hat mot dem som vittnar om Jesus i våra videor, att de skulle ljuga och att de är dumma i huvudet, säger Amanda Nordin.

– Samtidigt har vi också kontakt med många som har blivit frälsta och som vill ha biblar.

I de situationerna försöker de lotsa vidare personerna till någon församling, en kristen gemenskap som de kan hitta hem till.

Märks det att unga i dag är nyfikna på Jesus?

– Ja, säger båda unisont utan betänketid.

– Jag tycker att det märks tydligt i sociala medier, det är många unga som söker sig till kristen tro, vi märker det både på Instagram och Tiktok, säger Hanna Horgby.

Hon förklarar att framför allt Tiktok är en plattform där unga håller till och att människor från alla möjliga bakgrunder vänder sig till dem på ”Varför kristen” med sina frågor. Att unga söker sig till kristen tro via nätet är något hon också får bekräftat via den församling hon är engagerad i, där det finns dem som nästan googlar sig fram till en kristen tro, eller möter den på olika sätt via nätet.

– Därför tycker jag att det är så tråkigt att prästerna går ut och försöker delegitimera det som Gud gör på sociala medier.

– Absolut, fyller Amanda Nordin på med.

– Vi når så otroligt många människor där de är, i sina telefoner, när de här hemma eller kanske sitter på bussen.

Fler artiklar för dig